Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Cesiunea de creanță nerecuperată din cauza falimentului debitorului
Răzvan Bălteanu
Valabil la 29 August 2021
Situatie de fapt:
Societate platitoare de impozit pe profit din Romania – X SRL preia prin cesiune de creanta in decembrie 2015 un imprumut pe care o alta societate – Y SRL il avea la o banca din Italia.La momentul preluarii societatea Y SRL era in procedura de insolventa. In contabilitatea societatii X SRL s-a inregistrat preluarea astfel: 461 = 162.
In luna septembrie 2016 societatea Y Srl intra in procedura de faliment. In acel moment (septembrie 2016) societatea X Srl decide constituirea unui provizion egal cu valoarea creantei de incasat de la societatea Y Srl – in faliment, provizion pe care il deduce in proportie de 100% la calcului profitului impozabil aferent anului 2016, aplicand prevederile Codului Fiscal – art. 26, lit. j) si ale Legii nr. 85/2014 cu modificarile si completarile ulterioare privind insolventa.
Intrebare:
1. Va rugam sa ne lamuriti, cu argumente, daca este corect ce a facut societatea X SRL privind constituirea acelui provizion si deducerea lui in proportie de 100 % la calculul impozitului pe profit, dat fiind faptul ca in Normele metodologice de la momentul inregistrarii provizionului scrie : \”(6) În aplicarea art. 26 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, creanțele, altele decât creanțele asupra clienților reprezentând sumele datorate de clienții interni și externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri etc. vândute, lucrări executate și servicii prestate, sunt cele înregistrate după data de 1 ianuarie 2016. De asemenea, pentru deducerea ajustărilor pentru deprecierea creanțelor se au în vedere și regulile prevăzute la alin. (3).\” Mentionam ca preluarea creditului si creanta asupra societatii Y SRL au fost inregistrate in data de 28.12.2015.
2. Ce articol din Legea 85/2014 privind insolventa ar putea veni in sprijinul inregistrarilor efectuate de societatea X Srl privind constituirea si deducerea valorii provizionului la calculul impozitului pe profit aferent anului 2016?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Având în vedere că cesiunea de creanță a fost înregistrată înainte de 1 ianuarie 2016, pentru aceasta nu se poate aplica art. 26 alin. (1) lit. j) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal lu
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Răzvan Bălteanu, in data de 29 August 2021.
Consultant fiscal și expert fiscal judiciar din București, unul dintre fondatorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 33,000 de membri.