Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
D300 VS P300. Nuanțe structurale și semnificația pentru contribuabilii persoane impozabile plătitoare de TVA. Episodul I
Botar Claudia-Florina
Valabil la 9 Decembrie 2024
Maratonul digitalizării fiscale la care sunt angrenate companiile în ultima perioadă, a fost încununat cu lansarea ultimului trend în materie de modernizare a afacerii, și anume apariția paradigmei RO e-TVA. Punctul zero al evenimentului a fost reprezentat de începutul lunii septembrie (5 septembrie 2024), când contribuabilii plătitori de TVA au primit în cadrul SPV primul decont precompletat aferent operațiunilor lunii iulie 2024. Care este structura decontului precompletat de TVA? Există diferențe structurale între decontul depus de către contribuabil (D300) și cel precompletat transmis de către autoritățile fiscale (P300)? În ce situație primesc contribuabili Nota de conformare? De ce trebuie să țină cont contribuabilii după primirea Notei de conformare RO e-TVA? Acestea precum și alte aspecte care intră în sfera de interes a paradigmei RO e-TVA vor fi punctate pe parcursul materialului care va face subiectul mai multor episoade.
Ce presupune RO e-TVA în rolul său de paradigma inovativă a digitalizării fiscale?
Subiect contradictoriu dar de mare actualitate pentru mediul de afaceri și cel de profesioniști contabili din România, RO e-TVA și-a făcut de curând simțită prezența în interiorul departamentului financiar al organizațiilor, prin încărcarea de către autoritățile fiscale a decontului precompletat de TVA în cadrul Spațiului Public Virtual. Dacă dorești să te pui la curent cu aspecte pragmatice din sfera fenomenului, te invităm să accesezi materialul din cadrul blog-ului nostru, pe tema: Așteptarea a luat sfârșit. Cum arată decontul precompletat de TVA precum și nota de conformare RO e-TVA primite prin intermediul SPV, prin accesarea link-ului: https://universulfiscal.ro/asteptarea-a-luat-sfarsit-cum-arata-decontul-precompletat-de-tva-precum-si-nota-de-conformare-ro-e-tva-primite-prin-intermediul-spv/.
Care sunt rațiunile care au stat la baza conturării acestui concept și a paradigmei în sine?
În primul rând discutăm despre nevoia des vehiculată de către legiuitor, de reducere a decalajului evaziunii fiscale comensurat în impactul neconformării contribuabililor referitor la maniera de evidențiere a operațiunilor impozabile specifice TVA-ului. Un alt motiv al implementării, rezidă în optimizarea gradului de colectare a taxelor și impozitelor prin instituirea paradigmelor digitalizării fiscale precum este sistemul RO e-TVA. Toate acestea, țintesc spre conturarea unui mediu complet digitalizat din punct de vedere fiscal, pentru ca firmele autohtone să se ralieze la modernitatea impusă de trendul tehnologizării masive.
Care sunt formulare specifice aferente RO e-TVA?
Mult disputatele reglementări relaționate la implementarea sistemului național RO e-TVA au prins formă în urmă cu câteva luni prin transmiterea către contribuabili a decontului precompletat de TVA prin intermediul Spațiului Public Virtual. Astfel, pe data de 5 septembrie 2024, persoanele juridice impozabile înregistrate în scopuri de TVA au luat prim contact cu formularele P300 precum și cu formularul P300_diferențe cu referire la Nota de conformare RO e-TVA aferente perioadei de raportare a lunii iulie 2024 precum și cu toate celelalte documente conexe paradigmei RO e-TVA-rapoartele adiacente decontului.
Decontul cuprinde o compilare a datelor preluate din cadrul celorlalte paradigme ale digitalizării fiscale, aspect care manifestă implicații asupra manierei de abordare a transmiterii de date atât în cadrul platformei RO e-factura, RO e-case de marcat precum și RO e-transport, Ro e-SAF-T etc. Recomandăm raportarea cu maximă responsabilitate la noutățile RO e-TVA din motive relaționate la impactul asupra bunei derulări a activității afacerii precum și pentru menținerea unei relații armonioase cu instituțiile statului, aspect esențial pentru bunăstarea afacerii proiectată pe termen lung.
