Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Broșură info legislativ. Panorama lunii septembrie 2024
Botar Claudia-Florina
Valabil la 14 Octombrie 2024
Navigarea prin tumultul de modificări legislative presupune una dintre cele mai mari provocări pentru un contabil contemporan. Pentru a menține relevanța departamentului financiar-contabil al afacerii este important să ai permanent în vedere toate modificările care se răsfrâng asupra activității derulate de către o companie. De asemenea, și postura de antreprenor te expune la necesitatea ralierii constante la noutate legislativă.
Ce certitudine că ești familiarizat cu seria amplă de modificări legislative care intervin în peisajul mediului de afaceri cu o regularitate crescută. O scurtă imagine retrospectivă asupra actelor normative cu incidență fiscală lansate de la începutul anului 2024 până la momentul prezent poate fi vizualizată în cele ce urmează:
Notă! Datele cifrice corespund actelor normative cuprinse distinct în cadrul celor 39 de buletine legislative aferente fiecărei luni a anului 2024
În spatele cifrelor din cadrul graficului de mai sus stă numărul de acte normative cu incidență fiscală lansate în intervalul ianuarie-octombrie 2024 în cadrul mediului de business. Astfel, cele mai semnificative intervenții sunt identificate în luna iulie a anului curent, urmat de luna februarie și iunie. Toate modificările legislative cu impact asupra activității economice a companiilor care conturează peisajul de afaceri autohton sunt cuprinse de cele 39 de buletine legislative.
Pentru a te asigura cu privire la ralierea la conformitate și legalitate fiscală, îți prezentăm mai jos cele mai importante modificări cu incidență fiscală aferente lunii septembrie 2024 alături de chintesența informațională cuprinsă prin intermediul acestora. Parcurgerea acestora îți va conferi asigurări cu privire la respectarea completă a prevederilor normative aferente lunii septembrie 2024. Astfel, poți verifica dacă ai respectat întru totul prevederile legislative ale lunii trecute.
Panorama modificărilor legislative ale lunii septembrie 2024
Modificările lunii septembrie în materie de apariție a unor noi reglementări cu impact asupra laturii fiscale și financiare a companiilor sunt redate de cele 4 buletine legislative care menționează punctual 10 documente cu rol de reglementare a unor aspecte de interes pentru mediul de business generatoare de implicații fiscale. Te invităm să urmărești mai jos lista acestora alături de prezentarea principalelor aspecte cuprinse de normele menționate.
1. Ordinul nr. 6234 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării
Aspecte principale!
Ordinul prevede stabilirea aspectelor de ultimă oră arondate Notei de conformare RO e-TVA cu privire la elementele obligatorii pe care acesta trebuie să le conțină precum și delimitarea etapelor privind transmiterea acesteia către contribuabili prin intermediul SPV. NC e-TVA se transmite contribuabililor care au obligația de a depune decontul de taxă pe valoare adăugată până la data de 25 a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă. Documentul se transmite doar în situația identificării diferențelor semnificative între P300 și D300. Nota justificativă care cuprinde detalierea diferențelor se transmite de către contribuabil în termen de 20 de zile de la momentul primirii Notei de conformare. Prevederile cu privire la obligativitatea întocmirii Notei justificate se aplică începând cu 1 ianuarie 2025. De asemenea, pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, prevederile privind transmiterea justificării diferențelor se aplică începând cu 1 august 2025.
2. Legea nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 899 din 05 septembrie 2024)
Aspecte principale!
Menționarea sumei neimpozabile lunare stabilită la determinarea venitului impozabil lunar din pensii. Astfel, de la 1 octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil este stabilit la valoarea de 3000 de lei.
3. Ordinul nr. 4.233 din 27 august 2024 pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2024/775 a Comisiei din 4 martie 2024 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la import, acordate pentru bunuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina
Aspecte principale!
Menționarea bunurilor care pot fi importate în regim de scutire de TVA și taxe la import destinate punerii la dispoziție cu titlu gratuit persoanelor care fug de agresiunea militară ruso-ucraineană. De această facilitate pot beneficia organizaţii aprobate de autorităţile competente din statele membre pe baza unei cereri depuse la direcţiile regionale vamale în a căror rază teritorială îşi au sediul. Ordinul menționează și cele 3 condiții care trebuie îndeplinite de persoanele menționate mai sus pentru a beneficia de aceste facilități.
