Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Cabinet de avocatura, neplatitor de TVA, presteaza servicii catre clienti UE si Non-UE. Tratament fiscal TVA

Adina Vlaicu
Valabil la 6 Septembrie 2019
Intrebare:
1. Cabinetul de avocatura (neplatitor de TVA, dar are cod fiscal intracomunitar) presteaza in Romania servicii de consultanta pentru persoane juridice straine din spatiu comunitar. Ce obligatii fiscale are?
2. Cabinetul de avocatura ( neplatitor de TVA, dar are cod fiscal intracomunitar) presteaza in Romania servicii de consultanta pentru persoane fizice straine din spatiu comunitar si din spatiul non -eu. Ce obligatii fiscale are?
3. Cabinetul de avocatura a cumparat in leasing o masina . Se considera deductibila 100% amortizarea masinii sau se ia in calcul ca si deducere din venituri factura de leasing?
4. Contabilitatea se tine in partida simpla: incasarii-venituri?
Un prim aspect care trebuie avut in vedere pentru stabilirea obligatiilor in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, in cazul prestarilor de servicii, il reprezinta identificarea calitatatii beneficiarului din punct de vedere TVA, si anume: daca este sau nu persoana impozabila.
Astfel, conform Art. 278, alin. (2) si (3) din Codul fiscal, locul prestarii unui serviciu se determina astfel:
a) daca prestarea de servicii se face catre o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, atunci locul prestarii este unde respectiva persoana, care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decat cel în care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. In absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
b) daca prestarea de servicii se face catre o persoana neimpozabila, atunci locul prestarii de servicii este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
1) In situatia de la pct. 1, din intrebarea dumneavoastra, in vederea aplicarii regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor si stabilirii obligatiilor pot aparea urmatoarele situatii:
1.1. Client din UE, persoana juridica neplătitoare de TVA
In aceasta situatie, locul prestarii serviciului de consultanta este in Romania, iar cabinetul de avocatura nu trebuie sa se inregistreze normal din punct de vedere TVA conform Art. 316 din Cod fiscal si nu are nicio obligatie din punct de vedere TVA decat dupa depasirea plafonului de scutire pentru intreprinderi mici de 300.000 lei cifra de afaceri realizata de-a lungul unui an, prevazut la Art. 310 din Cod fiscal.
Dupa depasirea plafonului si inregistrarea normala in scop de TVA factura se emite cu TVA romanesc (19% in prezent).
1.2 Client din UE, persoana juridica plătitoare de TVA
In aceasta situatie, locul prestarii serviciului de consultanta este locul unde beneficiarul isi are stabilit sediul activității sale economice, prestatorul fiind scutit de la plata TVA.
In aceasta situatie, i se comunica beneficiarului codul special in scop de TVA (obtinut conform Art. 317 din Cod fiscal) detinut de cabinetul de avocatura, iar factura se emite fara TVA aplicandu-se taxarea inversa.
Cabinetul de avocatura trebuie sa completeze declaratia 390 (VIES), in lunile in care sunt tranzactii cu societati din UE.
2) La intrebarea dumneavoastra nr. 2, avem urmatoarele situatii cu obligatiile aferente:
2.1. Client din UE, persoana fizica
In aceasta situatie, se aplica prevederile de la punctul 1.1 de mai sus, locul prestarii de servicii fiind considerat Romania, cabinetul de avocatura neavand nicio obligatie din punct de vedere TVA pana la depasirea plafonului de scutire prevazut la Art. 310 din Cod fiscal de 300.000 lei cifra de afaceri realizata de-a lungul unui an.
Dupa depasirea plafonului si inregistrarea normala in scop de TVA factura se emite cu TVA romanesc (19% in prezent).
2.2. Client din afara UE, persoana fizica
Pentru serviciile prestate de cabinetul de avocatura, neinregistrat in scop normal de TVA catre clienti din afara UE nu există obligatia inregistrarii din punct de vedere al TVA. Locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii in tara Non-UE, conform art. 278 alin. (5) lit. e) pct. 5 din Codul fiscal, este o exceptie de la o regula generala, iar factura se emite in regim de scutire de TVA in Romania.