Decontul precompletat de TVA reprezintă o acumulare de date din cadrul sistemelor informatice care oglindesc reformele digitalizării fiscale în România precum RO e-factura, RO e-SAFT, RO e-case de marcat, RO e-transport, fiind oglinda manierei de funcționare a acestora. Odată cu apariția acestuia va fi relevat gradul de îndeplinire a atributelor de completitudine, corectitudine și acuratețe a datelor transmise prin intermediul celorlalte sisteme implementate progresiv la nivelul proceselor organizaționale.
Decontul precompletat de TVA pune în scenă maniera de funcționare a tuturor paradigmelor inovative pe marginea cărora se conturează datele cuprinse de acesta. Ce date cuprinde decontul precompletat de TVA aferent formularului P300 primit prin intermediul SPV? La ce face referire nora de conformare privind RO e-TVA? Ce reprezintă rapoartele conexe? Care sunt diferențele de structură raportat la decontul depus de către contribuabil aferent declarației D300? Urmărește materialul de mai jos pentru a fi pus la curent cu unul dintre cele mai populare subiecte ale momentului.
Apele tulburi create de paradigma RO e-TVA încă de la începutul verii anului 2024 au fost ,,calmate” prin încărcarea în data de 5 septembrie 2024 a decontului precompletat de către autoritățile statului. Astfel, toți contribuabilii persoane impozabile plătitoare de TVA au primit decontul precompletat de TVA alături de nota de conformare RO e-TVA, dacă s-au aflat în situația diferențelor semnificative identificate între P300 și D300. Evident, în această circumstanță, contribuabilul trebuie să confere explicații cu privire la diferențele existente între decontul depus și cel precompletat, explicații conturate sub forma unei note justificative. Pentru facilitarea procesului, acesta poate solicita din cadrul platformei RO e-TVA rapoartele pe marginea cărora s-a construit decontul precompletat de TVA. Dacă dorești să afli mai multe aspecte legate de aceste rapoarte, te invităm să lecturezi materialul publicat în cadrul blog-ului nostru pe această temă prin accesarea următorului link: https://universulfiscal.ro/rapoartele-care-insotesc-decontul-precompletat-de-tva-informatii-prezentate-si-rol-detinut/.
Decontul precompletat de TVA se formează ca urmare a operațiunii de compilare a datelor provenite din cadrul celorlalți piloni ai digitalizării fiscale, și anume: RO e-factura, RO e-case de marcat, RO e-sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T. Forma palpabilă a reformei e-TVA este reprezentată de către decontul precompletat, formularul P300 primit în premieră de către contribuabilii plătitori de TVA prin intermediul SPV în data de 5 septembrie 2024.
Formularul P300 și P300_diferențe (Nota de conformare RO e-TVA)
Precum menționam în rândurile anterioare, formularul P300 a fost încărcat în cadrul SPV pe data de 5 septembrie 2024 cu referire la operațiunile aferente lunii iulie 2024. Astfel, persoanele impozabile plătitoare de TVA au vizualizat formularul P300 în cadrul SPV care a fost încărcat pentru operațiunile aferente lunii iulie 2024. Decontul precompletat se transmite pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, companiilor a căror vector fiscal implică și categoria plătitorilor de TVA. Termenul de transmitere este până la data de 5 a lunii următoare celei aferente termenului legal de transmitere a decontului de taxă pe valoare adăugată. Companiile trebuie să realizeze verificări între decontul depus prin intermediul formularului D300 și decontul precompletat (P300) iar dacă sunt sesizate diferențe, acestea trebuie justificate în termen de 20 de zile de la momentul primirii notificării.
