Spete

Ajustarea TVA pentru o societate care devine platitoare de TVA

Situatie de fapt: O societate comerciala a depasit plafonul de tva, in luna octombrie. s au depus declaratiile la anaf, iar incepand cu data de 01.12.2019 intra ca platitor de tva. Soldurile din balanta la data de 30.11.2019 sunt: -ct.371-sd-31.154 lei, sold 378-sc-5.492,70 lei. Intrebare: Cum se fac ajustarile la stocuri, cum se declara in

Cand trebuie inregistrata nota contabila 105 = 1175 cu diferenta dintre amortizarea fiscala si cea contabila?

Intrebare: Este obligatoriu sa inregistram lunar diferenta dintre amortizarea fiscala si cea contabila prin nota contabila 105 = 1175?
 

Inchirierea imobilelor prin Booking: coduri CAEN, Cota TVA

Situatia de fapt: Firma X detine 2 apartamente (de 4 respectiv 2 camere) pe care decide in luna octombrie sa le inchirieze, in scop turistic, pe platforma de rezervare Booking. Totodata firma X incheie un contract de administrare cu firma Y avand ca scop intretinerea si curatenia celor 2 apartamente, dar si dreptul de a

Baza impozabila si cursul de schimb pentru stabilirea acesteia in cazul microintreprinderii

Situatia de fapt: Pragul de trecere de la micro la impozit pe profit pentru anul 2019 se face la atingerea sumei de 1.000.000 euro. Intrebare: Care este cursul de schimb folosit si ce se include in cifra de afaceri?
 

In ce cont inregistram facturile de la Google?

Situatie de fapt: Societatea are incheiat un contract cu Google pentru optimizare site (cand se da cautare pe Google dupa anumite cuvinte, site-ul firmei apare intre primele optiuni). Intrebare: Cum este corecta inregistrarea acestei cheltuieli, in contul 623 – marketing si publicitate, sau in contul 628 – servicii?

Prestari servicii constructii in strainatate

Situatie de fapt: SRL presteaza servicii in constructii in strainatate o perioada mai mare. Aceasta achizitioneaza materiale de la furnizorii din Franta, cu TVA, chiar daca este inregistrata in ROI. Intrebare: Cum este corecta inregistrarea acestora, cu TVA sau fara? Si daca da, prin ce conturi contabile? 635=401 sau alt cont, nu de cheltuieli? Avand
 

Obligatii privind declararea si plata impozitului pe dividendele interimare, neplatite pana la sfarsitul exercitiului

Situatia de fapt: O societate comerciala (SRL) a hotarat acordarea de dividende interimare in trim.4/2019, depunand in acest sens situatii financiare interimare la 30.09.2019. Intrebare: Daca dividendele interimare au fost repartizate, dar nu au fost achitate integral pana la sfarsitul anului 2019, se datoreaza la sfarsitul lui 2019 impozit pentru dividendele repartizate si neachitate?

Monografie contabila – servicii de audit financiar

Situatie de fapt: Se incheie in septembrie 2019 cu o firma de audit un contract de prestari servicii intocmire raport audit situatii financiare an 2019. In Luna noiembrie 2019 firma primeste o factura de avans ctr audit in valoare de 40% din suma totala din contract. ( 5000 euro). La final de contract firma de
 

Facilitati in constructii – anul 2020

Intrebare: 1. Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite de către un angajator din domeniul construcțiilor pentru a beneficia de reduceri fiscale? 2. Ce conturi contabile se iau in calcul? Un exemplu va rog. 3. Sunt modificări in anul 2020?

Obligativitatea casei de marcat in cazul activitatii de transport persoane

Situatia de fapt: O societate presteaza servicii de transport persoane intre localitatile unui judet (traseu mun. Focsani – com. Dumitresti). In acest moment firma elibereaza bilete de calatorie cu valoare fixa pentru a incasa sumele calatorilor. Intrebare: Este obligata sa si achizitioneze casa de marcat si sa emita bonuri fiscale?