Spete

Simona Draghici

Ce se inscrie pe randul 23 din declaratia 101?

Situatie de fapt: O societate comerciala este platitoare impozit pe profit (fara amanare, distribuiri, etc). Intrebare: In declaratia 101 – la linia 23 – completam cheltuiala cu impozit constituita in primele 3 trimestre?
Sprivac Ioana

Testarea angajatilor pentru depistarea virusului SARS CoV2 poate fi cheltuiala deductibila?

Autor: Ioana-Camelia Sprivac
29 Mai 2020 | Categorii: Impozitul pe profit
Situatie de fapt: In urma testarii pozitive a infectarii cu virusul SARS CoV2 a unor salariati, conducerea societatii a decis efectuarea de analize SARS CoV2 (determinare anticorpi IgG+IgM) tuturor salariatilor. Pret unitar 200 RON. Intrebare: Sunt deductibile aceste cheltuieli?
 
Sprivac Ioana

Cum devine neplatitoare de TVA o societate careia i s-a anulat codul de TVA?

Autor: Ioana-Camelia Sprivac
29 Mai 2020 | Categorii: TVA
Situatie de fapt: O societate comerciala a aflat de pe SPV ca nu mai este, de la 01 mai 2020, platitor de tva (s-a anulat codul de TVA, ca urmare a nedepunerii ultimelor doua deconturi trimestriale). Intentia este sa nu se mai reinregistreze in scop de TVA. Inca nu a primit decizia de anulare cod
CLISU DAN ANDREI

Care este procedura de modificare a timpului de lucru al salariatilor?

Autor: Andrei Clisu
29 Mai 2020 | Categorii: Resurse Umane
Situatie de fapt: O societate de distributie cu 30 salariati doreste sa modifice programul de lucru pentru angajati, astfel incat sa se lucreze 12 ore de la ora 8 la ora 20 urmand ca ziua urmatoare sa fie libera, de luni pana vineri. In momentul de fata societatea are numai salariati cu norma intreaga, 8h/zi,
 
Sprivac Ioana

Firmele care vand cu ridicata prin E-mag, sunt obligata sa aiba casa de marcat?

Situatie de fapt: O societate comerciala, SRL, cu CAEN principal comert cu ridicata importa din UE diferite produse. Societatea doreste sa le vanda si pe platforma Emag. Intrebari: 1. In acest caz are nevoie de casa fiscala? 2. Dar in cazul in care achizitioneaza produse de la partenerii interni si le revinde pe platforma Emag?
Sprivac Ioana

Produse congelate expirate in perioada starii de urgenta. Ce se intampla cu TVA?

Autor: Ioana-Camelia Sprivac
28 Mai 2020 | Categorii: TVA
Situatie de fapt: Societatea isi desfasuara activitatea in distributie de produse alimentare, CA scazind cu aprox 40% in perioada starii de urgenta si alerta din cauza inchiderii Horeca. In aceasta perioada au expirat in depozitele societatii o cantitate de produse congelate. Intrebare: Se colecteaza TVA la produsele expirate in perioada statii de urgenta si alerta?
 
Adina Vlaicu

Operatiuni imobiliare realizate de persoane fizice. Tratament TVA

Autor: ADINA VLAICU
28 Mai 2020 | Categorii: TVA
Situatia de fapt: Persoana fizica ridica un bloc de apartamente cu 18 ap, parter, 3 etaje, al 4 – lea retras, suprafete utile pe nivel 1 ap 60mp, 1 ap 82 mp, 1 ap 125 mp, 1 ap 140 mp. Se face receptia finala lucrare dec 2018 pt parter si cele 3 etaje, iar pentru
Sprivac Ioana

Ce fel de impozit platesc cooperativele agricole?

Situatie de fapt: O Cooperativa agricola este infiintata in anul 2019 conform Legilor 1/2005, 26/1990, 359/2004 si are CAEN principal 4632. Intrebare: Se inregistreaza ca platitor de impozit pe profit sau impozit micro?
 
Simona Jurescu

Audit Intern – obligatie legala

Autor: Simona Jurescu
28 Mai 2020 | Categorii: Obligatiile persoanelor juridice
Situatie de fapt: O societate comerciala este obligata sa-si auditeze situatiile financiare anuale la data de 31.12.2019 intrucat a depasit doua, din cele 3 criterii de marime. Intrebare: Este obligata societatea sa-si organizeze si auditul intern? Care sunt consecintele daca refuza sa faca auditul intern, si opteaza doar pentru auditul statutar?
Sprivac Ioana

Cum putem inceta la 1 iunie contractul de munca al unui angajat care a fost in somaj tehnic?

Autor: Ioana-Camelia Sprivac
28 Mai 2020 | Categorii: Resurse Umane
Situatie de fapt: O societate are un angajat in somaj tehnic. Mentionam ca persoana respectiva, nu are vechimea necesara de a beneficia de somaj. Intrebare: Ce modalitate este de a i se intrerupe contractul de munca, incepand cu data de 1 iunie, avand in vedere faptul ca fiind in somaj tehnic, nu cred ca se