După primirea decontului precompletat în cadrul SPV, persoanele impozabile au responsabilitatea verificării datelor prezentate în concordanță cu operațiunile efectuate și cu starea de fapt fiscală. Dacă se constată diferențe semnificative între decontul depus de către contribuabil aferent declarației D300 și decontului precompletat aferent formularului P300, contribuabilii vor vizualiza în SPV formularul P300_diferențe denumit și Nota de conformare RO e-TVA. Acest document face referire la diferențele identificate între decontul depus de către contribuabil și cel precompletat transmis de către autorități. Prezintă de asemenea o importanță semnificativă întrucât responsabilizează contribuabilul spre soluționarea neconcordanțelor identificate între D300 și P300. Care sunt criteriile considerate pentru ca o diferență să fie semnificativă? Există două criterii specifice, care trebuie îndeplinite simultan. Acestea sunt prezentate în cele ce urmează:
Diferență semnificativă=valori care depășesc pragul de semnificație dacă în urma | Diferență nesemnificativă=valori care nu depășesc pragul de semnificație identificate în urma |
---|---|
comparării valorilor înscrise în coloana TVA din D300 și P300 rezultă | comparării valorile înscrise în coloana TVA din D300 și P300 |
→ valori care depășesc cota procentuală de minim 20% și | Dacă |
→ valori care depășesc o valoare absolută de minim 5000 de lei | → valorile nu depășesc cota procentuală de minim 20% și |
→ valorile nu depășesc o valoare absolută de minim 5000 de lei |
Pentru identificarea sursei diferențelor dintre cele două documente, contribuabilii pot solicita rapoartele conexe care însoțesc decontul precompletat de TVA. P300 TVA_detalii este arhiva care conține toate rapoartele pe marginea cărora a fost construit decontul precompletat și poate fi solicitată accesând Solicitarea eTVA din cadrul SPV.
Dacă dorești să fii informat cu privire la toate diferențele de structură identificate între D300 și P300, stai pe aproape. Episodul 2 al seriei va contrasta cele mai importante aspecte cu privire la aceste modificări.
- Referințe principale de informare
- Site-ul ANAF, Broșură privind Decontul precompletat RO e-TVA destinat persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, material în format electronic disponibil la adresa:https://static.an af.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Brosura_Ro_eTVA_2024.pdf;
Spațiul Public Virtual, Sistemul Național RO e-TVA
D300 VS P300. Nuanțe structurale și semnificația pentru contribuabilii persoane impozabile plătitoare de TVA. Episodul I
Articol scris in data de: 9 Decembrie 2024
Autor: Botar Claudia-Florina
Maratonul digitalizării fiscale la care sunt angrenate companiile în ultima perioadă, a fost încununat cu lansarea ultimului trend în materie de modernizare a afacerii, și anume apariția paradigmei RO e-TVA. Punctul zero al evenimentului a fost reprezentat de începutul lunii septembrie (5 septembrie 2024), când contribuabilii plătitori de TVA au primit în cadrul SPV primul decont precompletat aferent operațiunilor lunii iulie 2024. Care este structura decontului precompletat de TVA? Există diferențe structurale între decontul depus de către contribuabil (D300) și cel precompletat transmis de către autoritățile fiscale (P300)? În ce situație primesc contribuabili Nota de conformare? De ce trebuie să țină cont contribuabilii după primirea Notei de conformare RO e-TVA? Acestea precum și alte aspecte care intră în sfera de interes a paradigmei RO e-TVA vor fi punctate pe parcursul materialului care va face subiectul mai multor episoade.
Ce presupune RO e-TVA în rolul său de paradigma inovativă a digitalizării fiscale?
Subiect contradictoriu dar de mare actualitate pentru mediul de afaceri și cel de profesioniști contabili din România, RO e-TVA și-a făcut de curând simțită prezența în interiorul departamentului financiar al organizațiilor, prin încărcarea de către autoritățile fiscale a decontului precompletat de TVA în cadrul Spațiului Public Virtual. Dacă dorești să te pui la curent cu aspecte pragmatice din sfera fenomenului, te invităm să accesezi materialul din cadrul blog-ului nostru, pe tema: Așteptarea a luat sfârșit. Cum arată decontul precompletat de TVA precum și nota de conformare RO e-TVA primite prin intermediul SPV, prin accesarea link-ului: https://universulfiscal.ro/asteptarea-a-luat-sfarsit-cum-arata-decontul-precompletat-de-tva-precum-si-nota-de-conformare-ro-e-tva-primite-prin-intermediul-spv/.
