Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Vrei să rămâi la curent cu noutățile fiscale și contabile?
La moment de bilanț… Bilanțul societăților radiate. Analiza în dinamică a fenomenului tot mai resimțit pe tărâmul afacerilor din România
Botar Claudia-Florina
Valabil la 4 Ianuarie 2025
Ne aflăm la momentul de bilanț al anului care stă să se încheie. Un an care nu a ,,cruțat” mediul de afaceri de diversele modificări care au stat permanent sub egida complexității și adesea a ambiguității. O perioadă în care digitalul a prevalat. Transformarea digitală fiscală s-a transformat într-un maraton la care antreprenorii au fost ,,siliți” să se înscrie. De maniera în care au fost abordate aceste provocări și nu numai depinde nota conferită ,,portretizării” finelui de an. La moment de bilanț al finalului de an, antreprenorii își numără reușitele. Pentru o parte dintre aceștia însă anul se soldează cu pierdere. Unii rămân pe ,,câmpul de luptă”, de vreme ce alții își încheie misiunea antreprenorială. Poate anul care a trecut și care a stat permanent sub cupola transformărilor a reprezentat real piatră de încercare pentru companii.
Cel mai adesea, finalul de an stă sub egida statisticilor. Consemnări ale nivelului de bunăstarea economică, socială sau de altă natură. Unul dintre barometrele de evidențiere a notei sub care s-a aflat anul antreprenorial este legat de gradul de radiere a societăților. De aceea, prin intermediul acestui material, dorim să imortalizăm nivelul radierii companiilor de pe teritoriul României care se evidențiază în anul 2024 spre deosebire de anii trecuți. Care este imaginea companiilor radiate în anul 2024? Există diferențe semnificative față de perioada anului trecut? Se remarcă discrepanțe majore comparativ cu intervalul 2020-2023? Rămâi alături de noi pentru a surprinde, printr-o fotografie panoramică un aspect care vine cu date de pe terenul practicii de afaceri cu privire la gradul de ,,capitulare” a afacerilor în vremuri cu adevărat cameleonice.
Procedura radierii unei entități implică o serie de etape predecesoare, cu un grad ridicat al complexității. Astfel, în antecamera radierii identificăm acțiuni precum dizolvarea și lichidarea persoanei juridice. Dizolvarea companiilor poate cunoaște fețe diferite pentru fiecare formă juridică în parte. Ulterior înscrierii în Registrul Comerțului și publicării în Monitorul Oficial a dizolvării societăților este consemnată radierea acestora. Motivația din spatele dizolvării unei companii cunoaște o paletă diversificată. De la trecerea timpului prestabilit pentru durata societății până la o serie de alte cauze prevăzute de legislația în vigoare ori de către actul constitutiv al societății. Aceste aspecte cunosc un grad semnificativ al complexității, motiv pentru care ar putea face subiectul unui alt material.
Să ne oprim așadar la statistici. Cele care aduc o imagine a realității mediului de afaceri. Vom privi așadar două fotografii cu privire la nivelul radierii firmelor în anul care stă să se încheie.
Fotografia radierii companiilor în anul 2024 funcție de județe
Anul 2024 consemnează un total de 74 409 de radieri ale companiilor (date analizate până la nivelul lunii noiembrie). Cele mai multe dintre acestea sunt înregistrate la nivelul Bucureștiului cu un număr de 11 796 de companii radiate, urmat de județul Cluj cu 3 737 de radieri și Timiș, cu un număr de 3 039 de radieri. Cel mai puțin afectate județe de fenomenul radierii în anul 2024 sunt Ialomița, cu un număr înregistrat de 505 radieri de companii, urmat de Călărași, cu 512 radieri și Giurgiu cu 538 de firme radiate. Acest aspect poate indica o deteriorare a mediului antreprenorial, prin prisma dispariției din peisajul de afaceri a companiilor din diverse domenii de activitate. Am putea spune un număr semnificativ crescut de radieri. Totuși trebuie să privim imaginea de ansamblu a fenomenului, prin raportare la nivelul înregistrat și în anii anteriori pentru a ne exprima o opinie certă în acest sens, aspect evidențiat pe parcursul acestui material.
