Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Vrei să rămâi la curent cu noutățile fiscale și contabile?
Concepte economice transpuse în limbaj antreprenorial. Tot ce trebuie să cunoști despre regimul de contabilitate în partidă simplă. Partea I

Botar Claudia-Florina
Valabil la 8 Iulie 2025
Sunt anumite concepte din sfera activității financiare a companiilor care nu se bucură de o popularitate foarte însemnată. Aspectul este oarecum justificat, mai ales dacă ne raportăm la interesul masiv al antreprenorilor din ultima perioadă remarcat pe direcția concentrării eforturilor spre transpunerea la practica de afaceri a fenomenelor digitalizării fiscale. Totuși, nuanța contabilă a activității economice, indiferent de tipul de companie, deține valențe semnificative asupra gestionării activității derulate și a reflectării fidele a imaginii patrimoniale a acesteia.
Atunci când discutăm despre gestiunea financiar-contabilă a unei companii, aceasta îmbracă două nuanțe, din punct de vedere a manierei de organizare, și anume: contabilitatea în partidă simplă, respectiv, cea organizată în partidă dublă. Cea din urmă se bucură de un grad mai ridicat de popularitate, spre deosebire de contabilitatea în partidă simplă, care, prin prisma, nivelului relativ redus al complexității nu se bucură de acest privilegiu. Pentru a echilibra balanța informațională, în cele ce urmează propunem un material informativ privitor la sistemul de contabilitate în partidă simplă. Vom sintetiza principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști cu privire la acest tip de organizare financiar-contabilă a activității economice.
Lumea fiscală și financiar-contabilă a afacerilor este guvernată de către actele normative. Implicit, contabilității în partidă simplă îi este alocat un act normativ specific pentru reglementarea principalelor norme în acest sens. Este vorba despre Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă. În această manieră, vom răspunde în cele ce urmează, la o serie de întrebări punctuale care pot să apără pe traseul antreprenorului care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă.
Cine este vizat de aplicarea sistemului de contabilitate în partidă simplă?
Conform art. 2 din cadrul actului normativ menționat, contabilitatea în partidă simplă trebuie să fie organizată de către persoanele fizice și asocierile fără personalitate juridică care sunt obligate la plata impozitului pe veniturile obținute ca urmare a derulării activității. Concret, asocierile fără personalitate juridică și persoanele fizice care au obținut venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și din derularea activităților agricole, silvicultură și piscicultură trebuie să țină contabilitatea în partidă simplă. De asemenea, sunt obligate la organizarea contabilității în partidă simplă persoanele sau entitățile, care prin actul de înființare sau prin alte legi speciale au obligația ținerii contabilității în partidă simplă.
Excepție de la regulă!
Persoanele juridice fără scop patrimonial nu sunt obligate la ținerea contabilității în partidă simplă. De asemenea, toate categoriile de persoane menționate mai sus pot să opteze și pentru sistemul de contabilitate în partidă dublă. Nu sunt cosntrânse în manieră directă la organizarea contabilității în partidă simplă. Astfel, dacă, în urma analizei activității derulate, factorii decizionali ai departamentului financiar-contabil consideră metodele contabilității în partidă dublă mai elocvente decât cele în partidă simplă, atunci pot să recurgă la organizarea activității contabile în partidă dublă. Totuși, dacă actul constitutiv de înființare, acte normative sau legi speciale prevăd organizarea contabilității în partidă simplă, atunci există obligativitatea companiei de a acționa în sensul organizării contabilității în partidă simplă. Astfel, în acest caz, nu se poate organiza contabilitatea în partidă dublă.
Atenție! Criterii de eligibilitate pentru aplicarea sistemului în partidă dublă
Persoanele fizice și asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit și a cărui venit net anual este stabilit în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, venit obținut din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și activități agricole, silvicultură și piscicultură organizează și conduc contabilitatea în partidă dublă până la nivel de balanță de verificare. Astfel, aceste categorii de contribuabili nu trebuie să depună și situațiile financiare anuale.
Cum se poate realiza trecerea de la sistemul de contabilitate în partidă simplă, la sistemul de contabilitate în partidă dublă, pentru contribuabilii ,,eligibili”?
Persoanele fizice și asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit și a cărui venit net anual este stabilit în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, venit obținut din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și activități agricole, silvicultură și piscicultură organizează și conduc contabilitatea în partidă dublă începând cu ,,începutul exercițiului financiar ulterior celui în care au decis această trecere”. Astfel, dacă decizia de utilizare a sistemului în partidă dublă a fost adoptată în luna iulie a anului 2024, aplicarea efectivă a sistemului va avea loc începând cu exercițiului financiar al anului 2025.
Concret, care sunt categoriile de contribuabili care trebuie să aplice sistemul de organizare a contabilității în partidă simplă?