3. La achizitia in leasing financiar a unui autovehicul, cabinetul de avocatura are obligatia de a lua in calcul ca si cheltuiala deductibila amortizarea, calculata conform reglementarilor Codului fiscal, astfel:
Este limitata deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea pentru mijloacele de transport, la suma de 1.500 lei conform prevederilor art. 28, alin. (14 ) din Codul fiscal potrivit caruia ” Prin excepție de la prevederile art. 7 pct. 44 și 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211/2003, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (12) lit. h).”
Astfel, daca amortizarea lunara depaseste 1.500 lei, numai 1.500 lei este deductibila la calcului impozitului pe profit/venit, iar valoarea ce depaseste 1.500 lei, este nedeductibila.
4) Art. 68 din Codul fiscal enunta regulile generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
Venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, cu excepția situațiilor în care sunt aplicabile prevederile art. 681 (veniturile din activitati independente realizate în baza contractelor de activitate sportiva) și art. 69 (stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit) .
Art. 2 din Ordinul 170/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă prevede ca reglementările contabile privind contabilitatea în partida simpla se aplica de catre urmatoarele categorii de persoane:
„a) persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, al căror venit net anual este determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obţinut din următoarele surse:
- activităţi independente;
- cedarea folosinţei bunurilor;
- activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
b) persoanele sau entităţile care, prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă, cu excepţia persoanelor juridice fără scop patrimonial.”
Astfel, din actul normativ mai sus mentionat rezulta obligativitatea persoanelor prevazute la art. 2, lit. a) să conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii în partida simpla.
In acelasi timp, legiuitorul lasa si optiunea, ca la solicitarea persoanelor respective (art. 4 din Ordinul 170/2015), sa se poata trece la tinerea contabilitatii in baza regulilor in partida dubla. Trecerea la conducerea contabilitatii în partida dubla se face de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui în care au decis aceasta trecere sau chiar de la infiintare, daca se opteaza in acest sens.
Reglementare:
Cod fiscal
Ordinul 170/2015
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!

Articol scris de catre Adina Vlaicu, in data de 6 Septembrie 2019.
Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Cabinet de avocatura, neplatitor de TVA, presteaza servicii catre clienti UE si Non-UE. Tratament fiscal TVA
Articol scris in data de: 6 Septembrie 2019
Autor: Adina Vlaicu
Intrebare:
1. Cabinetul de avocatura (neplatitor de TVA, dar are cod fiscal intracomunitar) presteaza in Romania servicii de consultanta pentru persoane juridice straine din spatiu comunitar. Ce obligatii fiscale are?
2. Cabinetul de avocatura ( neplatitor de TVA, dar are cod fiscal intracomunitar) presteaza in Romania servicii de consultanta pentru persoane fizice straine din spatiu comunitar si din spatiul non -eu. Ce obligatii fiscale are?
3. Cabinetul de avocatura a cumparat in leasing o masina . Se considera deductibila 100% amortizarea masinii sau se ia in calcul ca si deducere din venituri factura de leasing?
4. Contabilitatea se tine in partida simpla: incasarii-venituri?
Raspuns
Un prim aspect care trebuie avut in vedere pentru stabilirea obligatiilor in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, in cazul prestarilor de servicii, il reprezinta identificarea calitatatii beneficiarului din punct de vedere TVA, si anume: daca este sau nu persoana impozabila.
Astfel, conform Art. 278, alin. (2) si (3) din Codul fiscal, locul prestarii unui serviciu se determina astfel:
a) daca prestarea de servicii se face catre o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, atunci locul prestarii este unde respectiva persoana, care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decat cel în care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. In absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
b) daca prestarea de servicii se face catre o persoana neimpozabila, atunci locul prestarii de servicii este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
1) In situatia de la pct. 1, din intrebarea dumneavoastra, in vederea aplicarii regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor si stabilirii obligatiilor pot aparea urmatoarele situatii:
1.1. Client din UE, persoana juridica neplătitoare de TVA
In aceasta situatie, locul prestarii serviciului de consultanta este in Romania, iar cabinetul de avocatura nu trebuie sa se inregistreze normal din punct de vedere TVA conform Art. 316 din Cod fiscal si nu are nicio obligatie din punct de vedere TVA decat dupa depasirea plafonului de scutire pentru intreprinderi mici de 300.000 lei cifra de afaceri realizata de-a lungul unui an, prevazut la Art. 310 din Cod fiscal.
