Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Monografie contabila pentru restaurant

Monica Predescu
Valabil la 14 Noiembrie 2018
Situatie de fapt:
O societate neplatitoare de TVA cu activitate autoservire, alimentatie publica, restaurant, achizitioneaza materii prime pentru prepararea mancarurilor ce urmeaza a fi puse in vanzare si totodata achizitioneaza diverse marfuri (de exemplu sucuri) pe care le vinde in starea in care sunt acestea achizitionate. Din notele de receptie intocmite de una dintre salariate rezulta ca aceasta inscrie in NIR pretul materiilor prime la care adauga TVA aferent (societatea este neplatitoare de TVA) si un “adaos” de 100 – 200 %, rezultand o valoare de intrare pentru acea materie prima, valoare utilizata apoi in retetare.
Exemplificam:
Societatea achizitioneaza cascaval de la furnizor cu pretul de 23,58 lei fara TVA x 1,00 kg = 23,58 lei la care se adauga TVA ( 2,12 lei) = 25,70 lei. In NIR, cascavalul achizitionat apare la valoarea de receptie de 50 lei. Apoi, cascavalul intra in reteta de obtinere a cascavalului pane cu valoarea de 50 lei pentru 1 kg.
Mancarea obtinuta in scopul vanzarii urmeaza a fi tinuta pe contul de marfuri, analitic diferit de cel pentru marfurile de tip “suc”.
Intrebare:
1. Cum este corect sa se tina evidenta (atat pentru materii prime cat si pentru marfuri) si care este modul de obtinere a pretului de cost, de vanzare, adaos etc.?
2. Care este monografia pentru operatiunile ce pot aparea in timpul desfasurarii activitatii?
1. Avand in vedere ca evidenta stocurilor de materii prime trebuie tinuta la cost de achizitie (compus din baza + TVA) recomandam inscrierea acestora in NIR folosind tot costul de achizitie. Adaosul comercial il veti adauga la produsul finit obtinut.
Pentru marfurile achizitionate si revandute ca atare, NIR-ul se va completa cu pretul de vanzare care va include baza, TVA si adaosul comercial practicat.
2. Pentru detalierea monografiei contabile vom lua in calcul ipoteza in care:
– un suc se achizitioneaza la un pret fara TVA de 3 lei (pret total 3,57 lei) si se vinde cu un pret total de 5 lei;
– cascavalul se achizitioneaza la un pret fara TVA de 23.58 lei/kg (pret total 25,7 lei)
– cascavalul pane se vinde la un pret de 60 lei/kgMonografia contabilia utilizata va fi:
Reglementare:
Ordinul Ministrului Finantelor Publice 1802/2014:
– pct 8, alin. (7)
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!

Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 14 Noiembrie 2018.
Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.

Monografie contabila pentru restaurant
Articol scris in data de: 14 Noiembrie 2018
Autor: Monica Predescu
Situatie de fapt:
O societate neplatitoare de TVA cu activitate autoservire, alimentatie publica, restaurant, achizitioneaza materii prime pentru prepararea mancarurilor ce urmeaza a fi puse in vanzare si totodata achizitioneaza diverse marfuri (de exemplu sucuri) pe care le vinde in starea in care sunt acestea achizitionate. Din notele de receptie intocmite de una dintre salariate rezulta ca aceasta inscrie in NIR pretul materiilor prime la care adauga TVA aferent (societatea este neplatitoare de TVA) si un “adaos” de 100 – 200 %, rezultand o valoare de intrare pentru acea materie prima, valoare utilizata apoi in retetare.
Exemplificam:
Societatea achizitioneaza cascaval de la furnizor cu pretul de 23,58 lei fara TVA x 1,00 kg = 23,58 lei la care se adauga TVA ( 2,12 lei) = 25,70 lei. In NIR, cascavalul achizitionat apare la valoarea de receptie de 50 lei. Apoi, cascavalul intra in reteta de obtinere a cascavalului pane cu valoarea de 50 lei pentru 1 kg.
Mancarea obtinuta in scopul vanzarii urmeaza a fi tinuta pe contul de marfuri, analitic diferit de cel pentru marfurile de tip “suc”.
Intrebare:
1. Cum este corect sa se tina evidenta (atat pentru materii prime cat si pentru marfuri) si care este modul de obtinere a pretului de cost, de vanzare, adaos etc.?
2. Care este monografia pentru operatiunile ce pot aparea in timpul desfasurarii activitatii?
Raspuns
1. Avand in vedere ca evidenta stocurilor de materii prime trebuie tinuta la cost de achizitie (compus din baza + TVA) recomandam inscrierea acestora in NIR folosind tot costul de achizitie. Adaosul comercial il veti adauga la produsul finit obtinut.
Pentru marfurile achizitionate si revandute ca atare, NIR-ul se va completa cu pretul de vanzare care va include baza, TVA si adaosul comercial practicat.
2. Pentru detalierea monografiei contabile vom lua in calcul ipoteza in care:
– un suc se achizitioneaza la un pret fara TVA de 3 lei (pret total 3,57 lei) si se vinde cu un pret total de 5 lei;
– cascavalul se achizitioneaza la un pret fara TVA de 23.58 lei/kg (pret total 25,7 lei)
– cascavalul pane se vinde la un pret de 60 lei/kg
Monografia contabilia utilizata va fi:
Reglementare:
Ordinul Ministrului Finantelor Publice 1802/2014:
– pct 8, alin. (7)