Concret, contabilitatea în partidă simplă este organizată de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, profesiile libere (medici, avocați, consultanți fiscali, experți contabili, arhitecți, precum și contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală și care determină venitul în sistem real).
Concret, la ce se referă sistemul de contabilitate în partidă simplă?
Sistemul de contabilitate în partidă simplă ,,reprezintă ansamblul registrelor și documentelor financiar-contabile, legal reglementate, care servesc la evidențierea în contabilitate, în mod cronologic și sistematic, a operațiunilor economico-financiare consemnate în documentele justificative.” Aceasta reprezintă abordarea din punct de vedere legislativ a sistemului de contabilitate în partidă simplă. În termeni contabili, sistemul de contabilitate în partidă simplă nu face apelul la utilizarea elementelor de credit și debit ale contului.
Care sunt documentele care trebuie întocmite de către contribuabilii care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă?
Există o serie de formulare financiar-contabile care pot fi întocmite de către contribuabilii care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă. Funcție de nevoile de informare ale contribuabililor, pot fi utilizate o serie de documente financiar-contabile, pentru conturarea imaginii fidele a situației patrimoniale. Aceste documente pot fi pretipărite sau prelucrate cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare a datelor. Cea mai des întâlnită metodă de prelucrare a datelor din cadrul diverselor formulare financiar-contabile este prin intermediul aplicațiilor informatice. Chiar și în cazul persoanelor care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă. Evident, în cazul utilizării acestor sisteme informatice de prelucrare a datelor financiar-contabile, trebuie respectate o serie de reguli de întocmire a documentelor în format electronic.
Cum ne raportăm la procedura inventarierii în contextul conducerii contabilității în partidă simplă?
În ceea ce privește obligativitatea efectuării inventarierii, în cazul contribuabililor care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă, aceasta se efectuează în 3 momente esențiale, precum: la începutul activității, cel puțin o dată pe an precum și la încetarea activității. Organizarea inventarierii se realizează ținând cont de toate reglementările în vigoare specifice și contribuabililor persoane juridice, reglementate prin Ordinul nr. 2861/2009 pentru aprobarea normelor privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.
În contextul persoanelor care organizează și conduc contabilitatea în partidă simplă, elementele patrimoniale sunt reprezentate de bunurile și drepturile care sunt parte integrantă a activității economice derulate de către acestea. Este vorba despre mijloacele fixe, stocuri, imobilizări necorporale, respectiv, brevete, licențe, programe informatice, mărci comerciale, drepturi și active similare.
Element de diferențialitate! Persoanele care conduc contabilitatea în partidă simplă nu trebuie să întocmească situații financiare anuale.
Care sunt principalele aspecte de care trebuie să ținem cont la organizarea contabilității în partidă simplă?
În cele ce urmează, vom puncta câteva aspecte principale de care trebuie să ținem cont atunci când organizăm contabilitatea în partidă simplă:
- Organizarea acesteia se realizează în limba română și în monedă națională;
- Răspunderea pentru documentele justificative întocmite în vederea documentării operațiunilor efectuate de către persoanele care organizează contabilitatea în partidă simplă revine persoanelor care au întocmit aceste documente;
- Există anumite elemente obligatorii care trebuie cuprinse de către documentele justificative precum denumirea documentului, detalii legate de persoana care întocmește documentul, numărul documentului și data întocmirii acestuia, părțile cuprinse în cadrul tranzacției și elementele de identificare a acestora, detalii legate de tranzacția economică (date cantitativ și valorice, persoana responsabilă de întocmirea documentului, alte elemente care asigură completitudinea tranzacției etc.)
Evident, trebuie să ținem cont de regulile de întocmire a acestor documente de evidență primară.
Principalele registre care se întocmesc de către persoanele care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă sunt: Registrul-inventar și Registrul de încasări și plăți. Sumele cuprinse de către Registrul jurnal de încasări și plăți se totalizează cu o regularitate lunară.
De asemenea, persoanele care organizează contabilitatea în partidă simplă, au obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, în situațiile prevăzute de normele în vigoare.
Există o serie de aspecte de care persoanele care aplică sistemul de organizare a contabilității în partidă simplă trebuie să țină cont. Deși denumirea sistemului poate să producă diverse confuzii legate de un sistem simplificat de conducere a contabilității, totuși sunt o serie de aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când organizăm contabilitatea în partidă simplă. Imaginea organizării contabilității în partidă simplă va fi completată prin intermediul episodului următor.
Va urma…
Referințe principale de informare
Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă, Publicat în Monitorul Oficial nr. 139 din 24 februarie 2015.

