Alte taxe si impozite

CLISU SIMONA

Contabilizarea lucrarilor de amenajare interioara care nu maresc valoarea cladirii

Situatie de fapt: Un SRL, microintreprindere si platitoare de TVA, cod CAEN 6201 “Activitati de realizare a softului la comanda”, detine o cladire contruita in regie proprie in care functioneaza incepand cu anul 2016. In mai 2020 se decide amenajarea unor sali de sedinta in cuantum de 47.000 lei (pereti rigips, system electricitate, etc). Intrebare:
Romeo Negrut

Import din China in regim DDP

Autor: Romeo Negrut
12 Iunie 2020 | Categorii: Alte taxe si impozite
Situatie de fapt: Societate din Romania, achizitioneaza marfa in regim DDP din China. Importatorul bunurilor achizitionate este declarat comisionarul vamal/ transportatorul etc. Marfa intra in spatiul UE in GERMANIA, urmand a ajunge ulterior in Romania. Societatea din Romania, detine doar factura de la furnizorul din China \”Orice persoana care nu este obligata la plata taxei
Sprivac Ioana

Exista bonificatii pentru plata impozitului pe dividende in perioada starii de urgenta?

Situatie de fapt: O persoana juridica plateste dividende in periada stari de urgenta catre asociatul unic. Intrebare: Exista bonificatie de plata a impozitului pana la un anumit termen (similara cu bonificatia acordata pentru plata impozitului pe venit /profit anterior datei de 25 aprilie)?
Adina Vlaicu

Societate comerciala vinde imobile catre persoane fizice si juridice. Tratament fiscal

Autor: ADINA VLAICU
21 Mai 2020 | Categorii: Alte taxe si impozite , TVA
Situatia de fapt: Societate nou infiintata, neplatitoare de TVA, intentioneaza sa achizitioneze imobile in stadiu de proiect, pe care sa le finalizeze si sa le vanda intabulate catre persoane fizice sau juridice. Intrebare: Ce impozite si taxe locale ar plati societatea in cazul unei astfel de activitati economice. Ce alte aspecte fiscale specifice trebuie avute
Adina Vlaicu

Majorarea impozitului pe terenuri/cladiri aflate in degradare

Autor: ADINA VLAICU
07 Mai 2020 | Categorii: Alte taxe si impozite
Situatia de fapt: Majorarea impozitului cu 500% prevazuta de art. 489 Cod fiscal s pct. 167 din Normele motodologice. Normele legale vorbesc despre un termen acordat care proprietarul sa efectueze lucrarile de grijire/reparare a cladirii/terenului. Tot normele legale vorbesc despre faptul ca termenul este sfarsitul anului fiscal., iar majorarea impozitului se face prin hotare individuala
CLISU SIMONA

Repartizarea dividendelor conform actului constitutiv

Autor: Simona Clisu
01 Aprilie 2020 | Categorii: Alte taxe si impozite
Situatie de fapt: In actul constitutiv al unei societati, legat de dividende, scrie asa: La CAP. IV. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE ASOCIAŢILOR Art.4.1. Părţile sociale conferă posesorilor lor drepturi egale respectându-se pentru fiecare asociat următoarele: – dreptul la dividende in mod egal, netinandu-se seama de aportul la capitalul social; ….. Art.4.3. Beneficiile reale şi pierderile eventuale
Cornel Grama

Model AGA repartizare dividende – profit ani anteriori

Autor: Cornel Grama
03 Martie 2020 | Categorii: Alte taxe si impozite
Situatie de fapt: Model proces verbal dividende si hotarare AGA. Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model de repartizare dividende a contului 117 in anul 2020 pentru rezultatul nerepartizat anterior.
Sprivac Ioana

Impozitul datorat pentru cladirile detinute de persoane juridice

Autor: Ioana – Camelia Predescu
06 Februarie 2020 | Categorii: Alte taxe si impozite
Situatie de fapt: O casa de locuit a fost vanduta, cumapratorul fiind o societate comerciala. In casa respectiva locuiesc doua persoane fizice, domiciliu mentionat si in actele de identitate ale acestora. Cladirea este folosita ca locuinta de serviciu. Intrebare:  Cota de impozitare difera la cladirile nerezidentiale, fata de cladirile rezidentiale sau au aceasi cota?
CLISU SIMONA

Cheltuieli realizate in interes personal de salariat – actionar

Autor: Simona Clisu
10 Ianuarie 2020 | Categorii: Alte taxe si impozite
Situatie de fapt: In cadrul unei societatii comerciale unul dintre actionari este si angajatul societatii si realizeaza cheltuieli in interes personal pe firma. Intrebare: Aceste cheltuieli realizate in interes personal, ar trebui incadrate ca si Venituri din alte surse pentru actionar sau Venituri din salarii si asimilate salariilor?
Adina Vlaicu

Procedura radierii codului de identificare fiscala (NIF) al unei persoane fizice nerezidente

Autor: ADINA VLAICU
26 Noiembrie 2019 | Categorii: Alte taxe si impozite , Veniturile nerezidentilor
Situate de fapt: S-a obtinut NIF pentru un administrator (cetatean nerezident) in vederea obtinerii codului de TVA pentru o societate nou infiintata. Intrebare: Daca administratorul va fi revocat din functie/inlocuit si nu va mai dori sa fie inregistrat fiscal in Romania, poate fi solicitata incetarea valabilitatii NIF? Daca da, care este procedura?