Fotografia radierii companiilor în anul 2024 funcție de obiectul de activitate
Fotografia radierii companiilor a cărui obiectiv este centrat spre obiectul de activitate pune în centru ca principal domeniu afectat de fenomenul radierii comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu un număr de 17 159 de radieri. Acest domeniu este urmat de agricultură, silvicultură și pescuit, cu un număr de 8 081 de radieri. Locul 3 în acestă ierarhizare este ocupat de domeniul transportului și a depozitării, care însumează în anul 2024, 6 878 de radieri. Printre domeniile care nu au resimțit foarte acut fenomenul radierii se numără activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic; activităţi ale gospodariilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu, administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public, industria extractivă.
Cele mai multe companii radiate care ocupă locurile de top în ierarhia manifestării fenomenului sunt reprezentate de IMM-uri. Acest aspect poate fi justficat pe marginea capacității scăzute a acestora de a rezista împotriva intemperiilor vremurilor cu adevărat tulburi din punct de vedere economic.
Imagine panoramică a fenomenului radierii…
Acum că am vizualizat fotografia radierilor la nivelul anului 2024 în toate județele țării, am putea să afirmăm faptul că fenomenul a fost unul de amploare. Afirmația însă nu ar fi fundamentată fără conturarea imaginii privită în dinamică a fenomenului. Astfel, pentru întregirea imaginii, vom analiza evoluția radierii în intervalul 2020-2024. În ce an este consemnată cea mai ridicată rată a stării de radiere a companiilor? Acest aspect poate fi vizualizat în cadrul graficului de mai jos.
Graficul de mai sus evidențiază faptul că, în ultimii 5 ani, cea mai ridicată rată a radierii este înregistrată la nivelul anului 2024, cu un număr record de radieri de 74 409. Fenomenul cunoaște o pantă ascendentă în intervalul 2020-2022, înregistrând o sincopă la finelul anului 2023. Totuși, anul 2024 ne surprinde din punct de vedere al nivelului comensurat în această direcție. Acest aspect denotă faptul că anul 2024 nu a fost unul tocmai ușor pentru mediul de business din România. Dezechilibrele economice precum creșterea inflației, maximizarea nivelului taxelor și impozitelor, creșterea costurilor de finanțare au dus multe companii pe marginea prăpastiei.
Anul 2024 stă sub egida recordurilor negative din punct de vedere a numărului de companii radiate. În acord cu studiul Sierra Quadrant, unul dintre factorii cu influență negativă asupra activității companiilor autohtone este reprezentat de creșterea ratei inflației. Sunt identificate de asemenea și o serie de blocaje financiare datorate scăderii vânzărilor companiilor.
Șansa reabilitării pentru companiile care sunt în dificultate financiară nu este însă un deziderat imposibil de atins. Cheia este reprezentată de restructurarea activității companiilor prin reformarea planului strategic și operațional.
Cu certitudine, statisticile cu privire la radiere pentru anul 2024 nu sunt tocmai îmbucurătoare. Adesea întrebarea cea mai frecventă de pe buzele antreprenorilor este legată de motivele pentru care tot mai multe companii dispar din mediul de afaceri românesc. Nu este greșit să apară astfel de semne de întrebare. Ce este însă vital, este ca fiecare antreprenor să realizeze permanent analize a activității afacerii deținute, să identifice sincopele certe și pericolele potențiale și să traseze direcții clare de acțiune. Pentru a stat departe de marginea prăpastiei și a evita expunerea la dispariția companiei din mediul de business autohton.
- Referințe principale de informare
Cenar Iuliana, Contabilitatea operațiunilor speciale, Seria Didactica, Alba Iulia, 2018.
Studiul Sierra Quadrant realizat în luna octombrie 2024, disponibil la adresa: https://www.sierraquadrant.ro/analiza-sierra-quadrant-de-ce-mor-tot-mai-multe-companii-si-cum-pot-fi-salvate-business-urile.
Site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, secțiunea Statistici radiere, disponibil la adresa: https://www.onrc.ro/index.php/ro/statistici?id=251.