Concepte economice transpuse în limbaj antreprenorial. Tot ce trebuie să cunoști despre regimul de contabilitate în partidă simplă. Partea I
Articol scris in data de: 8 Iulie 2025
Autor: Botar Claudia-Florina
Sunt anumite concepte din sfera activității financiare a companiilor care nu se bucură de o popularitate foarte însemnată. Aspectul este oarecum justificat, mai ales dacă ne raportăm la interesul masiv al antreprenorilor din ultima perioadă remarcat pe direcția concentrării eforturilor spre transpunerea la practica de afaceri a fenomenelor digitalizării fiscale. Totuși, nuanța contabilă a activității economice, indiferent de tipul de companie, deține valențe semnificative asupra gestionării activității derulate și a reflectării fidele a imaginii patrimoniale a acesteia.
Atunci când discutăm despre gestiunea financiar-contabilă a unei companii, aceasta îmbracă două nuanțe, din punct de vedere a manierei de organizare, și anume: contabilitatea în partidă simplă, respectiv, cea organizată în partidă dublă. Cea din urmă se bucură de un grad mai ridicat de popularitate, spre deosebire de contabilitatea în partidă simplă, care, prin prisma, nivelului relativ redus al complexității nu se bucură de acest privilegiu. Pentru a echilibra balanța informațională, în cele ce urmează propunem un material informativ privitor la sistemul de contabilitate în partidă simplă. Vom sintetiza principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști cu privire la acest tip de organizare financiar-contabilă a activității economice.
Lumea fiscală și financiar-contabilă a afacerilor este guvernată de către actele normative. Implicit, contabilității în partidă simplă îi este alocat un act normativ specific pentru reglementarea principalelor norme în acest sens. Este vorba despre Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă. În această manieră, vom răspunde în cele ce urmează, la o serie de întrebări punctuale care pot să apără pe traseul antreprenorului care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă.
Cine este vizat de aplicarea sistemului de contabilitate în partidă simplă?
Conform art. 2 din cadrul actului normativ menționat, contabilitatea în partidă simplă trebuie să fie organizată de către persoanele fizice și asocierile fără personalitate juridică care sunt obligate la plata impozitului pe veniturile obținute ca urmare a derulării activității. Concret, asocierile fără personalitate juridică și persoanele fizice care au obținut venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și din derularea activităților agricole, silvicultură și piscicultură trebuie să țină contabilitatea în partidă simplă. De asemenea, sunt obligate la organizarea contabilității în partidă simplă persoanele sau entitățile, care prin actul de înființare sau prin alte legi speciale au obligația ținerii contabilității în partidă simplă.
Excepție de la regulă!
Persoanele juridice fără scop patrimonial nu sunt obligate la ținerea contabilității în partidă simplă. De asemenea, toate categoriile de persoane menționate mai sus pot să opteze și pentru sistemul de contabilitate în partidă dublă. Nu sunt cosntrânse în manieră directă la organizarea contabilității în partidă simplă. Astfel, dacă, în urma analizei activității derulate, factorii decizionali ai departamentului financiar-contabil consideră metodele contabilității în partidă dublă mai elocvente decât cele în partidă simplă, atunci pot să recurgă la organizarea activității contabile în partidă dublă. Totuși, dacă actul constitutiv de înființare, acte normative sau legi speciale prevăd organizarea contabilității în partidă simplă, atunci există obligativitatea companiei de a acționa în sensul organizării contabilității în partidă simplă. Astfel, în acest caz, nu se poate organiza contabilitatea în partidă dublă.
Atenție! Criterii de eligibilitate pentru aplicarea sistemului în partidă dublă
Persoanele fizice și asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit și a cărui venit net anual este stabilit în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, venit obținut din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și activități agricole, silvicultură și piscicultură organizează și conduc contabilitatea în partidă dublă până la nivel de balanță de verificare. Astfel, aceste categorii de contribuabili nu trebuie să depună și situațiile financiare anuale.
Cum se poate realiza trecerea de la sistemul de contabilitate în partidă simplă, la sistemul de contabilitate în partidă dublă, pentru contribuabilii ,,eligibili”?
Persoanele fizice și asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit și a cărui venit net anual este stabilit în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, venit obținut din activități independente, cedarea folosinței bunurilor și activități agricole, silvicultură și piscicultură organizează și conduc contabilitatea în partidă dublă începând cu ,,începutul exercițiului financiar ulterior celui în care au decis această trecere”. Astfel, dacă decizia de utilizare a sistemului în partidă dublă a fost adoptată în luna iulie a anului 2024, aplicarea efectivă a sistemului va avea loc începând cu exercițiului financiar al anului 2025.
Concret, care sunt categoriile de contribuabili care trebuie să aplice sistemul de organizare a contabilității în partidă simplă?
Concret, contabilitatea în partidă simplă este organizată de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, profesiile libere (medici, avocați, consultanți fiscali, experți contabili, arhitecți, precum și contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală și care determină venitul în sistem real).
