Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Webinar - Cum te pregătești pentru un control antifraudă?
Monografie contabila pentru prosumatori
Romeo Negrut
Valabil la 31 August 2023
Situatie de fapt:
Monografie factura prosumator.
Intrebare:
Cum se inregistreaza o factura de electricitate, noi avand calitatea de prosumatori, fiind platitori de TVA la incasare?
Venitul se impoziteaza?
Este in regula sa fie factura fara tva si daca se evidentiaza cumva tva-ul (taxare inversa).
Conform Art.11 alin.5 litera b) din Ordin 15 din 2022 de aprobare a Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energieie electrice din surse regenerabile, furnizorul de energie electrica realizeaza compensarea intre factura emisa pentru energia electrica consumata din reteaua electrica si factura emisa in numele si pe seama prosumatorului pentru energia electrica produsa din surse regenerabila.
METODOLOGIE din 23 februarie 2022de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor
Capitolul IV Compensarea cantitativă dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumatorii persoane fizice și juridice care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum
Articolul 11
(5) În vederea realizării compensării cantitative dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumatorii persoane fizice și juridice care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum și energia electrică consumată de aceștia în calitate de consumatori, furnizorul de energie electrică procedează, după cum urmează:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………b) în cazul prosumatorilor persoane fizice, altele decât cele prevăzute la lit. a), precum și în cazul persoanelor juridice, furnizorul de energie electrică realizează compensarea între factura emisă pentru energia electrică consumată din rețelele electrice de prosumator în calitate de consumator și factura emisă în numele și pe seama prosumatorului pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică în baza acordului prealabil și a procedurii de acceptare încheiate între părți conform reglementărilor aplicabile în domeniul fiscal, după cum urmează:
(i) în factura emisă de furnizorul de energie electrică în numele prosumatorului, conform prevederilor alin. (3) lit. c), se facturează energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețelele electrice, fără a depăși cantitatea de energie electrică consumată din rețeaua electrică de prosumator, în perioada de facturare, pe baza înregistrărilor contoarelor de măsurare a energiei electrice produse și livrate/consumate din rețelele electrice și, dacă este cazul, inclusiv ale contoarelor de măsurare a energiei electrice amplasate în instalațiile prosumatorului, înmulțită cu prețul prevăzut la alin. (3) lit. a), aplicarea TVA la valoarea rezultată în urma acestei înmulțiri realizându-se, după caz, conform prevederilor legale în vigoare în domeniul fiscal;
(ii) în factura emisă de furnizorul de energie electrică pentru energia electrică consumată din rețelele electrice de prosumator în calitate de consumator se evidențiază distinct cantitatea de energie electrică consumată din rețeaua electrică de prosumator, pe baza înregistrărilor contorului de măsurare a energiei electrice consumate din rețelele electrice, înmulțită cu prețul prevăzut la alin. (3) lit. a), precum și celelalte componente prevăzute la alin. (3) lit. b) pct. (ii)-(viii).
Monografia contabila:
Se inregistreaza cheltuielile cu producerea de energie electrica pe analitice distincte:
6811 = 2811
641 = 421
30xx = 401
Se inregistreaza productia de energie electrica:
345 = 711
Se inregistreaza vanzarea de energie electrica produsa:
411 = 701
Se inregistreaza scaderea din gestiune a energieie electrice produse stiind ca la sfarsitul fiecarei luni nu poate sa existe energie electrica pe stoc:
711 = 345
Inregistrarea facturii de consum a energieie electrice:
605 = 401
Compensarea facturii de energie electrica consumata cu factura de energie electrica introdusa in retea de catre prosumator:
401 = 4111
Conform art.358 alin.1 si 2 din Legea 227 din 2015 si pct.17 alin.1 si alin.5 din Normele de aplicare, energia electrica este produsul cu codul NC 2716 si energia electrica este supusa accizelor la momentul furnizarii de catre producatori. Pentru a putea fi producator de energie electrica, societatea trebuie sa fie autorizata de ANRE. Dupa primirea autorizatiei de la ANRE, societatile autorizate in producerea energieie electrice depun o cerere de inregistrare la autoritatea fiscala teritoriala de pe raza judetului unde isi desfasoara societatea activitatea.