Dupa depasirea plafonului si inregistrarea normala in scop de TVA factura se emite cu TVA romanesc (19% in prezent).
1.2 Client din UE, persoana juridica plătitoare de TVA
In aceasta situatie, locul prestarii serviciului de consultanta este locul unde beneficiarul isi are stabilit sediul activității sale economice, prestatorul fiind scutit de la plata TVA.
In aceasta situatie, i se comunica beneficiarului codul special in scop de TVA (obtinut conform Art. 317 din Cod fiscal) detinut de cabinetul de avocatura, iar factura se emite fara TVA aplicandu-se taxarea inversa.
Cabinetul de avocatura trebuie sa completeze declaratia 390 (VIES), in lunile in care sunt tranzactii cu societati din UE.
2) La intrebarea dumneavoastra nr. 2, avem urmatoarele situatii cu obligatiile aferente:
2.1. Client din UE, persoana fizica
In aceasta situatie, se aplica prevederile de la punctul 1.1 de mai sus, locul prestarii de servicii fiind considerat Romania, cabinetul de avocatura neavand nicio obligatie din punct de vedere TVA pana la depasirea plafonului de scutire prevazut la Art. 310 din Cod fiscal de 300.000 lei cifra de afaceri realizata de-a lungul unui an.
Dupa depasirea plafonului si inregistrarea normala in scop de TVA factura se emite cu TVA romanesc (19% in prezent).
2.2. Client din afara UE, persoana fizica
Pentru serviciile prestate de cabinetul de avocatura, neinregistrat in scop normal de TVA catre clienti din afara UE nu există obligatia inregistrarii din punct de vedere al TVA. Locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii in tara Non-UE, conform art. 278 alin. (5) lit. e) pct. 5 din Codul fiscal, este o exceptie de la o regula generala, iar factura se emite in regim de scutire de TVA in Romania.
3. La achizitia in leasing financiar a unui autovehicul, cabinetul de avocatura are obligatia de a lua in calcul ca si cheltuiala deductibila amortizarea, calculata conform reglementarilor Codului fiscal, astfel:
Este limitata deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea pentru mijloacele de transport, la suma de 1.500 lei conform prevederilor art. 28, alin. (14 ) din Codul fiscal potrivit caruia ” Prin excepție de la prevederile art. 7 pct. 44 și 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211/2003, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (12) lit. h).”
Astfel, daca amortizarea lunara depaseste 1.500 lei, numai 1.500 lei este deductibila la calcului impozitului pe profit/venit, iar valoarea ce depaseste 1.500 lei, este nedeductibila.
4) Art. 68 din Codul fiscal enunta regulile generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
Venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, cu excepția situațiilor în care sunt aplicabile prevederile art. 681 (veniturile din activitati independente realizate în baza contractelor de activitate sportiva) și art. 69 (stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit) .
Art. 2 din Ordinul 170/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă prevede ca reglementările contabile privind contabilitatea în partida simpla se aplica de catre urmatoarele categorii de persoane:
„a) persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, al căror venit net anual este determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obţinut din următoarele surse:
- activităţi independente;
- cedarea folosinţei bunurilor;
- activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
b) persoanele sau entităţile care, prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă, cu excepţia persoanelor juridice fără scop patrimonial.”
Astfel, din actul normativ mai sus mentionat rezulta obligativitatea persoanelor prevazute la art. 2, lit. a) să conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii în partida simpla.
In acelasi timp, legiuitorul lasa si optiunea, ca la solicitarea persoanelor respective (art. 4 din Ordinul 170/2015), sa se poata trece la tinerea contabilitatii in baza regulilor in partida dubla. Trecerea la conducerea contabilitatii în partida dubla se face de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui în care au decis aceasta trecere sau chiar de la infiintare, daca se opteaza in acest sens.
Reglementare:
Cod fiscal
Ordinul 170/2015