Concret, la ce se referă sistemul de contabilitate în partidă simplă?
Sistemul de contabilitate în partidă simplă ,,reprezintă ansamblul registrelor și documentelor financiar-contabile, legal reglementate, care servesc la evidențierea în contabilitate, în mod cronologic și sistematic, a operațiunilor economico-financiare consemnate în documentele justificative.” Aceasta reprezintă abordarea din punct de vedere legislativ a sistemului de contabilitate în partidă simplă. În termeni contabili, sistemul de contabilitate în partidă simplă nu face apelul la utilizarea elementelor de credit și debit ale contului.
Care sunt documentele care trebuie întocmite de către contribuabilii care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă?
Există o serie de formulare financiar-contabile care pot fi întocmite de către contribuabilii care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă. Funcție de nevoile de informare ale contribuabililor, pot fi utilizate o serie de documente financiar-contabile, pentru conturarea imaginii fidele a situației patrimoniale. Aceste documente pot fi pretipărite sau prelucrate cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare a datelor. Cea mai des întâlnită metodă de prelucrare a datelor din cadrul diverselor formulare financiar-contabile este prin intermediul aplicațiilor informatice. Chiar și în cazul persoanelor care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă. Evident, în cazul utilizării acestor sisteme informatice de prelucrare a datelor financiar-contabile, trebuie respectate o serie de reguli de întocmire a documentelor în format electronic.
Cum ne raportăm la procedura inventarierii în contextul conducerii contabilității în partidă simplă?
În ceea ce privește obligativitatea efectuării inventarierii, în cazul contribuabililor care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă, aceasta se efectuează în 3 momente esențiale, precum: la începutul activității, cel puțin o dată pe an precum și la încetarea activității. Organizarea inventarierii se realizează ținând cont de toate reglementările în vigoare specifice și contribuabililor persoane juridice, reglementate prin Ordinul nr. 2861/2009 pentru aprobarea normelor privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.
În contextul persoanelor care organizează și conduc contabilitatea în partidă simplă, elementele patrimoniale sunt reprezentate de bunurile și drepturile care sunt parte integrantă a activității economice derulate de către acestea. Este vorba despre mijloacele fixe, stocuri, imobilizări necorporale, respectiv, brevete, licențe, programe informatice, mărci comerciale, drepturi și active similare.
Element de diferențialitate! Persoanele care conduc contabilitatea în partidă simplă nu trebuie să întocmească situații financiare anuale.
Care sunt principalele aspecte de care trebuie să ținem cont la organizarea contabilității în partidă simplă?
În cele ce urmează, vom puncta câteva aspecte principale de care trebuie să ținem cont atunci când organizăm contabilitatea în partidă simplă:
- Organizarea acesteia se realizează în limba română și în monedă națională;
- Răspunderea pentru documentele justificative întocmite în vederea documentării operațiunilor efectuate de către persoanele care organizează contabilitatea în partidă simplă revine persoanelor care au întocmit aceste documente;
- Există anumite elemente obligatorii care trebuie cuprinse de către documentele justificative precum denumirea documentului, detalii legate de persoana care întocmește documentul, numărul documentului și data întocmirii acestuia, părțile cuprinse în cadrul tranzacției și elementele de identificare a acestora, detalii legate de tranzacția economică (date cantitativ și valorice, persoana responsabilă de întocmirea documentului, alte elemente care asigură completitudinea tranzacției etc.)
Evident, trebuie să ținem cont de regulile de întocmire a acestor documente de evidență primară.
Principalele registre care se întocmesc de către persoanele care aplică sistemul de contabilitate în partidă simplă sunt: Registrul-inventar și Registrul de încasări și plăți. Sumele cuprinse de către Registrul jurnal de încasări și plăți se totalizează cu o regularitate lunară.
De asemenea, persoanele care organizează contabilitatea în partidă simplă, au obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, în situațiile prevăzute de normele în vigoare.
Există o serie de aspecte de care persoanele care aplică sistemul de organizare a contabilității în partidă simplă trebuie să țină cont. Deși denumirea sistemului poate să producă diverse confuzii legate de un sistem simplificat de conducere a contabilității, totuși sunt o serie de aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când organizăm contabilitatea în partidă simplă. Imaginea organizării contabilității în partidă simplă va fi completată prin intermediul episodului următor.
Va urma…
Referințe principale de informare
Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă, Publicat în Monitorul Oficial nr. 139 din 24 februarie 2015.
4 comentarii
I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.
Universul Fiscal
11 Iulie 2025 la 16:18Thank you for your appreciation and for being with us. It means a lot to us.
I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.
Universul Fiscal
11 Iulie 2025 la 16:15Thank you for your appreciation and for being with us.