Care sunt rațiunile care au stat la baza conturării acestui concept și a paradigmei în sine?
În primul rând discutăm despre nevoia des vehiculată de către legiuitor, de reducere a decalajului evaziunii fiscale comensurat în impactul neconformării contribuabililor referitor la maniera de evidențiere a operațiunilor impozabile specifice TVA-ului. Un alt motiv al implementării, rezidă în optimizarea gradului de colectare a taxelor și impozitelor prin instituirea paradigmelor digitalizării fiscale precum este sistemul RO e-TVA. Toate acestea, țintesc spre conturarea unui mediu complet digitalizat din punct de vedere fiscal, pentru ca firmele autohtone să se ralieze la modernitatea impusă de trendul tehnologizării masive.
Care sunt formulare specifice aferente RO e-TVA?
Mult disputatele reglementări relaționate la implementarea sistemului național RO e-TVA au prins formă în urmă cu câteva luni prin transmiterea către contribuabili a decontului precompletat de TVA prin intermediul Spațiului Public Virtual. Astfel, pe data de 5 septembrie 2024, persoanele juridice impozabile înregistrate în scopuri de TVA au luat prim contact cu formularele P300 precum și cu formularul P300_diferențe cu referire la Nota de conformare RO e-TVA aferente perioadei de raportare a lunii iulie 2024 precum și cu toate celelalte documente conexe paradigmei RO e-TVA-rapoartele adiacente decontului.
Decontul cuprinde o compilare a datelor preluate din cadrul celorlalte paradigme ale digitalizării fiscale, aspect care manifestă implicații asupra manierei de abordare a transmiterii de date atât în cadrul platformei RO e-factura, RO e-case de marcat precum și RO e-transport, Ro e-SAF-T etc. Recomandăm raportarea cu maximă responsabilitate la noutățile RO e-TVA din motive relaționate la impactul asupra bunei derulări a activității afacerii precum și pentru menținerea unei relații armonioase cu instituțiile statului, aspect esențial pentru bunăstarea afacerii proiectată pe termen lung.
Decontul precompletat de TVA reprezintă o acumulare de date din cadrul sistemelor informatice care oglindesc reformele digitalizării fiscale în România precum RO e-factura, RO e-SAFT, RO e-case de marcat, RO e-transport, fiind oglinda manierei de funcționare a acestora. Odată cu apariția acestuia va fi relevat gradul de îndeplinire a atributelor de completitudine, corectitudine și acuratețe a datelor transmise prin intermediul celorlalte sisteme implementate progresiv la nivelul proceselor organizaționale.
Decontul precompletat de TVA pune în scenă maniera de funcționare a tuturor paradigmelor inovative pe marginea cărora se conturează datele cuprinse de acesta. Ce date cuprinde decontul precompletat de TVA aferent formularului P300 primit prin intermediul SPV? La ce face referire nora de conformare privind RO e-TVA? Ce reprezintă rapoartele conexe? Care sunt diferențele de structură raportat la decontul depus de către contribuabil aferent declarației D300? Urmărește materialul de mai jos pentru a fi pus la curent cu unul dintre cele mai populare subiecte ale momentului.
Apele tulburi create de paradigma RO e-TVA încă de la începutul verii anului 2024 au fost ,,calmate” prin încărcarea în data de 5 septembrie 2024 a decontului precompletat de către autoritățile statului. Astfel, toți contribuabilii persoane impozabile plătitoare de TVA au primit decontul precompletat de TVA alături de nota de conformare RO e-TVA, dacă s-au aflat în situația diferențelor semnificative identificate între P300 și D300. Evident, în această circumstanță, contribuabilul trebuie să confere explicații cu privire la diferențele existente între decontul depus și cel precompletat, explicații conturate sub forma unei note justificative. Pentru facilitarea procesului, acesta poate solicita din cadrul platformei RO e-TVA rapoartele pe marginea cărora s-a construit decontul precompletat de TVA. Dacă dorești să afli mai multe aspecte legate de aceste rapoarte, te invităm să lecturezi materialul publicat în cadrul blog-ului nostru pe această temă prin accesarea următorului link: https://universulfiscal.ro/rapoartele-care-insotesc-decontul-precompletat-de-tva-informatii-prezentate-si-rol-detinut/.
