Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Vrei să rămâi la curent cu noutățile fiscale și contabile?
Banii nu înseamnă totul, există tichetele de masă. Un beneficiu extrasalarial care poate face diferența

Botar Claudia-Florina
Valabil la 18 Iunie 2024
Cuprins:
ToggleNu mai reprezintă o noutate pentru nimeni faptul că peisajul actual al mediului de afaceri contemporan este împânzit de o serie de provocări în materie de recurență semnificativ crescută a modificărilor de natură legislativă. Acestea dețin rol definitoriu în reglementarea activității economice derulate de către companii, astfel niciun antreprenor nu se poate sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale cuvenite.
Este adevărat, pare copleșitor să urmezi ritmul schimbării. ,,Vacarmul” transformărilor se asimilează unei furtuni năprasnice care se năpustește subit asupra corabiei angajată în navigarea spre limanul dorit. Veleitățile de navigare ale cârmaciului sunt completate de capabilitățile acestuia în mânuirea cârmei în contexte greu de gestionat.
La fel stau lucrurile și pe tărâm financiar-contabil. Profesionistul contabil, ancorat în lupta pentru menținerea afacerii pe direcția legalității și a conformității acesteia în context marcat de incertitudine și dinamism accelerat trebuie să identifice maniera eficientă de aplicare a normelor legislative în mod complet și totodată corect. Astfel se conturează diferența dintre scufundarea navei sau ajungerea acesteia la liman, înțeles în materie de succes sau eșec al unei companii la cârma căreia se află și profesionistul contabil. Atipică asimilarea nu? Însă, companiile din societatea modernă se confruntă adesea cu provocări similare cu astfel de împrejurări precum este cea descrisă anterior.
De câte ori nu te-ai confruntat în procesul de recrutare a personalului cu întrebarea: Acordați și tichete de masă? Probabil că ai regăsit-o de nenumărate ori, potențialii angajați fiind din ce în ce mai interesați de posibilitatea primirii acestui beneficiu extrasalarial. Acest aspect este acutizat, pe fondul creșterii valorii tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2024. Iată deci unul dintre motivele pentru care problematica acordării tichetelor de masă necesită o atenție sporită, plasând-o în centrul instrumentelor de fidelizare și motivare a forței de muncă în context actual. Probabil că îți vin în minte o serie de întrebări cu privire la tichetele de masă. De aceea, mai jos regăsești răspunsul la cele mai importante nelămuriri în acest sens.
Care este valoarea nominală a unui tichet de masă la momentul actual?
Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a tichetului de masă a crescut la 40 de lei, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la începutul existenței acestei practici, aspect reglementat de Ordonanța de Urgență nr. 69/2023 reflectat în articolul 14 al Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. De-a lungul timpului, această valoare a cunoscut o serie de modificări, aspect sintetizat în cadrul graficului de mai jos:
Sursa: Proiecție proprie pe baza datelor colectate prin intermediul site-ului Ministerului Muncii, disponibil la adresa: https://mmuncii.ro/j33/images/Date_lunare/Tichete_masa-_Statistica.pdf
Astfel, creșterea valorii nominale a tichetului de masă este semnificativă, ultimii 3 ani fiind marcați de un salt considerabil al acesteia. Acest aspect se dovedește un parametru de influență privitor la decizia de alegere a unei companii în detrimentul alteia, privit din perspectiva statutului de angajat. Iată deci cum adoptarea acestei decizii îți poate oferi un avantaj competitiv în procesul de recrutare a forței de muncă.
Ce obligații fiscale am dacă acord tichete de masă?
Un avantaj major ca urmare a acordării tichetelor de masă este redat de scutirea de la plata obligațiilor sociale. În plus, dacă decizi să acorzi tichete de masă beneficiezi de aspectul deductibilității de la calculul și plata impozitului pe profit. Totuși angajatorul are obligația de a calcula și reține de la salariat atât impozitul cât și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, obligațiile fiscale aplicabile tichetelor de masă sunt similare veniturilor de natură salarială în materie de impozit pe venit. De asemenea se reține și se plătește contribuția de asigurări sociale de sănătate în procent de 10%, fiind exceptate de la calcul și reținerea contribuției de asigurări sociale (25%) și a contribuției asiguratorii pentru muncă (2,25%). Conform articolul 78, alin. (2) impozitul se aplică în cotă de 10% asupra veniturilor de natură salarială. ,,Impozitul lunar se determină astfel:
a) la locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, și următoarele:
(i) deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
(ii) cotizația sindicală plătită în luna respectivă, potrivit legii;
(iii) contribuțiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;
(iv) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizează servicii medicale furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, aşa cum este definită la art. 77 alin. (5);
(v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajaţi, în limita echivalentului în lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care acţionează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ şi servicii medicale.