4. Ordonanța de urgență nr. 110/2024 privind completarea Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 922 din 12 septembrie 2024)
Aspecte principale!
Menționarea sumei neimpozabile lunare stabilită la determinarea venitului impozabil lunar privind pensiile militare de stat. Astfel, de la 1 octombrie 2024, plafonul de venit lunar neimpozabil este stabilit la valoarea de 3000 de lei.
5. Ordinul nr. 6.228 din 27 august 2024 pentru aprobarea Procedurii privind comunicarea de către organul fiscal a datelor de identificare a contribuabililor şi a sumelor redirecţionate din impozitul datorat către entităţile beneficiare, în baza acordului contribuabilului, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare
Aspecte principale!
Ordinul reglementează aspecte legate de transmiterea de către organul fiscal a datelor de identificare a contribuabililor și a sumelor direcționate din impozitul datorat de către contribuabili către entități beneficiare. În acest sens se aprobă modelul Acordului privind comunicarea către entitățile beneficiare a datelor de identificare și a sumelor redirecționate din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitul pe veniturile persoanelor fizice. Maniera de transmitere a acordului este reprezentată de mijloacele electronice de comunicare la distanță (SPV).
6. Ordinul ministrului finanțelor nr. 5521/2024 din 16 septembrie 2024 pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligații bugetar
Aspecte principale!
Prin intermediul acestui act normativ se stabilește procedura privind anularea obligațiilor fiscale principale și accesoriile aferente acestora stabilite prin declarații fiscale, decizii de impunere, decizii referitoare la obligații fiscale accesorii. Actul normativ menționează de asemenea și categoriile de contribuabili care pot beneficia de această facilitate. Printre aceștia, enumerăm: persoane juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, unități administrativ-teritoriale, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent sau exercită profesii liberale, debitori insolvabili, persoane cărora li s-a stabilit răspunderea solidară, debitorii aflați în procedura insolvenței ori aflați în dizolvare precum și debitorii cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligații bugetare principale scadente până la data de 31 august 2024 inclusiv. Facilitățile fiscale prevăzute prin actul normativ fac referire la:
- ,,amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii rămase nestinse la data emiterii certificatului de atestare fiscală aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024, până la data soluționării cererii de anulare a unor obligații bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv”;
- anularea obligațiilor de plată accesorii;
- ,,amânarea unui procent de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, rămase nestinse la data emiterii certificatului de atestare fiscală, până la data soluționării cererii de anulare a unor obligații bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv”;
- ,,anularea unui procent de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, pentru debitorii persoane fizice,,.
Dacă ne referim la categoriile de obligații de plată accesorii asupra cărora se aplică facilitatea, acestea sunt:
- dobânzi/majorări de întârziere;
- penalități de întârziere;
- penalități de nedeclarare;
- alte obligații de plată accesorii.
Acordarea amânării la plată are la bază o notificare transmisă de către contribuabili către autorități prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică. Ordinul prevede în anexe modelul structural al acesteia.
7. Ordonanța de urgență nr. 115 din 25 septembrie 2024 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Aspecte principale!
Actul normativ apare pe fondul necesității menținerii facilităților fiscale de cercetare-dezvoltare acordate companiilor plătitoare de impozit pe profit și de venit minim pe cifra de afaceri. Noutatea adusă de acest document se rezumă la deducerea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% din cheltuielile eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, pentru contribuabilii care aplică la calculul rezultatului fiscal deducerea suplimentară aferentă acestor activități. Diminuarea valorii ține cont de limita impozitului minim pe cifra de afaceri datorat.
8. Ordinul nr. 4.679/2.024/2024 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2024
Aspecte principale!
Pe baza actului menționat se stabilește valoarea nominală indexată a unui tichet de masă la un cuantum maxim de 40,40 lei. Reglementările se aplică începând cu luna octombrie a anului 2024, până inclusiv în luna februarie a anului viitor.
9. Ordinul nr. 4.680/3.219/2024 privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024
Aspecte principale!
Prin intermediul acest act normativ este fixată valoarea nominală aferentă tichetelor culturale acordate în cel de-al doilea semestru al anului curent și în primele două luni ale semestrului I aferent anului 2025. Acesta este stabilită la nivelul valorii de maximum 440 lei/eveniment și maximum 220 lei/lună. Reglementările sunt valabile începând cu luna octombrie 2024 până în luna martie a anului 2025.
