Email

office@universulfiscal.ro

Contributii sociale

Pensie de handicap si PFA la normă de venit

Situație de fapt: O persoana cu pensie de handicap și drept de munca 4 ore, își deschide PFA cu cod CAEN 5610 (restaurante), respectiv fast – food. Persoana fizica vrea sa plătească impozit la norma de venit. Întrebare: In aceste condiții, PFA poate fi scutita de plata CAS si CASS?

CASS pentru dividende ridicate de pensionari

Situatie de fapt: In luna august 2018 un pensionar ridica dividende in suma mai mare de 22.800 lei. Intrebare: Va datora CASS pentru veniturile din dividende?

Coasigurati la sistemul de asigurări sociale de sănătate

Intrebare: Un PFA care realizează venituri sub 22.800 lei, nu a optat pentru plata cas și cass, poate avea calitatea de coasigurat?

Diferente salariale stabilite in instanta

Intrebare: Cum se calculeaza contributiile sociale si cum se impoziteaza diferentele salariale castigate in instanta?

CASS pentru dividende ridicate in 2017/2018

Situatie de fapt: 1. Asociatul a ridicat in anul 2017 dividende mai mari de 22.800 lei. Acesta a fost salariat in 2017 iar legislatia in vigoare la acel moment prevdea ca nu are obligatia platii CASS pentru dividendele ridicate. 2. Asociatul a ridicat in 2018 dividende mai mari de 22.800 lei, acesta fiind salariat in

CASS vanzare bunurile imobile din patrimoniul personal

Situatie de fapt: In anul 2016 am primit prin donatie 3 terenuri pe care le-am vandut in anul 2017, din patrimoniul personal, prin contracte incheiate la notar la o valoare de 100.000 lei. Intrebare: – Se datoreaza contributia de sanatate pentru aceste venituri? – Aceasta contributie se va calcula si plati in baza declaratiei unice

Contributii sociale pentru salariat student

Situatie de fapt: O societatea care realizeaza software la comanda angajeaza un student cu varsta sub 26 de ani. Salariatul va lucra 4h/zi cu un salariu brut de 1000 lei. Intrebare: Care sunt contributiile sociale datorate pentru salariat?

Impozitare venituri din salarii – pensionari

Intrebare: Cum se impoziteza un contract de munca part time daca titularul contractului este pensionar iar functia este de baza?

CASS in 2018 pentru salariat cu handicap accentuat

Situatie de fapt: Beneficiez de certificat de incadrare in grad de handicap accentuat din mai 2017 pana in mai 2018. Incepand cu ianuarie 2018 societatea acorda un adaosa la salariu de 20% din salariul brut aferent lunii decembrie 2017, fara a modifica Contractul Individual de Munca. Intrebare: Cum se calculeaza CASS retinuta pentru salariatul mentionat?

Fiscalitatea drepturilor de autor dupa 1 aprilie 2018

Situatie de fapt: O organizatie non-profit (asociatie) plateste venituri din drepturi de autor. Intrebare: 1. Care este impozitul datorat? 2. Care sunt obligatiile declarative pentru aceste venituri? 3. Care sunt contributiile sociale datorate?