Abonamentul vizează servicii furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, aşa cum este definită la art. 77 alin. (5), în limita aceluiaşi plafon, indiferent de numărul de persoane.”
Câte tichete de masa pot să acord unui salariat?
Conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de masă, salariatul poate primi un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate. Astfel, pentru 20 de zile lucrătoare, angajatul va primi tichete în valoare de 800 de lei. Cea mai frecventă modalitate de acordare a acestora este prin intermediul cardului de masă, emis de către unitățile specializate, aria de utilizare a acestuia fiind vastă. Lista completă a furnizorilor acreditați pentru emiterea tichetelor de masă se regăsește accesând link-ul: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/unita ti_emitente_tichete/listaunitatiloremitente_04042024.pdf.
Care este perioada de utilizare a tichetelor de masă? Acestea expiră?
Tichetele de masă pot fi utilizate de către angajați pe tot parcursul unui an calendaristic, cu mici excepții legate de tichetele emise la sfârșitul anului. Deci da, neutilizarea acestora în decurs de un an atrage pierderea posibilității de utilizare de către angajat.
Care sunt acțiunile care constituie contravenții privitor la nerespectarea reglementărilor privind tichetele de masă?
Articolul 28 al Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de valoare delimitează o serie de acțiuni considerate contravenții în legătură cu nerespectarea reglementărilor în vigoare privitor la acordarea tichetelor de masă. Printre acestea identificăm:
- Tichetele de masă sunt utilizate cu alte scopuri decât cele prevăzute de lege;
- Se solicită sau se furnizează numerar în schimbul tichetelor de masă;
- Se refuză tichetele de masă de către agenți economici în absența unor bănuieli justificate privind autenticitatea acestora;
- Sunt emise tichete de masă cu alte valori nominale decât cele prevăzute de lege;
- Sunt emise tichete de masă de către entități neacreditate;
- Sunt comericializate alte produse decât cele prevăzut de legiuitor în schimbul tichetelor de masă;
- Se utilizează de către salariați un număr mai mare de tichete de masă decât cele cuvenite lunar.
WIN-WIN Împreună câștigăm
Poate te întrebi care este beneficiul obținut de compania ta ca urmare a adoptării deciziei de acordare a tichetelor de masă. Ei bine, această practică produce impact semnificativ comensurat în sens dual, atât pentru angajat cât și pentru angajator, beneficiile fiind certe de ambele părți. Salariatul beneficiază de un suport adiacent pentru efectuarea cheltuielilor zilnice ceea ce se traduce în creșterea gradului de apreciere a angajatorului precum și a satisfacției în muncă, gradul de identificare a altor oportunități de angajare fiind mult mai redus. Beneficiile nu se opresc aici. Este lesne de înțeles faptul că angajatul tău va fi mult mai dedicat muncii sale, maximizând astfel productivitatea. Ce poate fi astfel mai important decât atragerea celor mai competitivi angajați și fidelizarea acestora? În mod cert, includerea acordării tichetelor de masă în politica de recrutare a organizației poate face diferența între o companie a căror indicatori de performanță generală sunt optimizați în mod continuu și o organizație care eșuează.
Fapte, nu vorbe…să lăsăm cifrele să vorbească…
Dacă argumentele de mai sus nu te-au convins asupra importanței acordării tichetelor de masă, să trecem la exemple concrete care să fie pilon de bază în construcția deciziei de modificare a politicii de ocupare și stimulare a forței de muncă prin includerea practicii de acordare a tichetelor de masă. Deci, dacă decizi să recurgi la această practică atât de apreciată de către angajatul modern economisești până la 32% din resursele entității, astfel poți realoca aceste resurse spre creșterea altor indicatori de performanță ai afacerii. În plus, rata de retenție a personalului poate să ajungă la 20 de puncte procentuale. Ba mai mult, o pătrime dintre salariați văd acordarea tichetelor de masă un factor motivator la fel de important ca mărirea salarială. Iar dacă încă nu ești total convins, mai bine să lăsăm cifrele să vorbească…
Sursa: Proiecție proprie pe baza datelor disponibile la adresa: https://www.edenred.ro/ro/calculator-economii-angajat
Astfel costul total în cazul acordării unei prime financiare de 800 de lei în detrimentul acordării tichetelor de masă costă compania 1398 lei, cu 446 mai mult decât acordarea sub formă de beneficia extrasalariale, valorile crescând proporțional cu numărul de angajați. Iată deci dovada clară pentru a începe să acorzi tichete de masă. Este astfel o decizie care nu suportă amânare. Beneficiile în materie de reducere a costurilor totale fiind certe și de necontestat.
