Contabilitate

Simona Draghici

Combustibil alimentat in alte state

Autor: Simona Draghici
19 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt: Transport pentru Turcia cu BF combustibil din Bulgaria. O societate de transport marfa, microintreprindere-platitor de TVA trimestrial, efectueaza prestari servicii Turcia-Romania si Romania-Turcia. Intrebare: Bonurile Fiscale pentru alimentare cu motorina, taxele de transport, taxele vama, din Bulgaria, reprezinta Achizitie Intracomunitara (tinand cont ca societatea doar tranziteaza Bulgaria)?  
Romeo Negrut

Inregistrarea in contabilitate a vanzarii portofoliului neporformat a unui IFN

Autor: Romeo Negrut
19 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt: Un IFN doreste sa vanda catre un SRL o parte din portofoliul neperformant. Creditele luate in calcul pentru vanzare sunt provizionate 100%. Intrebare: Care este tratamentul contabil si fiscal pentru aceasta vanzare?
Simona Draghici

Deductibilitatea cont 6588

Autor: Simona Draghici
17 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt: Administratorul unei societati platitoare de impozit pe profit a ridicat avansuri spre decontare nejustificate. Le-am considerat venituri din alte surse si le-am impozitat cu 10%. Am facut notele contabile: 6588 = 461 venit brut din alte surse 461 = 446 retinere impozit 10% Intrebare: Cheltuiala cu acest venit este deductibila la calculul
Simona Draghici

Rectificativa la Declaratia Unica

Autor: Simona Draghici
17 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt: S-a depus declarația unica aferentă anului 2021, rezultatul fiind impozit pe profit de 940 lei din care se scade valoarea casei de marcat de 1300 lei, ulterior depunerii se mai găsesc și alte facturi+chitanțe (de cheltuiala deductibila) necuprinsă in declarația inițială aferentă anului 2021. Intrebare: Recomandați depunerea unei declarații rectificative?
Simona Draghici

Imprumut pe termen lung, evidentiere in bilant

Autor: Simona Draghici
13 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt: Imprumut bancar Intrebare: Unde se trec imprumuturile bancare microentitati in formularul de bilant pentru 2021?
Predescu Monica

Bilant 31.12.2021 – transfer de la mari contribuabili la mici – entitate de interes public

Autor: Monica Predescu
09 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt : Incepand cu 31.12.2021 nu ne regasim pe lista de mari contribuabili, fiind transferati, in luna decembrie la mici contribuabili. Intrebare:  Avand in vedere ca suntem entitate de interes public (listati la bursa – deci valorile mobiliare admise pe piata reglementata) cu raportari in sistem IFRS, folosim formularul S1002 pentru situatiile financiare.
Simona Draghici

Combustibil, cazare administrator

Autor: Simona Draghici
06 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt: SRL, platitor de impozit pe venit deduce 50% cheltuieli cu combustibilul. Intrebare: La sfarsitul anului diferenta de 50% privind cheltuiala cu combustibilul trebuie considerata ca dividend? Dar cheltuiala cu cazarea administratorului? Care ar fi notele contabile daca e asa?
Razvan Balteanu

Tratament contabil și fiscal pentru cheltuieli efectuate în favoarea refugiaților din Ucraina

Autor: Răzvan Bălteanu
05 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate , Impozitul pe profit
Situatie de fapt: O persoana impozabila platitoare de impozit pe profit a efectuat cheltuielile cu cazarea, masa si produsele de igiena si imbracaminte in beneficiul refugiatilor din Ucraina. Intrebare: Cum trateaza dpdv fiscal si contabil (monografie contabila) aceste cheltuieli? Mentionez ca aceste produse/servicii nu au fost oferite refugiatilor ca urmare a solicitarii Departamentului pentru Situatii
imagine meze_bianca_dolores

Asigurare de viața pentru administratorul societății care nu are calitate de salariat

Situație de fapt: Asociatul unic și administratorul unei microîntreprinderi, care nu are și statutul de angajat la respectivă societate, încheie pe firma o asigurare de viață al cărei beneficiar este el. Întrebare: Care este tratamentul fiscal și contabil pentru plata primelor la asigurarea de viață a administratorului efectuate de respectivă microîntreprindere?
imagine meze_bianca_dolores

Monografie contabila cofetărie: producție și vânzare cu amănuntul

Autor: Bianca Dolores Meze
04 Mai 2022 | Categorii: Contabilitate
Situatie de fapt: Monografie contabila laborator de cofetarie. Intrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru un laborator de cofetarie si vanzarea cu amanuntul in cofetarie. Transferul intre laborator si cofetarie se face in baza avizului de insotire a marfii. Mentionez ca avizul contine denumirea produsului finit, cost productie si pretul