Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Monografie contabilă restaurant
Răzvan Bălteanu
Valabil la 22 Septembrie 2021
Situatie de fapt:
Pentru societatea comerciala, cu activitate restaurant/bar, platitoare de TVA se aplica metoda de inregistrare in evidenta contabila global-valoric, pe analitice cote de TVA.
In OMFP 1850/2004 la lit D pct 23 se spune ca “Metoda global-valorica se aplica ptr evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurant, bufete…etc). Se considera ca Alimentatia publica este comert si nu se folosesc inregistrari legate de productie sau produse finite.
Materiile prime se inregistreaza in contul 301 apoi se transforma in marfa, respectiv 30171 (ptr mancare), 371@1 (pentru bauturi achizitionate de la furnizor), 37178 – aici aplic un procent de adaos commercial, 371D28.
La finalul lunii pe baza de inventar se regleaza gestiunile.
In locatia restaurantului, se tine evidenta (extra contabil)cantitativ valorica, tot pe analitice cu cotele de TVA aplicate. Se va inregistra alimentele proaspete in gestiunea lor, pe analitice cote de TVA. Zilnic vor intocmi un plan de meniu cu preperatele ce se vor folosi in ziua respectiva, pe baza retetelor si a gramajelor produselor finite. Scaderea din gestiune a materiilor prime consumate se face pe baza de bonuri de consum si/sau a Listei zilnice de alimente, tot zilnic se va intocmi un raport de fabricatie.
Intrebare:
1. Este corect si legal sa folosesc in evidenta contabila inregistrarea global – valoric?
2. Daca raspunsul de la intrebarea 1 este pozitiv, atunci monografia contabila prezentata in explicatia de mai sus ,este corecta? In cazul in care nu este corecta va rog sa ma ajutati cu monografie contabila ptr evidenta global – valoric.
3. La inregistrarea marfii, 371.analitic = 378.analitic daca folosesc un procent de adaos commercial este corect? Sau trebuie sa inregistrez adaos ul commercial din NIR?
4. Este corect si/sau obligatoriu din pct de vedere fiscal/legal sa isi tina, separat, extra contabil, evidenta cantitativ valoric, iar la sf lunii sa trimita catre contabilitate listele de inventar?
În primul rând, OMFP 1850/2004 a fost abrogat de OMFP 3512/2008 care a fost, la rândul lui, abrogat de către OMFP 2634/2015 care reglementează, în prezent, documentele financiar-contabile.
“Metoda global-valorică” este recunoscută de OMFP 1802/2014 privind reglemenările contabile la pct. 286 alin. (8) sub denumirea de “metoda prețului cu amănuntul”:
“(8) În comerțul cu amănuntul poate fi utilizată metoda prețului cu amănuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase și cu mișcare rapidă, care au marje similare și pentru care nu este practic să se folosească altă metodă.”
După cum observăm, metoda nu este obligatorie ci doar “poate fi utilizată” în comerțul cu amănuntul. Prin urmare, puteți alege orice tip de metodă de contabilizare cum sunt prezentate în OMFP 1802/2014 la pct. 289:
“Contabilitatea stocurilor se ține cantitativ și valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.”
Din ceea ce ați prezentat dumneavoastră, nu este greșit dar in opinia noastră este foarte dificil să urmăriți trasabilitatea stocurilor. Pentru alimentație publică (restaurante, cafenele etc) aș recomanda inventarul intermitent:
Intrări de stocuri:
% = 401 “Furnizori” 1190 lei 6028 “Cheltuieli cu alte mat. consumabile” 1000 lei 4426 “TVA deductibilă” 90 lei Vânzări de servicii:
4111 “Clienți”* = % 2180 lei 704 “Ven. din prest. serv.” 2000 lei 4427 “TVA colectată” 180 lei *în loc de contul 4111 “Clienți” poate fi folosit contul 5311 “Casa în lei” sau 5125 “Sume în curs de decontare” în cazul încasărilor cu cardul
La fiecare sfârșit de lună, pe baza inventarului (să presupunem ca avem stoc de bunuri de 500 lei), se trec bunurile nevândute pe stoc:
3028 “Alte mat. consumabile” = 6028 “Cheltuieli cu alte mat. consumabile” 500 lei La începutul lunii următoare iar se dau bunurile în consum:
6028 “Cheltuieli cu alte mat. consumabile” = 3028 “Alte mat. consumabile” 500 lei
Reglementare:
- OMFP 1802/2014 privind reglement[rile contabile
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!
Articol scris de catre Răzvan Bălteanu, in data de 22 Septembrie 2021.
Consultant fiscal și expert fiscal judiciar din București, unul dintre fondatorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 33,000 de membri.
