Resurse Umane

Poate acorda un agent de munca temporara diurna unui angajat temporar?

Situatie de fapt:  Sunt o firma autorizata ca agent de munca temporara si intentionez sa detasez muncitori in strainatate. Intrebare: In acesta situatie se poate acorda diurna legala ca si o firma care nu este inregistrata ca si agent de munca tempoarara?

Care e procedura de incetare a unui contract de munca in cazul invaliditatii salariatului?

Situatie de fapt: In urma îndeplinirii celor 183 zile concediu medical in data de 14.06.2919, salariatul înmânează decizia medicală asupra capacității de munca cu data de 13.06.2919. Intrebare: 1. Se va încheia contractul de munca cu data de 15.06.2019, având în vedere ca a avut concediu medical pana in data de 14.06.2019, conform art. 68.1

Este angajatorul obligat sa primeasca la munca o salariata care doreste sa beneficieze de stimulent de insertie?

Situatie de fapt: Dupa doua concedii de ingrijire copil doresc sa ma intorc la munca mai repede cu 60 de zile pentru a beneficia de stimulentul de insertie. In timpul concediului firma a fost vanduta. Intrebare: Urmare a unei cereri formulate, angajatorul este obligat sa ma primeasca inapoi cu cele 60 de zile mai devreme?

Decontarea unor servicii medicale ocazionale pentru angajat. Implicatii fiscale.

Intrebare: Poate o societate sa platesca/deconteze serviciile medicale ocazionale, fara a avea un contract cu prestatorul ( ex. stomatologie, oftalmologie) unui angajat? Dar unui angajat care este asociat majoritar si administrator? Care sunt implicatiile fiscale pentru scocietate? Dar pentru angajat?

Pensiile facultative neimpozabile, platite angajatilor, se trec in statul de salarii?

Situatie de fapt: Un salariat are pensie facultativa 150 lei/luna platit de la firma. Suma totala pe an este mai mica de 400 euro deductibil pe an conform Codului Fiscal, articolul 76, alineatul 4, litera s – definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor – „urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

Persoanele cu handicap sunt scutite de impozit si CASS pentru orice venit?

Situatie de fapt: O persoana cu certificat de handicap accentuat obtine venituri din dividende peste plafonul de 12 salarii minime. Intrebare: Persoana in discutie este scutita de plata impozitului si a CASS?

Angajati din Moldova detasati in UE?

Situatie de fapt: O societate din Romania, desfasoara activitate de constructii in Franta. Doreste sa angajeze salariati din Republica Moldova pe care sa-i detaseze in Franta. Intrebare: 1. Care sunt pasii de urmat in acest sens si unde, cand, cum se declara si platesc obligatiile fiscale aferente drepturilor salariale? 2. Exista un minim al salariului

Concedierea in perioada de proba

Situatie de fapt: Un contract individual de munca a fost intocmit pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 90 zile. Intrebare: Care este articolul din Codul Muncii in baza caruia se poate desface unilateral contractul de munca, fara a fi necesara motivarea acestuia?

Folosirea unui cod COR pentru care nu sunt indeplinite conditiile de studii

Situatie de fapt: O firma de IT vrea sa angajeze un minor de 17 ani pentru a da o mana de ajutor la creare de programe informatice, angajare pe 4 ore/zi. Minorul nu are studii medii, iar pentru studii fara liceu in lista de COR sunt doar muncitori necalificati. Nu poate fi angajat ca intern

Diurna in cazul delegarii salariatilor la extern. Tratament fiscal

Situatie de fapt: O firma din Romania presteaza servicii pentru un client intr-un stat membru UE, fiind necesar sa delege salariati pe baza documentului portabil A1. Delegarea se face pe o perioada de maxim 6 luni. In tara, salariatii vor incasa salariul conform Contractului Individual de Munca, si suplimentar vor primi diurna legala. Intrebare: Delegarea