10. Ordinul nr. 5.339/2.025/2024 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2024
Aspecte principale!
Prin intermediul acest act normativ este fixată valoarea nominală aferentă tichetelor de creșă acordate în cel de-al doilea semestru al anului curent și în primele două luni ale semestrului I aferent anului 2025. Acesta este stabilită la nivelul valorii de 660 lei. Reglementările sunt valabile începând cu luna octombrie 2024 până în luna martie a anului 2025.
Așadar, dacă încă nu ai luat contact cu cele mai recente modificări legislative cu incidență fiscală, materialul de mai sus contribuie la informare pe direcția noutăților de care trebuie să ții cont pentru ca afacerea ta să fie raliată la conformitate și legalitate fiscală.
Referințe principale de informare
- Noutăți legislative, Site-ul Anaf, disponibil la adresa: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asismten ta_contribuabili/le gislatie/noutati_legislative.
- Ordinul nr. 6234 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării.
- Legea nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 899 din 05 septembrie 2024).
- Ordinul nr. 4.233 din 27 august 2024 pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2024/775 a Comisiei din 4 martie 2024 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la import, acordate pentru bunuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina.
- Ordonanța de urgență nr. 110/2024 privind completarea Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 922 din 12 septembrie 2024).
- Ordinul nr. 6.228 din 27 august 2024 pentru aprobarea Procedurii privind comunicarea de către organul fiscal a datelor de identificare a contribuabililor şi a sumelor redirecţionate din impozitul datorat către entităţile beneficiare, în baza acordului contribuabilului, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.
- Ordinul ministrului finanțelor nr. 5521/2024 din 16 septembrie 2024 pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligații bugetare.
- Ordonanța de urgență nr. 115 din 25 septembrie 2024 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
- Ordinul nr. 4.679/2.024/2024 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2024.
- Ordinul nr. 4.680/3.219/2024 privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024ORDIN nr. 5.339/2.025/2024 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2024.
Broșură info legislativ. Panorama lunii septembrie 2024
Articol scris in data de: 14 Octombrie 2024
Autor: Botar Claudia-Florina
Navigarea prin tumultul de modificări legislative presupune una dintre cele mai mari provocări pentru un contabil contemporan. Pentru a menține relevanța departamentului financiar-contabil al afacerii este important să ai permanent în vedere toate modificările care se răsfrâng asupra activității derulate de către o companie. De asemenea, și postura de antreprenor te expune la necesitatea ralierii constante la noutate legislativă.
Ce certitudine că ești familiarizat cu seria amplă de modificări legislative care intervin în peisajul mediului de afaceri cu o regularitate crescută. O scurtă imagine retrospectivă asupra actelor normative cu incidență fiscală lansate de la începutul anului 2024 până la momentul prezent poate fi vizualizată în cele ce urmează:
Notă! Datele cifrice corespund actelor normative cuprinse distinct în cadrul celor 39 de buletine legislative aferente fiecărei luni a anului 2024
În spatele cifrelor din cadrul graficului de mai sus stă numărul de acte normative cu incidență fiscală lansate în intervalul ianuarie-octombrie 2024 în cadrul mediului de business. Astfel, cele mai semnificative intervenții sunt identificate în luna iulie a anului curent, urmat de luna februarie și iunie. Toate modificările legislative cu impact asupra activității economice a companiilor care conturează peisajul de afaceri autohton sunt cuprinse de cele 39 de buletine legislative.
Pentru a te asigura cu privire la ralierea la conformitate și legalitate fiscală, îți prezentăm mai jos cele mai importante modificări cu incidență fiscală aferente lunii septembrie 2024 alături de chintesența informațională cuprinsă prin intermediul acestora. Parcurgerea acestora îți va conferi asigurări cu privire la respectarea completă a prevederilor normative aferente lunii septembrie 2024. Astfel, poți verifica dacă ai respectat întru totul prevederile legislative ale lunii trecute.