La moment de bilanț… Bilanțul societăților radiate. Analiza în dinamică a fenomenului tot mai resimțit pe tărâmul afacerilor din România
Articol scris in data de: 4 Ianuarie 2025
Autor: Botar Claudia-Florina
Ne aflăm la momentul de bilanț al anului care stă să se încheie. Un an care nu a ,,cruțat” mediul de afaceri de diversele modificări care au stat permanent sub egida complexității și adesea a ambiguității. O perioadă în care digitalul a prevalat. Transformarea digitală fiscală s-a transformat într-un maraton la care antreprenorii au fost ,,siliți” să se înscrie. De maniera în care au fost abordate aceste provocări și nu numai depinde nota conferită ,,portretizării” finelui de an. La moment de bilanț al finalului de an, antreprenorii își numără reușitele. Pentru o parte dintre aceștia însă anul se soldează cu pierdere. Unii rămân pe ,,câmpul de luptă”, de vreme ce alții își încheie misiunea antreprenorială. Poate anul care a trecut și care a stat permanent sub cupola transformărilor a reprezentat real piatră de încercare pentru companii.
Cel mai adesea, finalul de an stă sub egida statisticilor. Consemnări ale nivelului de bunăstarea economică, socială sau de altă natură. Unul dintre barometrele de evidențiere a notei sub care s-a aflat anul antreprenorial este legat de gradul de radiere a societăților. De aceea, prin intermediul acestui material, dorim să imortalizăm nivelul radierii companiilor de pe teritoriul României care se evidențiază în anul 2024 spre deosebire de anii trecuți. Care este imaginea companiilor radiate în anul 2024? Există diferențe semnificative față de perioada anului trecut? Se remarcă discrepanțe majore comparativ cu intervalul 2020-2023? Rămâi alături de noi pentru a surprinde, printr-o fotografie panoramică un aspect care vine cu date de pe terenul practicii de afaceri cu privire la gradul de ,,capitulare” a afacerilor în vremuri cu adevărat cameleonice.
Procedura radierii unei entități implică o serie de etape predecesoare, cu un grad ridicat al complexității. Astfel, în antecamera radierii identificăm acțiuni precum dizolvarea și lichidarea persoanei juridice. Dizolvarea companiilor poate cunoaște fețe diferite pentru fiecare formă juridică în parte. Ulterior înscrierii în Registrul Comerțului și publicării în Monitorul Oficial a dizolvării societăților este consemnată radierea acestora. Motivația din spatele dizolvării unei companii cunoaște o paletă diversificată. De la trecerea timpului prestabilit pentru durata societății până la o serie de alte cauze prevăzute de legislația în vigoare ori de către actul constitutiv al societății. Aceste aspecte cunosc un grad semnificativ al complexității, motiv pentru care ar putea face subiectul unui alt material.
Să ne oprim așadar la statistici. Cele care aduc o imagine a realității mediului de afaceri. Vom privi așadar două fotografii cu privire la nivelul radierii firmelor în anul care stă să se încheie.
Fotografia radierii companiilor în anul 2024 funcție de județe
Anul 2024 consemnează un total de 74 409 de radieri ale companiilor (date analizate până la nivelul lunii noiembrie). Cele mai multe dintre acestea sunt înregistrate la nivelul Bucureștiului cu un număr de 11 796 de companii radiate, urmat de județul Cluj cu 3 737 de radieri și Timiș, cu un număr de 3 039 de radieri. Cel mai puțin afectate județe de fenomenul radierii în anul 2024 sunt Ialomița, cu un număr înregistrat de 505 radieri de companii, urmat de Călărași, cu 512 radieri și Giurgiu cu 538 de firme radiate. Acest aspect poate indica o deteriorare a mediului antreprenorial, prin prisma dispariției din peisajul de afaceri a companiilor din diverse domenii de activitate. Am putea spune un număr semnificativ crescut de radieri. Totuși trebuie să privim imaginea de ansamblu a fenomenului, prin raportare la nivelul înregistrat și în anii anteriori pentru a ne exprima o opinie certă în acest sens, aspect evidențiat pe parcursul acestui material.