ART. 358 – Energie electrică
(1) În înțelesul prezentului capitol, energia electrică este produsul cu codul NC 2716.
(2) În scopul aplicării prevederilor art. 338 și 339, energia electrică este supusă accizelor și accizele devin exigibile la momentul furnizării energiei electrice, după caz, de producători, distribuitori sau redistribuitori către consumatorii finali din România.
17. (1) În sensul art. 358 alin. (2) din Codul fiscal, prin producător, distribuitor sau redistribuitor de energie electrică se înțelege operatorul economic autorizat de autoritatea competentă în domeniu să furnizeze energia electrică direct consumatorilor finali prevăzuți la art. 336 pct. 6 din Codul fiscal.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(5) Operatorii economici autorizați în domeniul energiei electrice au obligația de a se înregistra la autoritatea competentă înainte de desfășurarea activității cu energie electrică, în condițiile prevăzute în normele metodologice.
Conform art.39 alin.1 litera m) si a pct.114 alin.1, alin.2, alin.3, alin.4 si alin.5 din Normele metodologice din Legea 227 din 2015, energia electrica din surse regenerabile este scutita de la plata accizelor. Agentul economic care produce energie electrica din surse regenerabile are obligatia depunerii unei notificari catre Autoritatea Vamala teritoriala pentru a putea primi scutirea de la plata accizelor.
ART. 399 – Scutiri pentru produse energetice și energie electrică
(1) Sunt scutite de la plata accizelor:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
m) energia electrică produsă din surse regenerabile de energie;
114. (1) În situația prevăzută la art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, scutirea de la plata accizelor se acordă direct pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie care este furnizată direct unui consumator final.
(2) În înțelesul art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, prin surse regenerabile de energie se înțelege surse precum: eoliană, solară, geotermală, a valurilor, a mareelor, energia hidro-, biomasă, gaz de fermentare a deșeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz și altele asemenea.
(3) Scutirea prevăzută la alin. (1) se acordă în baza notificării transmise de producătorul de energie electrică la autoritatea vamală teritorială. Consumatorii casnici producători de energie electrică care beneficiază de scutirea prevăzută la alin. (1) nu au obligația de a notifica autoritatea vamală teritorială.
(4) Notificarea prevăzută la alin. (3) se întocmește potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 23.
(5) În termen de 5 zile lucrătoare de la transmiterea notificării, autoritatea vamală teritorială comunică solicitantului înregistrarea în registrul special creat în acest scop la nivelul autorității vamale competente, dacă au fost prezentate documentele prevăzute în notificare.
(6) Scutirea de la plata accizelor pentru energia electrică supusă notificării produce efecte de la data înregistrării în registrul prevăzut la alin. (5). Data înregistrării se înscrie pe notificare. Termenul de valabilitate a notificării este de un an de la data înregistrării.
(7) Autoritățile vamale teritoriale țin evidența operatorilor economici care au transmis notificări, prin înscrierea acestora în registre speciale, și asigură publicarea pe pagina web a autorității vamale a listei cuprinzând acești operatori economici, listă care se actualizează lunar până la data de 15 a fiecărei luni.
(8) După înregistrarea notificării, o copie a acestei notificări cu numărul de înregistrare va fi păstrată de producătorul de energie electrică.
Conform celor de mai sus, venitul obtinut este un venit impozabil. Producerea de energie electrica se factureaza cu taxare inversa conform art.331 alin.2 litera e).
Reglementare:
- art.11 alin.5 litera b) din Ordin 15 din 2022 de aprobare a Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energieie electrice din surse regenerabile
- art.358 alin.1 si 2 din Legea 227 din 2015 si pct.17 alin.1 si alin.5 din Normele de aplicare
- art.399 alin.1 litera m) si a pct.114 alin.1, alin.2, alin.3, alin.4 si alin.5 din Normele metodologice din Legea 227 din 2015
Monografie contabila pentru prosumatori
Articol scris in data de: 31 August 2023
Autor: Romeo Negrut
Situatie de fapt:
Monografie factura prosumator.