Referințe selective
- Legea nr. 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare, Portal Legislativ. Acc essed: May 25, 2024. [Online]. Available: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/20 26
- Ordonanță de urgență nr. 69 din 27 iulie 2023 pentru modificarea art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum și pentru stabilirea unor măsuri pentru aplicarea acestor prevederi, Portal Legislativ. Accessed: May 26, 2024. [Online]. Available: https://legislat ie.just.ro/Public/Detalii Docu ment/273352.
- Calculator economii tichete de masă pentru angajați, Edenred. Accessed: May 28, 2024. [Online]. Available: https://www.edenred.ro/ro/valoare-card-tichet-masa.
- Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal. Portal Legislativ. Accessed: Iunie 10, 2024. [Online]. Available: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/258171.
- ro. Monografie contabilă cu privire la tichetele de masă acordate salariaților. Regim aferent anului 2024. Accessed: Iunie 6, 2024. [Online]. Available: https://www.nexuserp.ro/blo g/monografie-contabila-cu-privire-la-tichetele-acordate-salariatilor-regim-aferent-anului-2024.
Citește și articolul despre:

Banii nu înseamnă totul, există tichetele de masă. Un beneficiu extrasalarial care poate face diferența
Articol scris in data de: 18 Iunie 2024
Autor: Botar Claudia-Florina
Cuprins:
ToggleNu mai reprezintă o noutate pentru nimeni faptul că peisajul actual al mediului de afaceri contemporan este împânzit de o serie de provocări în materie de recurență semnificativ crescută a modificărilor de natură legislativă. Acestea dețin rol definitoriu în reglementarea activității economice derulate de către companii, astfel niciun antreprenor nu se poate sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale cuvenite.
Este adevărat, pare copleșitor să urmezi ritmul schimbării. ,,Vacarmul” transformărilor se asimilează unei furtuni năprasnice care se năpustește subit asupra corabiei angajată în navigarea spre limanul dorit. Veleitățile de navigare ale cârmaciului sunt completate de capabilitățile acestuia în mânuirea cârmei în contexte greu de gestionat.
La fel stau lucrurile și pe tărâm financiar-contabil. Profesionistul contabil, ancorat în lupta pentru menținerea afacerii pe direcția legalității și a conformității acesteia în context marcat de incertitudine și dinamism accelerat trebuie să identifice maniera eficientă de aplicare a normelor legislative în mod complet și totodată corect. Astfel se conturează diferența dintre scufundarea navei sau ajungerea acesteia la liman, înțeles în materie de succes sau eșec al unei companii la cârma căreia se află și profesionistul contabil. Atipică asimilarea nu? Însă, companiile din societatea modernă se confruntă adesea cu provocări similare cu astfel de împrejurări precum este cea descrisă anterior.
De câte ori nu te-ai confruntat în procesul de recrutare a personalului cu întrebarea: Acordați și tichete de masă? Probabil că ai regăsit-o de nenumărate ori, potențialii angajați fiind din ce în ce mai interesați de posibilitatea primirii acestui beneficiu extrasalarial. Acest aspect este acutizat, pe fondul creșterii valorii tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2024. Iată deci unul dintre motivele pentru care problematica acordării tichetelor de masă necesită o atenție sporită, plasând-o în centrul instrumentelor de fidelizare și motivare a forței de muncă în context actual. Probabil că îți vin în minte o serie de întrebări cu privire la tichetele de masă. De aceea, mai jos regăsești răspunsul la cele mai importante nelămuriri în acest sens.
Care este valoarea nominală a unui tichet de masă la momentul actual?
Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a tichetului de masă a crescut la 40 de lei, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la începutul existenței acestei practici, aspect reglementat de Ordonanța de Urgență nr. 69/2023 reflectat în articolul 14 al Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. De-a lungul timpului, această valoare a cunoscut o serie de modificări, aspect sintetizat în cadrul graficului de mai jos:
Sursa: Proiecție proprie pe baza datelor colectate prin intermediul site-ului Ministerului Muncii, disponibil la adresa: https://mmuncii.ro/j33/images/Date_lunare/Tichete_masa-_Statistica.pdf
Astfel, creșterea valorii nominale a tichetului de masă este semnificativă, ultimii 3 ani fiind marcați de un salt considerabil al acesteia. Acest aspect se dovedește un parametru de influență privitor la decizia de alegere a unei companii în detrimentul alteia, privit din perspectiva statutului de angajat. Iată deci cum adoptarea acestei decizii îți poate oferi un avantaj competitiv în procesul de recrutare a forței de muncă.
Ce obligații fiscale am dacă acord tichete de masă?
Un avantaj major ca urmare a acordării tichetelor de masă este redat de scutirea de la plata obligațiilor sociale. În plus, dacă decizi să acorzi tichete de masă beneficiezi de aspectul deductibilității de la calculul și plata impozitului pe profit. Totuși angajatorul are obligația de a calcula și reține de la salariat atât impozitul cât și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, obligațiile fiscale aplicabile tichetelor de masă sunt similare veniturilor de natură salarială în materie de impozit pe venit. De asemenea se reține și se plătește contribuția de asigurări sociale de sănătate în procent de 10%, fiind exceptate de la calcul și reținerea contribuției de asigurări sociale (25%) și a contribuției asiguratorii pentru muncă (2,25%). Conform articolul 78, alin. (2) impozitul se aplică în cotă de 10% asupra veniturilor de natură salarială. ,,Impozitul lunar se determină astfel:
a) la locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, și următoarele:
(i) deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
(ii) cotizația sindicală plătită în luna respectivă, potrivit legii;
(iii) contribuțiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;
(iv) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizează servicii medicale furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, aşa cum este definită la art. 77 alin. (5);
(v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajaţi, în limita echivalentului în lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care acţionează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ şi servicii medicale.
Abonamentul vizează servicii furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, aşa cum este definită la art. 77 alin. (5), în limita aceluiaşi plafon, indiferent de numărul de persoane.”
Câte tichete de masa pot să acord unui salariat?
Conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de masă, salariatul poate primi un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate. Astfel, pentru 20 de zile lucrătoare, angajatul va primi tichete în valoare de 800 de lei. Cea mai frecventă modalitate de acordare a acestora este prin intermediul cardului de masă, emis de către unitățile specializate, aria de utilizare a acestuia fiind vastă. Lista completă a furnizorilor acreditați pentru emiterea tichetelor de masă se regăsește accesând link-ul: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/unita ti_emitente_tichete/listaunitatiloremitente_04042024.pdf.
Care este perioada de utilizare a tichetelor de masă? Acestea expiră?
Tichetele de masă pot fi utilizate de către angajați pe tot parcursul unui an calendaristic, cu mici excepții legate de tichetele emise la sfârșitul anului. Deci da, neutilizarea acestora în decurs de un an atrage pierderea posibilității de utilizare de către angajat.
Care sunt acțiunile care constituie contravenții privitor la nerespectarea reglementărilor privind tichetele de masă?
Articolul 28 al Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de valoare delimitează o serie de acțiuni considerate contravenții în legătură cu nerespectarea reglementărilor în vigoare privitor la acordarea tichetelor de masă. Printre acestea identificăm:
- Tichetele de masă sunt utilizate cu alte scopuri decât cele prevăzute de lege;
- Se solicită sau se furnizează numerar în schimbul tichetelor de masă;
- Se refuză tichetele de masă de către agenți economici în absența unor bănuieli justificate privind autenticitatea acestora;
- Sunt emise tichete de masă cu alte valori nominale decât cele prevăzute de lege;
- Sunt emise tichete de masă de către entități neacreditate;
- Sunt comericializate alte produse decât cele prevăzut de legiuitor în schimbul tichetelor de masă;
- Se utilizează de către salariați un număr mai mare de tichete de masă decât cele cuvenite lunar.