Panorama modificărilor legislative ale lunii septembrie 2024
Modificările lunii septembrie în materie de apariție a unor noi reglementări cu impact asupra laturii fiscale și financiare a companiilor sunt redate de cele 4 buletine legislative care menționează punctual 10 documente cu rol de reglementare a unor aspecte de interes pentru mediul de business generatoare de implicații fiscale. Te invităm să urmărești mai jos lista acestora alături de prezentarea principalelor aspecte cuprinse de normele menționate.
1. Ordinul nr. 6234 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării
Aspecte principale!
Ordinul prevede stabilirea aspectelor de ultimă oră arondate Notei de conformare RO e-TVA cu privire la elementele obligatorii pe care acesta trebuie să le conțină precum și delimitarea etapelor privind transmiterea acesteia către contribuabili prin intermediul SPV. NC e-TVA se transmite contribuabililor care au obligația de a depune decontul de taxă pe valoare adăugată până la data de 25 a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă. Documentul se transmite doar în situația identificării diferențelor semnificative între P300 și D300. Nota justificativă care cuprinde detalierea diferențelor se transmite de către contribuabil în termen de 20 de zile de la momentul primirii Notei de conformare. Prevederile cu privire la obligativitatea întocmirii Notei justificate se aplică începând cu 1 ianuarie 2025. De asemenea, pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, prevederile privind transmiterea justificării diferențelor se aplică începând cu 1 august 2025.
2. Legea nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 899 din 05 septembrie 2024)
Aspecte principale!
Menționarea sumei neimpozabile lunare stabilită la determinarea venitului impozabil lunar din pensii. Astfel, de la 1 octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil este stabilit la valoarea de 3000 de lei.
3. Ordinul nr. 4.233 din 27 august 2024 pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2024/775 a Comisiei din 4 martie 2024 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la import, acordate pentru bunuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina
Aspecte principale!
Menționarea bunurilor care pot fi importate în regim de scutire de TVA și taxe la import destinate punerii la dispoziție cu titlu gratuit persoanelor care fug de agresiunea militară ruso-ucraineană. De această facilitate pot beneficia organizaţii aprobate de autorităţile competente din statele membre pe baza unei cereri depuse la direcţiile regionale vamale în a căror rază teritorială îşi au sediul. Ordinul menționează și cele 3 condiții care trebuie îndeplinite de persoanele menționate mai sus pentru a beneficia de aceste facilități.
4. Ordonanța de urgență nr. 110/2024 privind completarea Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 922 din 12 septembrie 2024)
Aspecte principale!
Menționarea sumei neimpozabile lunare stabilită la determinarea venitului impozabil lunar privind pensiile militare de stat. Astfel, de la 1 octombrie 2024, plafonul de venit lunar neimpozabil este stabilit la valoarea de 3000 de lei.
5. Ordinul nr. 6.228 din 27 august 2024 pentru aprobarea Procedurii privind comunicarea de către organul fiscal a datelor de identificare a contribuabililor şi a sumelor redirecţionate din impozitul datorat către entităţile beneficiare, în baza acordului contribuabilului, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare
Aspecte principale!
Ordinul reglementează aspecte legate de transmiterea de către organul fiscal a datelor de identificare a contribuabililor și a sumelor direcționate din impozitul datorat de către contribuabili către entități beneficiare. În acest sens se aprobă modelul Acordului privind comunicarea către entitățile beneficiare a datelor de identificare și a sumelor redirecționate din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitul pe veniturile persoanelor fizice. Maniera de transmitere a acordului este reprezentată de mijloacele electronice de comunicare la distanță (SPV).
6. Ordinul ministrului finanțelor nr. 5521/2024 din 16 septembrie 2024 pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligații bugetar
Aspecte principale!
Prin intermediul acestui act normativ se stabilește procedura privind anularea obligațiilor fiscale principale și accesoriile aferente acestora stabilite prin declarații fiscale, decizii de impunere, decizii referitoare la obligații fiscale accesorii. Actul normativ menționează de asemenea și categoriile de contribuabili care pot beneficia de această facilitate. Printre aceștia, enumerăm: persoane juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, unități administrativ-teritoriale, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent sau exercită profesii liberale, debitori insolvabili, persoane cărora li s-a stabilit răspunderea solidară, debitorii aflați în procedura insolvenței ori aflați în dizolvare precum și debitorii cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligații bugetare principale scadente până la data de 31 august 2024 inclusiv. Facilitățile fiscale prevăzute prin actul normativ fac referire la:
- ,,amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii rămase nestinse la data emiterii certificatului de atestare fiscală aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024, până la data soluționării cererii de anulare a unor obligații bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv”;
- anularea obligațiilor de plată accesorii;
- ,,amânarea unui procent de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, rămase nestinse la data emiterii certificatului de atestare fiscală, până la data soluționării cererii de anulare a unor obligații bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv”;
- ,,anularea unui procent de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, pentru debitorii persoane fizice,,.
