Contabilitate

Am vandut un produs cu TVA 9% in loc de 19%. Cum corectez?

Situatie de fapt: Cand s-a schimbat casa de marcat, din eroare, distribuitorul care a instalat codurile de produse, a trecut la un produs 9% TVA , in loc de 19% TVA, deci, produsul respectiv a iesit din gestiune cu 9% TVA, ajungand gestiunea respectiva, adica cea cu 9% sa aiba sold negativ pana s-a observat,

Monografie contabila diferente salariale castigate in instanta

Situatie de fapt: Un salariat a castigat in anul 2019 cu hotarare judecatoreasca definitiva diferente salariale aferente anului 2015 in valoare de 455 lei. Intrebare: Ce monografie contabila vom folosi pentru aceste diferente pe care le inregistram la luna august 2019?

Diferente intre sumele incasate cu POS-ul si sumele inregistrate pe casa de marcat

Situatie de fapt:  O societate comerciala care desfasoara activitate de comert cu amanuntul in farmacii, incaseaza contravloarea bunurilor vandute atat cu numerar cat si cu card.  In momentul incasarii cu cardul se intampla de nenumarate ori ca valoarea incasata prin POS sa difere de valoare bonului fiscal emis (o posibilitate ar fi: din neatentie farmacistii

Achizitie balasat si impartire in sorturi. Monografie contabila

Situatie de fapt: O societate achizitioneaza balast. Acesta este transformat in sorturi. Se vinde atat balastul ca atare cat si sorturile (pietre mari, pietre mici si nisip). Intrebare: Care este monografia contabila care trebuie utilizata?

Cum contabilizam reducerile de fidelitate acordate de farmacii?

Situatie de fapt: O farmacie acorda reduceri persoanelor fizice, direct pe bonul fiscal, in momentul vanzarii. Evidenta marfurilor se tine doar valoric la societatea de contabilitate. Evidenta cantitativ-valorica este tinuta la punctul de lucru al farmaciei, cu ajutorul unui program agreat de Casa de Sanatate. In softul de contabilitate se inregistreaza fiecare document doar valoric.

Vigneta din Ungaria. Deductibilitate. Monografie contabila

Situatie de fapt: Cu o mașina înregistrată pe societate se face o deplasare in Ungaria. Se primește factura de vigneta pentru Ungaria. Întrebarea:  1. Cum se înregistrează in contabilitate aceasta factura? 2. Este deductibila cheltuiala?

Monografie contabila pentru investitie imobiliara

Situatie de fapt: Persoana juridica platitoare de TVA achizitioneaza un teren construibil in vederea realizarii in regie proprie a mai multor imobile, pe care apoi le vinde impreuna cu terenul aferent. Intrebare: Avand in vedere ca devizul de lucrari l-am primit la receptia finala a imobilului, care ar fi monografia contabila completa?

Este obligatorie intocmirea de provizioane pentru concediile neefectuate?

Situatie de fapt: Am înregistrat la 31.12.2018 provizion pentru concedii neefectuate. Intrebare: Legea ma obliga ca la 30.06.2019 sa înregistrez provizion pentru concedii neefectuate sau nu?

Ce cheltuieli pot fi incluse in calculul serviciilor in curs de executie?

Situatie de fapt: O societate comerciala cu obiect de activitate in domeniul constructiilor are organizate santiere care genereaza urmatoarele tipuri de cheltuieli: – cheltuieli cu materialele folosite in constructii – cheltuieli cu salariile personalului – cheltuieli cu indemnizatiile de deplasare – cheltuieli cu chiria utilajelor – cheltuieli cu cazarea salariatilor – cheltuieli cu serviciile executate

Cum pot sa deduc cheltuielile aferente masinii folosite de administrator? Monografie contabila

Situatie de fapt: Firma noastra achizitioneaza din tara, un autoturism nou, cu 5 locuri, care este folosita doar de administratorul societatii. Intrebare: 1. Pentru a avea deductibilitate de 100% este obligatorie intocmirea foilor de parcurs, chiar daca autoturismul este folosit doar de administrator? 2. In cazul in care intocmeste foi de parcurs, TVA-ul si celelalte