WIN-WIN Împreună câștigăm
Poate te întrebi care este beneficiul obținut de compania ta ca urmare a adoptării deciziei de acordare a tichetelor de masă. Ei bine, această practică produce impact semnificativ comensurat în sens dual, atât pentru angajat cât și pentru angajator, beneficiile fiind certe de ambele părți. Salariatul beneficiază de un suport adiacent pentru efectuarea cheltuielilor zilnice ceea ce se traduce în creșterea gradului de apreciere a angajatorului precum și a satisfacției în muncă, gradul de identificare a altor oportunități de angajare fiind mult mai redus. Beneficiile nu se opresc aici. Este lesne de înțeles faptul că angajatul tău va fi mult mai dedicat muncii sale, maximizând astfel productivitatea. Ce poate fi astfel mai important decât atragerea celor mai competitivi angajați și fidelizarea acestora? În mod cert, includerea acordării tichetelor de masă în politica de recrutare a organizației poate face diferența între o companie a căror indicatori de performanță generală sunt optimizați în mod continuu și o organizație care eșuează.
Fapte, nu vorbe…să lăsăm cifrele să vorbească…
Dacă argumentele de mai sus nu te-au convins asupra importanței acordării tichetelor de masă, să trecem la exemple concrete care să fie pilon de bază în construcția deciziei de modificare a politicii de ocupare și stimulare a forței de muncă prin includerea practicii de acordare a tichetelor de masă. Deci, dacă decizi să recurgi la această practică atât de apreciată de către angajatul modern economisești până la 32% din resursele entității, astfel poți realoca aceste resurse spre creșterea altor indicatori de performanță ai afacerii. În plus, rata de retenție a personalului poate să ajungă la 20 de puncte procentuale. Ba mai mult, o pătrime dintre salariați văd acordarea tichetelor de masă un factor motivator la fel de important ca mărirea salarială. Iar dacă încă nu ești total convins, mai bine să lăsăm cifrele să vorbească…
Sursa: Proiecție proprie pe baza datelor disponibile la adresa: https://www.edenred.ro/ro/calculator-economii-angajat
Astfel costul total în cazul acordării unei prime financiare de 800 de lei în detrimentul acordării tichetelor de masă costă compania 1398 lei, cu 446 mai mult decât acordarea sub formă de beneficia extrasalariale, valorile crescând proporțional cu numărul de angajați. Iată deci dovada clară pentru a începe să acorzi tichete de masă. Este astfel o decizie care nu suportă amânare. Beneficiile în materie de reducere a costurilor totale fiind certe și de necontestat.
Referințe selective
- Legea nr. 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare, Portal Legislativ. Acc essed: May 25, 2024. [Online]. Available: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/20 26
- Ordonanță de urgență nr. 69 din 27 iulie 2023 pentru modificarea art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum și pentru stabilirea unor măsuri pentru aplicarea acestor prevederi, Portal Legislativ. Accessed: May 26, 2024. [Online]. Available: https://legislat ie.just.ro/Public/Detalii Docu ment/273352.
- Calculator economii tichete de masă pentru angajați, Edenred. Accessed: May 28, 2024. [Online]. Available: https://www.edenred.ro/ro/valoare-card-tichet-masa.
- Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal. Portal Legislativ. Accessed: Iunie 10, 2024. [Online]. Available: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/258171.
- ro. Monografie contabilă cu privire la tichetele de masă acordate salariaților. Regim aferent anului 2024. Accessed: Iunie 6, 2024. [Online]. Available: https://www.nexuserp.ro/blo g/monografie-contabila-cu-privire-la-tichetele-acordate-salariatilor-regim-aferent-anului-2024.
2 comentarii
DANIEL SANDU
24 Iunie 2024 la 15:47Buna ziua, nu inteleg cum opereaza ”scutirea de la plata obligatiilor sociale” cata vreme trebuie sa platim CASS?
Botar Claudia Florina
1 Iulie 2024 la 19:41Buna ziua,
Diferențierea este redată de faptul că tichetele de masă precum și voucherele de vacanță sunt scutite de anumite taxe salariale (CAS+CAM) iar taxa pentru asigurarea de sănătate (CASS) precum și impozitul sunt reținute din venitul angajatului. Prin urmare, compania care acordă aceste bilete de valoare este scutită de la plata taxelor sociale. Atât plata impozitului, cât și a CASS pentru tichetele de masă revin angajatului. Deci, pentru angajat, nu pentru angajator, tichetele de masă sunt impozabile, iar aceste taxe sunt reținute din veniturile câștigate. Bonurile de masă pe card sunt supuse acestor două taxe salariale, pe care angajatul trebuie să le suporte.