Intrebare:
Cum se inregistreaza o factura de electricitate, noi avand calitatea de prosumatori, fiind platitori de TVA la incasare?
Venitul se impoziteaza?
Este in regula sa fie factura fara tva si daca se evidentiaza cumva tva-ul (taxare inversa).
Conform Art.11 alin.5 litera b) din Ordin 15 din 2022 de aprobare a Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energieie electrice din surse regenerabile, furnizorul de energie electrica realizeaza compensarea intre factura emisa pentru energia electrica consumata din reteaua electrica si factura emisa in numele si pe seama prosumatorului pentru energia electrica produsa din surse regenerabila.
METODOLOGIE din 23 februarie 2022de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor
Capitolul IV Compensarea cantitativă dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumatorii persoane fizice și juridice care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum
Articolul 11
(5) În vederea realizării compensării cantitative dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumatorii persoane fizice și juridice care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum și energia electrică consumată de aceștia în calitate de consumatori, furnizorul de energie electrică procedează, după cum urmează:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………b) în cazul prosumatorilor persoane fizice, altele decât cele prevăzute la lit. a), precum și în cazul persoanelor juridice, furnizorul de energie electrică realizează compensarea între factura emisă pentru energia electrică consumată din rețelele electrice de prosumator în calitate de consumator și factura emisă în numele și pe seama prosumatorului pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică în baza acordului prealabil și a procedurii de acceptare încheiate între părți conform reglementărilor aplicabile în domeniul fiscal, după cum urmează:
(i) în factura emisă de furnizorul de energie electrică în numele prosumatorului, conform prevederilor alin. (3) lit. c), se facturează energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețelele electrice, fără a depăși cantitatea de energie electrică consumată din rețeaua electrică de prosumator, în perioada de facturare, pe baza înregistrărilor contoarelor de măsurare a energiei electrice produse și livrate/consumate din rețelele electrice și, dacă este cazul, inclusiv ale contoarelor de măsurare a energiei electrice amplasate în instalațiile prosumatorului, înmulțită cu prețul prevăzut la alin. (3) lit. a), aplicarea TVA la valoarea rezultată în urma acestei înmulțiri realizându-se, după caz, conform prevederilor legale în vigoare în domeniul fiscal;
(ii) în factura emisă de furnizorul de energie electrică pentru energia electrică consumată din rețelele electrice de prosumator în calitate de consumator se evidențiază distinct cantitatea de energie electrică consumată din rețeaua electrică de prosumator, pe baza înregistrărilor contorului de măsurare a energiei electrice consumate din rețelele electrice, înmulțită cu prețul prevăzut la alin. (3) lit. a), precum și celelalte componente prevăzute la alin. (3) lit. b) pct. (ii)-(viii).
Monografia contabila:
Se inregistreaza cheltuielile cu producerea de energie electrica pe analitice distincte:
6811 = 2811
641 = 421
30xx = 401
Se inregistreaza productia de energie electrica:
345 = 711
Se inregistreaza vanzarea de energie electrica produsa:
411 = 701
Se inregistreaza scaderea din gestiune a energieie electrice produse stiind ca la sfarsitul fiecarei luni nu poate sa existe energie electrica pe stoc:
711 = 345
Inregistrarea facturii de consum a energieie electrice:
605 = 401
Compensarea facturii de energie electrica consumata cu factura de energie electrica introdusa in retea de catre prosumator:
401 = 4111
Conform art.358 alin.1 si 2 din Legea 227 din 2015 si pct.17 alin.1 si alin.5 din Normele de aplicare, energia electrica este produsul cu codul NC 2716 si energia electrica este supusa accizelor la momentul furnizarii de catre producatori. Pentru a putea fi producator de energie electrica, societatea trebuie sa fie autorizata de ANRE. Dupa primirea autorizatiei de la ANRE, societatile autorizate in producerea energieie electrice depun o cerere de inregistrare la autoritatea fiscala teritoriala de pe raza judetului unde isi desfasoara societatea activitatea.
