Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Ajustari de TVA pentru bunurile de capital, constatate in urma inspectiei fiscale
Monica Predescu
Valabil la 26 Octombrie 2020
Situatia de fapt:
Societatii X SRL i se anuleaza codul de TVA conform art. 316, alin (11), lit. a) – e), lit.g sau h) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Mai concret, asociatii au cerut sa i se anuleze codul de TVA, anularea codului fiind in septembrie 2019. Deoarece societatea nu mai avea activitate, in luna octombrie 2019 societatea este declarata inactiva (si-a suspendat activitatea la Registrul Comertului pe o perioada de 3 ani).
In urma anularii codului de TVA s-a omis intocmirea, inregistrarea si declararea ajustarii de TVA la bunurile de capital aflate in stoc, nerespectand prevederile art 305, alin. (2), lit. a) din Codul Fiscal. In luna martie 2020 societatea primeste un control inopinant din partea inspectorilor ANAF. In urma controlului s-a constatat ca societatea nu a efectuat ajustarea de TVA si s-a stabilit prin dispozitie masura inregistrarii, declararii si achitarii TVA in cuantumul stabilit de organele fiscale, cu termen in aprilie 2020.
In luna iulie 2020 societatea se reinregistreaza ca si platitor de TVA cu declarare la trimestru si s-a face ajustarea de TVA cu aceeasi suma, in favoarea sa.
Intrebare:
1. Este corecta inregistrarea sumei ajustate in contabilitate 635D26 cu suma minus? Daca nu este corecta care este monografia contabila pentru inregistrarea acestor sume?
2. Care este formularul de declararea ANAF pentru suma ajustata in urma controlului? Si trebuia depusa declaratia in termenul mentionat, respectiv aprilie 2020 ?
3. Pentru inregistrarea ajustarii TVA in favoarea clientului dupa ce redevine platitor de TVA se foloseste aceeasi monografie contabila dar cu semnul +?
4. Cum se declara la ANAF suma ajustata in favoarea clientului, se trece in primul decont de TVA, respectiv D300 la rd 35 ajustari taxa pro-rata?
5. Trebuie sa calculez pro-rata? Daca da cum se calculeaza?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
1, 3: Propunem urmatoarea monografie:
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 26 Octombrie 2020.
Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.