Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Dealer auto – intermediere negociere contracte de credit: regim TVA
Bianca Dolores Meze
Valabil la 7 Iunie 2024
Situație de fapt:
Suntem dealer auto. În cadrul procesului de vanzare autoturisme, intervine uneori și creditarea, pentru clienții care nu au suficient capital.
Noi, punem în legătură finanțatorul cu clientul. Aceasta activitate este efectuata în baza unui ACORD DE ADEZIUNE și a unui ACORD DE SUBCONTRACTARE. La obiect, avem: ”Furnizorul, în calitatea sa de subcontractant, realizează activitatea de intermediere a Produselor Financiare ale Creditorului, care constă, printre altele, în a indica Clientului ocaziile de a încheia un astfel de contract, în a prezenta detaliile prestațiilor reciproce din Contractul de credit, finalitatea unei astfel de activități fiind aceea de a face ceea ce este necesar pentru ca cele două părți (Creditorul și Clientul) să încheie un Contract de Credit pentru achiziționarea de Bunuri vândute de către Furnizor, fără că Subcontractantul să aibă un interes propriu cu privire la conținutul Contractului de Credit, (denumite în continuare ‘Servicii’ sau ‘Servicii Subcontractate’) la termenele și condițiile stabilite în Anexa I – Manualul de Credit”.
În baza acestei formulări, finanțatorul ne cere sa facem factura de comision, fără TVA și să invocăm scutirea de la art. 292, alin 2.
Dacă ne uităm la art. 292, alin (2), acesta se referă la :
1. acordarea și negocierea de credite, precum și administrarea creditelor de către persoana care le acordă;
2. negocierea garanțiilor de credit ori a altor garanții sau orice operațiuni cu astfel de garanții, precum și administrarea garanțiilor de credit de către persoana care acordă creditul;
3. tranzacții, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plăți, viramente, creante, cecuri și alte instrumente negociabile, exceptând recuperarea creanțelor;
4. tranzacții, inclusiv negocierea, privind valută, bancnotele și monedele utilizate ca mijloc legal de plată, cu excepția obiectelor de colecție, și anume monede de aur, argint sau din alt metal ori bancnote care nu sunt utilizate în mod normal ca mijloc legal de plată sau monede de interes numismatic;
Din punctul nostru de vedere, nu ne aflăm în nici una din situațiile prevăzute în aceste articole: nici nu acordăm nici nu negociem. Totuși, ei spun că Acordul este folosit cu toți dealerii din țara și ca aceștia au facturat fără TVA.
Am tot cautat si-am vazut ca legiuitorul face distincție în privința acestor servicii: dacă ele sunt plătite la succes, adică în cazul în care operațiunea se finalizează cu finanțare operațiunii și nu este platibila indiferent dacă se încheie un contract de finanțare, sau nu.
Întrebare:
Ce justificari ar trebui sa le mai cer pentru a putea face factură fără TVA?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Conform prevederilor alin.2 din normele metodologice punctul 52, date în aplicarea art. 292, lit. a, se considera negociere, atat timp cat faceți toate demersurile necesare pentr
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 7 Iunie 2024.
Expert contabil si consultant fiscal, sub brandul AtelierContabilitate.