ART. 358 – Energie electrică
(1) În înțelesul prezentului capitol, energia electrică este produsul cu codul NC 2716.
(2) În scopul aplicării prevederilor art. 338 și 339, energia electrică este supusă accizelor și accizele devin exigibile la momentul furnizării energiei electrice, după caz, de producători, distribuitori sau redistribuitori către consumatorii finali din România.
17. (1) În sensul art. 358 alin. (2) din Codul fiscal, prin producător, distribuitor sau redistribuitor de energie electrică se înțelege operatorul economic autorizat de autoritatea competentă în domeniu să furnizeze energia electrică direct consumatorilor finali prevăzuți la art. 336 pct. 6 din Codul fiscal.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(5) Operatorii economici autorizați în domeniul energiei electrice au obligația de a se înregistra la autoritatea competentă înainte de desfășurarea activității cu energie electrică, în condițiile prevăzute în normele metodologice.
Conform art.39 alin.1 litera m) si a pct.114 alin.1, alin.2, alin.3, alin.4 si alin.5 din Normele metodologice din Legea 227 din 2015, energia electrica din surse regenerabile este scutita de la plata accizelor. Agentul economic care produce energie electrica din surse regenerabile are obligatia depunerii unei notificari catre Autoritatea Vamala teritoriala pentru a putea primi scutirea de la plata accizelor.
ART. 399 – Scutiri pentru produse energetice și energie electrică
(1) Sunt scutite de la plata accizelor:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
m) energia electrică produsă din surse regenerabile de energie;
114. (1) În situația prevăzută la art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, scutirea de la plata accizelor se acordă direct pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie care este furnizată direct unui consumator final.
(2) În înțelesul art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, prin surse regenerabile de energie se înțelege surse precum: eoliană, solară, geotermală, a valurilor, a mareelor, energia hidro-, biomasă, gaz de fermentare a deșeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz și altele asemenea.
(3) Scutirea prevăzută la alin. (1) se acordă în baza notificării transmise de producătorul de energie electrică la autoritatea vamală teritorială. Consumatorii casnici producători de energie electrică care beneficiază de scutirea prevăzută la alin. (1) nu au obligația de a notifica autoritatea vamală teritorială.
(4) Notificarea prevăzută la alin. (3) se întocmește potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 23.
(5) În termen de 5 zile lucrătoare de la transmiterea notificării, autoritatea vamală teritorială comunică solicitantului înregistrarea în registrul special creat în acest scop la nivelul autorității vamale competente, dacă au fost prezentate documentele prevăzute în notificare.
(6) Scutirea de la plata accizelor pentru energia electrică supusă notificării produce efecte de la data înregistrării în registrul prevăzut la alin. (5). Data înregistrării se înscrie pe notificare. Termenul de valabilitate a notificării este de un an de la data înregistrării.
(7) Autoritățile vamale teritoriale țin evidența operatorilor economici care au transmis notificări, prin înscrierea acestora în registre speciale, și asigură publicarea pe pagina web a autorității vamale a listei cuprinzând acești operatori economici, listă care se actualizează lunar până la data de 15 a fiecărei luni.
(8) După înregistrarea notificării, o copie a acestei notificări cu numărul de înregistrare va fi păstrată de producătorul de energie electrică.
Conform celor de mai sus, venitul obtinut este un venit impozabil. Producerea de energie electrica se factureaza cu taxare inversa conform art.331 alin.2 litera e).
Reglementare:
- art.11 alin.5 litera b) din Ordin 15 din 2022 de aprobare a Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energieie electrice din surse regenerabile
- art.358 alin.1 si 2 din Legea 227 din 2015 si pct.17 alin.1 si alin.5 din Normele de aplicare
- art.399 alin.1 litera m) si a pct.114 alin.1, alin.2, alin.3, alin.4 si alin.5 din Normele metodologice din Legea 227 din 2015