Decontul precompletat de TVA se formează ca urmare a operațiunii de compilare a datelor provenite din cadrul celorlalți piloni ai digitalizării fiscale, și anume: RO e-factura, RO e-case de marcat, RO e-sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T. Forma palpabilă a reformei e-TVA este reprezentată de către decontul precompletat, formularul P300 primit în premieră de către contribuabilii plătitori de TVA prin intermediul SPV în data de 5 septembrie 2024.
Formularul P300 și P300_diferențe (Nota de conformare RO e-TVA)
Precum menționam în rândurile anterioare, formularul P300 a fost încărcat în cadrul SPV pe data de 5 septembrie 2024 cu referire la operațiunile aferente lunii iulie 2024. Astfel, persoanele impozabile plătitoare de TVA au vizualizat formularul P300 în cadrul SPV care a fost încărcat pentru operațiunile aferente lunii iulie 2024. Decontul precompletat se transmite pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, companiilor a căror vector fiscal implică și categoria plătitorilor de TVA. Termenul de transmitere este până la data de 5 a lunii următoare celei aferente termenului legal de transmitere a decontului de taxă pe valoare adăugată. Companiile trebuie să realizeze verificări între decontul depus prin intermediul formularului D300 și decontul precompletat (P300) iar dacă sunt sesizate diferențe, acestea trebuie justificate în termen de 20 de zile de la momentul primirii notificării.
După primirea decontului precompletat în cadrul SPV, persoanele impozabile au responsabilitatea verificării datelor prezentate în concordanță cu operațiunile efectuate și cu starea de fapt fiscală. Dacă se constată diferențe semnificative între decontul depus de către contribuabil aferent declarației D300 și decontului precompletat aferent formularului P300, contribuabilii vor vizualiza în SPV formularul P300_diferențe denumit și Nota de conformare RO e-TVA. Acest document face referire la diferențele identificate între decontul depus de către contribuabil și cel precompletat transmis de către autorități. Prezintă de asemenea o importanță semnificativă întrucât responsabilizează contribuabilul spre soluționarea neconcordanțelor identificate între D300 și P300. Care sunt criteriile considerate pentru ca o diferență să fie semnificativă? Există două criterii specifice, care trebuie îndeplinite simultan. Acestea sunt prezentate în cele ce urmează:
Diferență semnificativă=valori care depășesc pragul de semnificație dacă în urma | Diferență nesemnificativă=valori care nu depășesc pragul de semnificație identificate în urma |
---|---|
comparării valorilor înscrise în coloana TVA din D300 și P300 rezultă | comparării valorile înscrise în coloana TVA din D300 și P300 |
→ valori care depășesc cota procentuală de minim 20% și | Dacă |
→ valori care depășesc o valoare absolută de minim 5000 de lei | → valorile nu depășesc cota procentuală de minim 20% și |
→ valorile nu depășesc o valoare absolută de minim 5000 de lei |
Pentru identificarea sursei diferențelor dintre cele două documente, contribuabilii pot solicita rapoartele conexe care însoțesc decontul precompletat de TVA. P300 TVA_detalii este arhiva care conține toate rapoartele pe marginea cărora a fost construit decontul precompletat și poate fi solicitată accesând Solicitarea eTVA din cadrul SPV.
Dacă dorești să fii informat cu privire la toate diferențele de structură identificate între D300 și P300, stai pe aproape. Episodul 2 al seriei va contrasta cele mai importante aspecte cu privire la aceste modificări.
- Referințe principale de informare
- Site-ul ANAF, Broșură privind Decontul precompletat RO e-TVA destinat persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, material în format electronic disponibil la adresa:https://static.an af.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Brosura_Ro_eTVA_2024.pdf;
Spațiul Public Virtual, Sistemul Național RO e-TVA