Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Monografie contabila cofetărie: producție și vânzare cu amănuntul

Bianca Dolores Meze
Valabil la 4 Mai 2022
Situatie de fapt:
Monografie contabila laborator de cofetarie.
Intrebare:
Va rog frumos sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru un laborator de cofetarie si vanzarea cu amanuntul in cofetarie. Transferul intre laborator si cofetarie se face in baza avizului de insotire a marfii.
Mentionez ca avizul contine denumirea produsului finit, cost productie si pretul de vanzare.
Monografie contabila – laborator cofetarie (producție)
1. Achiziția materiilor prime
301 = 401
2. Consumul materiilor prime
601 = 301
3. Alte cheltuieli (salarii, cheltuieli cu energia, materiale consumabile, etc.)
6xx = 3xx, 4xx
4. Obținerea produselor finite
345 = 711
Produsele finite pot fi evaluate prin utilizarea metodei costului standard sau la costul de producție.
OMFP 1802/2014, pct. 286.
(1) În funcție de specificul activității, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, în activitatea de producție sau metoda prețului cu amănuntul, în comerțul cu amănuntul.
(2) Costul standard ia în considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale şi consumabile, manoperei, eficienței şi capacității de producție. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic şi ajustate, dacă este necesar, în funcție de condițiile existente la un moment dat.
(3) Diferențele de preț față de costul de achiziție sau de producție trebuie evidențiate distinct în contabilitate, fiind recunoscute în costul activului.
(4) Repartizarea diferențelor de preț asupra valorii bunurilor ieşite şi asupra stocurilor se efectuează cu ajutorul unui coeficient care se calculează astfel:
*2) La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul inițial al contului de mărfuri şi valoarea intrărilor de mărfuri nu vor include TVA neexigibilă.
Acest coeficient se înmulțeşte cu valoarea bunurilor ieşite din gestiune la preț de înregistrare, iar suma rezultată se înregistrează în conturile corespunzătoare în care au fost înregistrate bunurile ieşite.
5. Transferul producției în magazinele de vanzare proprii.
371 = 345
Transferul se face cu Bon de transfer dacă este din laborator către punctele de desfacere situate în aceasi locatie cu laboratorul sau Aviz de insotire a marfii dacă punctul de desfacere este situat în alta locatie.
6. Vanzarea produselor
5311 = 707
7. Descărcare de gestiune
607 = 371
348 = 711
Rețetele utilizate pentru produsele finite se stabilesc intern de către societate. Se vor întocmi retetare specifice fiecărui sortiment comercializat și rapoarte de producție din care sa rezulte producția realizată pe sortimente, respectiv consumurile de materii specifice acesteia.
Monografie vanzare cu amanuntul în cofetărie – Mărfuri vândute în cofetărie (sucuri, apa, etc)
1. Achiziție marfa la preț de vanzare cu amanuntul
371 = 401
371 = 378
371 = 4428 (daca firma este platitoare de TVA)
2. Vanzare mărfuri la preț de vanzare cu amanuntul
4111 = 707
3. Descarcarea gestiunii de mărfurile vândute
Descarcarea va fi realizata la coeficientul K.
607 = 371 costul de achizitie
378 = 371 adaosul comercial repartizat prin coeficientul K
Reglementare:
OMFP 1802/2014
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!

Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 4 Mai 2022.
Expert contabil si consultant fiscal, sub brandul AtelierContabilitate.

Monografie contabila cofetărie: producție și vânzare cu amănuntul
Articol scris in data de: 4 Mai 2022
Autor: Bianca Dolores Meze
Situatie de fapt:
Monografie contabila laborator de cofetarie.
Intrebare:
Va rog frumos sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru un laborator de cofetarie si vanzarea cu amanuntul in cofetarie. Transferul intre laborator si cofetarie se face in baza avizului de insotire a marfii.
Mentionez ca avizul contine denumirea produsului finit, cost productie si pretul de vanzare.
Raspuns
Monografie contabila – laborator cofetarie (producție)
1. Achiziția materiilor prime
301 = 401
2. Consumul materiilor prime
601 = 301
3. Alte cheltuieli (salarii, cheltuieli cu energia, materiale consumabile, etc.)
6xx = 3xx, 4xx
4. Obținerea produselor finite
345 = 711
Produsele finite pot fi evaluate prin utilizarea metodei costului standard sau la costul de producție.
OMFP 1802/2014, pct. 286.
(1) În funcție de specificul activității, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, în activitatea de producție sau metoda prețului cu amănuntul, în comerțul cu amănuntul.
(2) Costul standard ia în considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale şi consumabile, manoperei, eficienței şi capacității de producție. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic şi ajustate, dacă este necesar, în funcție de condițiile existente la un moment dat.
(3) Diferențele de preț față de costul de achiziție sau de producție trebuie evidențiate distinct în contabilitate, fiind recunoscute în costul activului.
(4) Repartizarea diferențelor de preț asupra valorii bunurilor ieşite şi asupra stocurilor se efectuează cu ajutorul unui coeficient care se calculează astfel:
*2) La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul inițial al contului de mărfuri şi valoarea intrărilor de mărfuri nu vor include TVA neexigibilă.
Acest coeficient se înmulțeşte cu valoarea bunurilor ieşite din gestiune la preț de înregistrare, iar suma rezultată se înregistrează în conturile corespunzătoare în care au fost înregistrate bunurile ieşite.
5. Transferul producției în magazinele de vanzare proprii.
371 = 345
Transferul se face cu Bon de transfer dacă este din laborator către punctele de desfacere situate în aceasi locatie cu laboratorul sau Aviz de insotire a marfii dacă punctul de desfacere este situat în alta locatie.
6. Vanzarea produselor
5311 = 707
7. Descărcare de gestiune
607 = 371
348 = 711
Rețetele utilizate pentru produsele finite se stabilesc intern de către societate. Se vor întocmi retetare specifice fiecărui sortiment comercializat și rapoarte de producție din care sa rezulte producția realizată pe sortimente, respectiv consumurile de materii specifice acesteia.
Monografie vanzare cu amanuntul în cofetărie – Mărfuri vândute în cofetărie (sucuri, apa, etc)
1. Achiziție marfa la preț de vanzare cu amanuntul
371 = 401
371 = 378
371 = 4428 (daca firma este platitoare de TVA)
2. Vanzare mărfuri la preț de vanzare cu amanuntul
4111 = 707
3. Descarcarea gestiunii de mărfurile vândute
Descarcarea va fi realizata la coeficientul K.
607 = 371 costul de achizitie
378 = 371 adaosul comercial repartizat prin coeficientul K
Reglementare:
OMFP 1802/2014