Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Control fiscal dividende: se depune D205 și declarația unică pentru perioada controlată?

Bianca Dolores Meze
Valabil la 6 Martie 2025
Situatie de fapt:
In urma unui control din partea Directiei Antifrauda, clientului nostru persoana juridica cu sediul in Romania, i-a fost calculat impozit pe dividende aferent perioadei 2020-2023, in suma totala de 50636 lei, defalcat pe ani, in functie de sumele constatate. Mentionam faptul ca persoana juridica are un singur asociat. Conform fisei ROL, decizia de impunere a fost defalcata pe 4 pozitii (4 ani), instituindu-se si accesorii aferente.
Intrebare:
In situatia de fata, asociatul este obligat la depunerea declaratiilor unice privind contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru perioada 2020-2023, in urma instituirii impozitului pe dividende? Societatea este obligata la depunerea declaratiilor informative 205, pentru perioada 2020-2023?
Da, răspunsul este afirmativ pentru ambele întrebări. În continuare, vom detalia motivele pentru care această obligație există.
Stabilirea obligației de plată prin decizia de impunere emisă de organul de inspecție fiscală elimină necesitatea depunerii Declarației 100, însă nu exonerează societatea de obligația de a depune Declarația informativă 205. Aceasta este necesară pentru raportarea veniturilor plătite și a impozitului reținut la sursă, conform art. 132 alin. (2) din Codul fiscal, care prevede că plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă au obligația de a depune o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat.
Codul Fiscal – Art. 132: Obligaţii declarative ale plătitorilor de venituri cu reţinere la sursă
(2) Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu excepţia plătitorilor de venituri din salarii şi asimilate salariilor, plătitorilor de venituri din pensii, plătitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorilor de venituri în baza contractelor de activitate sportivă, venituri din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, aceştia având obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
Obligația de depunere a Declarației 205 rămâne valabilă, deoarece aceasta are un scop distinct și nu intră în contradicție cu prevederile art. 105 din Codul de procedură fiscală privind corectarea declarațiilor de impunere. Prin urmare, societatea trebuie să depună D205 pentru fiecare an din perioada 2020-2023, în concordanță cu obligațiile fiscale stabilite prin decizia de impunere.
Codul de Procedura Fiscala -Art. 105: Corectarea declaraţiei fiscale
(1)Declaraţia de impunere poate fi corectată de către contribuabil/plătitor, pe perioada termenului de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale.
(2)Declaraţia informativă poate fi corectată de către contribuabil/plătitor indiferent de perioada la care se referă.
(3) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot fi corectate prin depunerea unei declaraţii rectificative.
(4) În cazul taxei pe valoarea adăugată, corectarea erorilor din deconturile de taxă se realizează potrivit prevederilor Codului fiscal. Erorile materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată se corectează potrivit procedurii aprobate prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.
(5)Declaraţia de impunere nu poate fi depusă şi nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare.
(6)Prin excepţie de la prevederile alin. (5), declaraţia de impunere poate fi depusă sau corectată după anularea rezervei verificării ulterioare în următoarele situaţii:
a)în situaţia în care corecţia se datorează îndeplinirii sau neîndeplinirii unei condiţii prevăzute de lege care impune corectarea bazei de impozitare şi/sau a creanţei fiscale aferente;
b)în situaţia în care prin hotărâri judecătoreşti definitive sau stabilit în sarcina plătitorului obligaţii de plată reprezentând venituri sau diferenţe de venituri către beneficiarii acestora ori plata unor sume sau acceptarea unor cheltuieli care generează modificarea bazei de impozitare şi a obligaţiilor fiscale aferente unor perioade pentru care s-a anulat rezerva verificării ulterioare.
(7)În situaţiile prevăzute la alin. (6), contribuabilul/plătitorul trebuie să menţioneze în declaraţia de impunere depusă sau rectificată temeiul legal pentru depunerea ori corectarea bazei de impozitare şi/sau a creanţei fiscale aferente.
(8)În situaţia în care în timpul inspecţiei fiscale contribuabilul/plătitorul depune sau corectează declaraţia de impunere aferentă perioadelor şi creanţelor fiscale ce fac obiectul inspecţiei fiscale, aceasta nu va fi luată în considerare de organul fiscal.
Asociatul este obligat să depună Declarația Unică pentru anii 2020-2023 și să achite contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), dacă totalul dividendelor distribuite anual depășește plafonul minim impus de legislația fiscală în fiecare an.