Dacă ne referim la categoriile de obligații de plată accesorii asupra cărora se aplică facilitatea, acestea sunt:
- dobânzi/majorări de întârziere;
- penalități de întârziere;
- penalități de nedeclarare;
- alte obligații de plată accesorii.
Acordarea amânării la plată are la bază o notificare transmisă de către contribuabili către autorități prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică. Ordinul prevede în anexe modelul structural al acesteia.
7. Ordonanța de urgență nr. 115 din 25 septembrie 2024 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Aspecte principale!
Actul normativ apare pe fondul necesității menținerii facilităților fiscale de cercetare-dezvoltare acordate companiilor plătitoare de impozit pe profit și de venit minim pe cifra de afaceri. Noutatea adusă de acest document se rezumă la deducerea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% din cheltuielile eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, pentru contribuabilii care aplică la calculul rezultatului fiscal deducerea suplimentară aferentă acestor activități. Diminuarea valorii ține cont de limita impozitului minim pe cifra de afaceri datorat.
8. Ordinul nr. 4.679/2.024/2024 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2024
Aspecte principale!
Pe baza actului menționat se stabilește valoarea nominală indexată a unui tichet de masă la un cuantum maxim de 40,40 lei. Reglementările se aplică începând cu luna octombrie a anului 2024, până inclusiv în luna februarie a anului viitor.
9. Ordinul nr. 4.680/3.219/2024 privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024
Aspecte principale!
Prin intermediul acest act normativ este fixată valoarea nominală aferentă tichetelor culturale acordate în cel de-al doilea semestru al anului curent și în primele două luni ale semestrului I aferent anului 2025. Acesta este stabilită la nivelul valorii de maximum 440 lei/eveniment și maximum 220 lei/lună. Reglementările sunt valabile începând cu luna octombrie 2024 până în luna martie a anului 2025.
10. Ordinul nr. 5.339/2.025/2024 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2024
Aspecte principale!
Prin intermediul acest act normativ este fixată valoarea nominală aferentă tichetelor de creșă acordate în cel de-al doilea semestru al anului curent și în primele două luni ale semestrului I aferent anului 2025. Acesta este stabilită la nivelul valorii de 660 lei. Reglementările sunt valabile începând cu luna octombrie 2024 până în luna martie a anului 2025.
Așadar, dacă încă nu ai luat contact cu cele mai recente modificări legislative cu incidență fiscală, materialul de mai sus contribuie la informare pe direcția noutăților de care trebuie să ții cont pentru ca afacerea ta să fie raliată la conformitate și legalitate fiscală.
Referințe principale de informare
- Noutăți legislative, Site-ul Anaf, disponibil la adresa: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asismten ta_contribuabili/le gislatie/noutati_legislative.
- Ordinul nr. 6234 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării.
- Legea nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 899 din 05 septembrie 2024).
- Ordinul nr. 4.233 din 27 august 2024 pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2024/775 a Comisiei din 4 martie 2024 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la import, acordate pentru bunuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina.
- Ordonanța de urgență nr. 110/2024 privind completarea Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și stabilirea unor măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 922 din 12 septembrie 2024).
- Ordinul nr. 6.228 din 27 august 2024 pentru aprobarea Procedurii privind comunicarea de către organul fiscal a datelor de identificare a contribuabililor şi a sumelor redirecţionate din impozitul datorat către entităţile beneficiare, în baza acordului contribuabilului, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.
- Ordinul ministrului finanțelor nr. 5521/2024 din 16 septembrie 2024 pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligații bugetare.
- Ordonanța de urgență nr. 115 din 25 septembrie 2024 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
- Ordinul nr. 4.679/2.024/2024 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2024.
- Ordinul nr. 4.680/3.219/2024 privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024ORDIN nr. 5.339/2.025/2024 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2024.