Monografie contabilă restaurant
Articol scris in data de: 22 Septembrie 2021
Autor: Răzvan Bălteanu
Situatie de fapt:
Pentru societatea comerciala, cu activitate restaurant/bar, platitoare de TVA se aplica metoda de inregistrare in evidenta contabila global-valoric, pe analitice cote de TVA.
In OMFP 1850/2004 la lit D pct 23 se spune ca “Metoda global-valorica se aplica ptr evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurant, bufete…etc). Se considera ca Alimentatia publica este comert si nu se folosesc inregistrari legate de productie sau produse finite.
Materiile prime se inregistreaza in contul 301 apoi se transforma in marfa, respectiv 30171 (ptr mancare), 371@1 (pentru bauturi achizitionate de la furnizor), 37178 – aici aplic un procent de adaos commercial, 371D28.
La finalul lunii pe baza de inventar se regleaza gestiunile.
In locatia restaurantului, se tine evidenta (extra contabil)cantitativ valorica, tot pe analitice cu cotele de TVA aplicate. Se va inregistra alimentele proaspete in gestiunea lor, pe analitice cote de TVA. Zilnic vor intocmi un plan de meniu cu preperatele ce se vor folosi in ziua respectiva, pe baza retetelor si a gramajelor produselor finite. Scaderea din gestiune a materiilor prime consumate se face pe baza de bonuri de consum si/sau a Listei zilnice de alimente, tot zilnic se va intocmi un raport de fabricatie.
Intrebare:
1. Este corect si legal sa folosesc in evidenta contabila inregistrarea global – valoric?
2. Daca raspunsul de la intrebarea 1 este pozitiv, atunci monografia contabila prezentata in explicatia de mai sus ,este corecta? In cazul in care nu este corecta va rog sa ma ajutati cu monografie contabila ptr evidenta global – valoric.
3. La inregistrarea marfii, 371.analitic = 378.analitic daca folosesc un procent de adaos commercial este corect? Sau trebuie sa inregistrez adaos ul commercial din NIR?
4. Este corect si/sau obligatoriu din pct de vedere fiscal/legal sa isi tina, separat, extra contabil, evidenta cantitativ valoric, iar la sf lunii sa trimita catre contabilitate listele de inventar?
Raspuns
În primul rând, OMFP 1850/2004 a fost abrogat de OMFP 3512/2008 care a fost, la rândul lui, abrogat de către OMFP 2634/2015 care reglementează, în prezent, documentele financiar-contabile.
“Metoda global-valorică” este recunoscută de OMFP 1802/2014 privind reglemenările contabile la pct. 286 alin. (8) sub denumirea de “metoda prețului cu amănuntul”:
“(8) În comerțul cu amănuntul poate fi utilizată metoda prețului cu amănuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase și cu mișcare rapidă, care au marje similare și pentru care nu este practic să se folosească altă metodă.”
După cum observăm, metoda nu este obligatorie ci doar “poate fi utilizată” în comerțul cu amănuntul. Prin urmare, puteți alege orice tip de metodă de contabilizare cum sunt prezentate în OMFP 1802/2014 la pct. 289:
“Contabilitatea stocurilor se ține cantitativ și valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.”
Din ceea ce ați prezentat dumneavoastră, nu este greșit dar in opinia noastră este foarte dificil să urmăriți trasabilitatea stocurilor. Pentru alimentație publică (restaurante, cafenele etc) aș recomanda inventarul intermitent:
Intrări de stocuri:
% | = | 401 “Furnizori” | 1190 lei |
6028 “Cheltuieli cu alte mat. consumabile” | 1000 lei | ||
4426 “TVA deductibilă” | 90 lei |
Vânzări de servicii:
4111 “Clienți”* | = | % | 2180 lei |
704 “Ven. din prest. serv.” | 2000 lei | ||
4427 “TVA colectată” | 180 lei |
*în loc de contul 4111 “Clienți” poate fi folosit contul 5311 “Casa în lei” sau 5125 “Sume în curs de decontare” în cazul încasărilor cu cardul
La fiecare sfârșit de lună, pe baza inventarului (să presupunem ca avem stoc de bunuri de 500 lei), se trec bunurile nevândute pe stoc:
3028 “Alte mat. consumabile” | = | 6028 “Cheltuieli cu alte mat. consumabile” | 500 lei |
La începutul lunii următoare iar se dau bunurile în consum:
6028 “Cheltuieli cu alte mat. consumabile” | = | 3028 “Alte mat. consumabile” | 500 lei |
Reglementare:
- OMFP 1802/2014 privind reglement[rile contabile