Conform art. 155 alin. (1) lit. g) și art.170, alin. (4) din Codul fiscal, veniturile din dividende sunt supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate dacă depășesc plafonul anual stabilit.
Art. 155: Categorii de venituri supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1)Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datorează, după caz, contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România şi din afara României, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligaţia declarării în România, realizate din următoarele categorii de venituri:
g) venituri din investiţii, definite conform art. 91;
(2) Pentru veniturile prevăzute la alin. (1) se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi în cazul în care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate în situaţiile prevăzute la art. 60, cu excepţia pct. 6.
VALABIL pana la 31.12.2022 – Art. 170: Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(4) Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.
VALABIL de la 01.01.2023 – Art. 170: Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(4) Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezintă:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
Până la 31 decembrie 2022, plafonul bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară. Începând cu 1 ianuarie 2023, baza de calcul a fost modificată, fiind stabilită în funcție de nivelul veniturilor realizate, astfel: 6 salarii minime brute pentru venituri între 6 și 12 salarii minime, 12 salarii minime brute pentru venituri între 12 și 24 de salarii minime și 24 salarii minime brute pentru venituri egale sau mai mari de 24 de salarii minime brute pe țară.
Pentru fiecare an, plafonul era:
- 2020: 26.760 lei (12 x 2.230)
- 2021: 27.600 lei (12 x 2.300)
- 2022: 30.600 lei (12 x 2.550)
- 2023: 39.600 lei (6 x 3.300 sau 12 x 3.300 sau 24 x 3.300)
Chiar dacă impozitul pe dividende a fost stabilit acum printr-un control fiscal, obligația de plată a CASS există retroactiv pentru anii în care s-a depășit plafonul. Dacă dividendele calculate de ANAF prin decizia de impunere depășesc aceste plafoane în oricare dintre ani, asociatul trebuie să depună declarația unică pentru fiecare an corespunzător și să achite CASS în cotă de 10% din plafonul minim (nu din suma dividendelor, ci din salariul minim x 12).
Dacă dividendele pentru un an nu depășesc plafonul, nu este datorată CASS pentru acel an, deci nu se depune declarația unică.
Reglementare:
- Codul Fiscal
- Codul de procedura fiscala
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!

Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 6 Martie 2025.
Expert contabil si consultant fiscal, sub brandul AtelierContabilitate.

Control fiscal dividende: se depune D205 și declarația unică pentru perioada controlată?
Articol scris in data de: 6 Martie 2025
Autor: Bianca Dolores Meze
Situatie de fapt:
In urma unui control din partea Directiei Antifrauda, clientului nostru persoana juridica cu sediul in Romania, i-a fost calculat impozit pe dividende aferent perioadei 2020-2023, in suma totala de 50636 lei, defalcat pe ani, in functie de sumele constatate. Mentionam faptul ca persoana juridica are un singur asociat. Conform fisei ROL, decizia de impunere a fost defalcata pe 4 pozitii (4 ani), instituindu-se si accesorii aferente.
Intrebare:
In situatia de fata, asociatul este obligat la depunerea declaratiilor unice privind contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru perioada 2020-2023, in urma instituirii impozitului pe dividende? Societatea este obligata la depunerea declaratiilor informative 205, pentru perioada 2020-2023?
Raspuns
Da, răspunsul este afirmativ pentru ambele întrebări. În continuare, vom detalia motivele pentru care această obligație există.
Stabilirea obligației de plată prin decizia de impunere emisă de organul de inspecție fiscală elimină necesitatea depunerii Declarației 100, însă nu exonerează societatea de obligația de a depune Declarația informativă 205. Aceasta este necesară pentru raportarea veniturilor plătite și a impozitului reținut la sursă, conform art. 132 alin. (2) din Codul fiscal, care prevede că plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă au obligația de a depune o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat.
Codul Fiscal – Art. 132: Obligaţii declarative ale plătitorilor de venituri cu reţinere la sursă
(2) Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu excepţia plătitorilor de venituri din salarii şi asimilate salariilor, plătitorilor de venituri din pensii, plătitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorilor de venituri în baza contractelor de activitate sportivă, venituri din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, aceştia având obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
Obligația de depunere a Declarației 205 rămâne valabilă, deoarece aceasta are un scop distinct și nu intră în contradicție cu prevederile art. 105 din Codul de procedură fiscală privind corectarea declarațiilor de impunere. Prin urmare, societatea trebuie să depună D205 pentru fiecare an din perioada 2020-2023, în concordanță cu obligațiile fiscale stabilite prin decizia de impunere.
