Email

office@universulfiscal.ro

Contributii sociale

Fiscalitatea dividendelor distribuite in 2019

Situatie de fapt: La o societate comerciala sunt doi asociati, unul dintre asociati, administratoul, nu este incadrat cu contract de munca nicaieri, iar celalalt asociat este plecat in strainatate. Intrebare: 1. In cazul in care se repartizeaza dividende din profitul anilor precedenti si va fi ridicat in 2019, ce contributii trebuie platite de asociatul fara

Ce contributii se platesc pentru un angajat part-time in constructii?

Situatie de fapt: O societate din domeniul constructiilor are un salariat angajat cu timp partial (4h). De la 01.01.2019 salariul este de 1.500lei (3.000lei/2). Societatea are CA doar din activitate de constructii. Intrebare: 1. Care este valoarea contributiilor pe care societatea trebuie sa le plateasca pentru acest angajat (atat contributia salariatului cat si a societatii)?

Cum si pentru ce salariati se aplica prevederile din domeniul constructiilor

Situatie de fapt: O socieate are codul CAEN 4399 si cifra de afaceri obtinuta in proprtie de 90% din lucrari de constructii. Societatea nu are angajati muncitori iar lucrarile de constructii se fac exclusiv in baza contractelor de subantrepriza. Intrebare: Societatea este obligata sa aplice scutirele de impozit pe venit, CAS si CASS conform OUG

Contributii pentru angajat part-time, pensionar

Situatie de fapt: O persona angajata cu contract individual de munca cu timp partial, 5 ore/zi este și pensionară pentru limita de varsta in sistemul public de pensii. Salariul si pensia cumulate depășesc salariul minim pe economie. Intrebare: Cum voi calcula contribuțiile pentru angajatul respectiv?

Ce contributii se platesc pentru un contract part-time?

Situatie de fapt: Administratorul unei societati doreste sa se angajeze cu 2 ore la firma. Nu mai este angajat in alta parte cu norma intreaga de 8 ore pe zi. Intrebare: Obligatiile la salariu se vor calcula la 8 ore chiar daca este angajat doar cu 2 ore?

Ce persoane pot avea coasigurati?

Intrebare: Persoana care obtine venituri din activitati independente (depune declaratia unica, datoreaza si achita impozit, CAS si CASS), poate avea coasigurati?

Cum se calculeaza contributiile pentru mai multe contracte part-time?

Situatie de fapt: O asociatie de proprietari doreste sa-si angajeze casier care va lucra: – La Scara A – 8 h/luna – La Scarile B si C – 16 h/luna In acelasi bloc exista 2 asociatii, una la scara A si alta pentru scarile B si C. Din acest motiv se vor incheia doua contracte de

Cum poate fi asigurata la sanatate o persoana care are venituri din dividende?

Situatie de fapt: Un asociat unic va incasa in cursul anului 2019 suma de 54.000 lei sub forma de dividende. Asociatul nu este angajat cu CIM in cadrul firmei. Acesta va depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la atingerea plafonului de 24.960 lei. Intrebare: 1. Asociatul va fi asigurat in sistemul

Declaratia unica pentru dividende distribuite in 2017 si neridicate

Situatie de fapt: Asociatul are repartizate dividende in decembrie 2017 dar neridicate pana la sfarsitul anului. Se plăteste impozitul pana pe 25.01.2018 si se completeaza Declaratia 205. Se încasează dividendele in februarie 2018. Intrebare: In 2018 trebuie depusa declaratia unica?

Pensionarii datoreaza CASS pentru drepturile de autor?

Situatie de fapt: PFA, cod CAEN 9003, activitati de creatie artistica (Pictura), sistem real, drept de proprietate intelectuala, pensionara. Venit impozabil in 2018 depaseste 23.000 lei. Intrebare: 1. Se plateste CASS pentru venitul mentionat? 2. Bonificatia pentru plata anticipata se acorda si pentru CASS sau doar pentru impozit?