Situație de fapt:
Suntem o societate comerciala cu cca 1000 angajati cu sediul in jud. Hunedoara.
Dorim sa inchidem un punct de lucru ceea ce presupune si sa concediem cca 50 de angajati. Acest punct de lucru se afla in judetul Galati.
La finalul lunii trecute, in baza unei decizii de reorganizare a unui departament (fara legatura cu inchiderea punctului de lucru mentionata anterior), am initiat procedura de concediere pentru 11 angajati din departamenul respectiv, prin inmanare catre acestia a preavizelor, in baza art 75 din Codul Muncii, urmand ca la finalul perioadei de preaviz da emitem cele 11 decizii de concediere in baza art. 76 Codul Muncii.
Fata de cei 11 salariati, nu am parcurs procedura concedierii colective.
Fata de cei cca 50 de angajati de la punctul de lucru care urmeaza sa se inchida, intentionam sa o demaram.
Întrebare:
Cum se calculeaza fereastra de 30 de zile la care se refera art. 68 din Codul Muncii, pentru a nu fi considerata concedirere colectiva, concedierea celor 11 salariati care au primit deja preavizele?
Copia Notificarii si Notificarea la care se refera art. 70 respectiv 72 din Codul Muncii o depunem la ITM si AJOFM de la sediu sau de la punctul de lucru in cauza?
Termenul de 30 de zile la care se refera art. 72 din Codul Muncii poate sa curga in paralel cu termenul de preaviz de 20 de zile?
Termenul de 10 zile la care se refera art. 71 alin. 1 din Codul Muncii poate sa se scurteze daca primim raspuns de la reprezentantii salariatilor in 2 zile sa zicem? Dar termenul de 5 zile de la art. 71 alin. 2?