Codul de Procedura Fiscala -Art. 105: Corectarea declaraţiei fiscale
(1)Declaraţia de impunere poate fi corectată de către contribuabil/plătitor, pe perioada termenului de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale.
(2)Declaraţia informativă poate fi corectată de către contribuabil/plătitor indiferent de perioada la care se referă.
(3) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot fi corectate prin depunerea unei declaraţii rectificative.
(4) În cazul taxei pe valoarea adăugată, corectarea erorilor din deconturile de taxă se realizează potrivit prevederilor Codului fiscal. Erorile materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată se corectează potrivit procedurii aprobate prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.
(5)Declaraţia de impunere nu poate fi depusă şi nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare.
(6)Prin excepţie de la prevederile alin. (5), declaraţia de impunere poate fi depusă sau corectată după anularea rezervei verificării ulterioare în următoarele situaţii:
a)în situaţia în care corecţia se datorează îndeplinirii sau neîndeplinirii unei condiţii prevăzute de lege care impune corectarea bazei de impozitare şi/sau a creanţei fiscale aferente;
b)în situaţia în care prin hotărâri judecătoreşti definitive sau stabilit în sarcina plătitorului obligaţii de plată reprezentând venituri sau diferenţe de venituri către beneficiarii acestora ori plata unor sume sau acceptarea unor cheltuieli care generează modificarea bazei de impozitare şi a obligaţiilor fiscale aferente unor perioade pentru care s-a anulat rezerva verificării ulterioare.
(7)În situaţiile prevăzute la alin. (6), contribuabilul/plătitorul trebuie să menţioneze în declaraţia de impunere depusă sau rectificată temeiul legal pentru depunerea ori corectarea bazei de impozitare şi/sau a creanţei fiscale aferente.
(8)În situaţia în care în timpul inspecţiei fiscale contribuabilul/plătitorul depune sau corectează declaraţia de impunere aferentă perioadelor şi creanţelor fiscale ce fac obiectul inspecţiei fiscale, aceasta nu va fi luată în considerare de organul fiscal.
Asociatul este obligat să depună Declarația Unică pentru anii 2020-2023 și să achite contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), dacă totalul dividendelor distribuite anual depășește plafonul minim impus de legislația fiscală în fiecare an.
Conform art. 155 alin. (1) lit. g) și art.170, alin. (4) din Codul fiscal, veniturile din dividende sunt supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate dacă depășesc plafonul anual stabilit.
Art. 155: Categorii de venituri supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1)Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datorează, după caz, contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România şi din afara României, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligaţia declarării în România, realizate din următoarele categorii de venituri:
g) venituri din investiţii, definite conform art. 91;
(2) Pentru veniturile prevăzute la alin. (1) se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi în cazul în care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate în situaţiile prevăzute la art. 60, cu excepţia pct. 6.
VALABIL pana la 31.12.2022 – Art. 170: Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(4) Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.
VALABIL de la 01.01.2023 – Art. 170: Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(4) Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezintă:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
Până la 31 decembrie 2022, plafonul bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară. Începând cu 1 ianuarie 2023, baza de calcul a fost modificată, fiind stabilită în funcție de nivelul veniturilor realizate, astfel: 6 salarii minime brute pentru venituri între 6 și 12 salarii minime, 12 salarii minime brute pentru venituri între 12 și 24 de salarii minime și 24 salarii minime brute pentru venituri egale sau mai mari de 24 de salarii minime brute pe țară.
Pentru fiecare an, plafonul era:
- 2020: 26.760 lei (12 x 2.230)
- 2021: 27.600 lei (12 x 2.300)
- 2022: 30.600 lei (12 x 2.550)
- 2023: 39.600 lei (6 x 3.300 sau 12 x 3.300 sau 24 x 3.300)
Chiar dacă impozitul pe dividende a fost stabilit acum printr-un control fiscal, obligația de plată a CASS există retroactiv pentru anii în care s-a depășit plafonul. Dacă dividendele calculate de ANAF prin decizia de impunere depășesc aceste plafoane în oricare dintre ani, asociatul trebuie să depună declarația unică pentru fiecare an corespunzător și să achite CASS în cotă de 10% din plafonul minim (nu din suma dividendelor, ci din salariul minim x 12).
Dacă dividendele pentru un an nu depășesc plafonul, nu este datorată CASS pentru acel an, deci nu se depune declarația unică.
Reglementare:
- Codul Fiscal
- Codul de procedura fiscala