Fotografia radierii companiilor în anul 2024 funcție de obiectul de activitate
Fotografia radierii companiilor a cărui obiectiv este centrat spre obiectul de activitate pune în centru ca principal domeniu afectat de fenomenul radierii comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu un număr de 17 159 de radieri. Acest domeniu este urmat de agricultură, silvicultură și pescuit, cu un număr de 8 081 de radieri. Locul 3 în acestă ierarhizare este ocupat de domeniul transportului și a depozitării, care însumează în anul 2024, 6 878 de radieri. Printre domeniile care nu au resimțit foarte acut fenomenul radierii se numără activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic; activităţi ale gospodariilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu, administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public, industria extractivă.
Cele mai multe companii radiate care ocupă locurile de top în ierarhia manifestării fenomenului sunt reprezentate de IMM-uri. Acest aspect poate fi justficat pe marginea capacității scăzute a acestora de a rezista împotriva intemperiilor vremurilor cu adevărat tulburi din punct de vedere economic.
Imagine panoramică a fenomenului radierii…
Acum că am vizualizat fotografia radierilor la nivelul anului 2024 în toate județele țării, am putea să afirmăm faptul că fenomenul a fost unul de amploare. Afirmația însă nu ar fi fundamentată fără conturarea imaginii privită în dinamică a fenomenului. Astfel, pentru întregirea imaginii, vom analiza evoluția radierii în intervalul 2020-2024. În ce an este consemnată cea mai ridicată rată a stării de radiere a companiilor? Acest aspect poate fi vizualizat în cadrul graficului de mai jos.
Graficul de mai sus evidențiază faptul că, în ultimii 5 ani, cea mai ridicată rată a radierii este înregistrată la nivelul anului 2024, cu un număr record de radieri de 74 409. Fenomenul cunoaște o pantă ascendentă în intervalul 2020-2022, înregistrând o sincopă la finelul anului 2023. Totuși, anul 2024 ne surprinde din punct de vedere al nivelului comensurat în această direcție. Acest aspect denotă faptul că anul 2024 nu a fost unul tocmai ușor pentru mediul de business din România. Dezechilibrele economice precum creșterea inflației, maximizarea nivelului taxelor și impozitelor, creșterea costurilor de finanțare au dus multe companii pe marginea prăpastiei.
Anul 2024 stă sub egida recordurilor negative din punct de vedere a numărului de companii radiate. În acord cu studiul Sierra Quadrant, unul dintre factorii cu influență negativă asupra activității companiilor autohtone este reprezentat de creșterea ratei inflației. Sunt identificate de asemenea și o serie de blocaje financiare datorate scăderii vânzărilor companiilor.
Șansa reabilitării pentru companiile care sunt în dificultate financiară nu este însă un deziderat imposibil de atins. Cheia este reprezentată de restructurarea activității companiilor prin reformarea planului strategic și operațional.
Cu certitudine, statisticile cu privire la radiere pentru anul 2024 nu sunt tocmai îmbucurătoare. Adesea întrebarea cea mai frecventă de pe buzele antreprenorilor este legată de motivele pentru care tot mai multe companii dispar din mediul de afaceri românesc. Nu este greșit să apară astfel de semne de întrebare. Ce este însă vital, este ca fiecare antreprenor să realizeze permanent analize a activității afacerii deținute, să identifice sincopele certe și pericolele potențiale și să traseze direcții clare de acțiune. Pentru a stat departe de marginea prăpastiei și a evita expunerea la dispariția companiei din mediul de business autohton.
- Referințe principale de informare
Cenar Iuliana, Contabilitatea operațiunilor speciale, Seria Didactica, Alba Iulia, 2018.
Studiul Sierra Quadrant realizat în luna octombrie 2024, disponibil la adresa: https://www.sierraquadrant.ro/analiza-sierra-quadrant-de-ce-mor-tot-mai-multe-companii-si-cum-pot-fi-salvate-business-urile.
Site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, secțiunea Statistici radiere, disponibil la adresa: https://www.onrc.ro/index.php/ro/statistici?id=251.
2 comentarii
Delia Tepuse
9 Ianuarie 2025 la 12:49multumesc pentru referintele de informare
Universul Fiscal
9 Ianuarie 2025 la 13:35Cu mare drag!