Achizitii intracomunitare de produse accizabile, sub plafon de 10.000 euro. Tratament fiscal TVA.

Articol publicat in data de: 16 Aprilie 2019
Categorii: Alte taxe si impozite , TVA
 

Situatie de fapt:

O societate din Romania, neplatitoare de TVA, doreste sa achizitioneze din Italia produse accizabile (uleiuri minerale), valoarea lor fiind sub plafonul privind achizitiile intracomunitare de 34.000 lei.

Intrebare:

Care sunt obligatiile societatii privind TVA, declarare, plata, inregistrare fiscala?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Din punct de vedere al  TVA, achizitia intracomunitara de produse accizabile efectuata de o persoana impozabila sau de o persoană juridică neimpozabila,

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile și posibilitatea de a ne trimite o speță!
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de April 16, 2019.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Achizitii intracomunitare de produse accizabile, sub plafon de 10.000 euro. Tratament fiscal TVA.

Articol scris in data de: 16 Aprilie 2019

Autor: ADINA VLAICU

Situatie de fapt:

O societate din Romania, neplatitoare de TVA, doreste sa achizitioneze din Italia produse accizabile (uleiuri minerale), valoarea lor fiind sub plafonul privind achizitiile intracomunitare de 34.000 lei.

Intrebare:

Care sunt obligatiile societatii privind TVA, declarare, plata, inregistrare fiscala?

Raspuns

Din punct de vedere al  TVA, achizitia intracomunitara de produse accizabile efectuata de o persoana impozabila sau de o persoană juridică neimpozabila, este întotdeauna considerată o operaţiune impozabilă în Romania, pentru care nu sunt aplicabile regulile referitoare la plafonul de achizitii intracomunitare (scutire pana la suma de 10.000 euro), dacă locul respectivei achizitii intracomunitare este în Romania, adica  locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea transportului.

Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de produse accizabile, cuprinde si accizele datorate sau achitate in Romania de persoana care efectueaza achizitia intracomunitara a unui produs supus accizelor, aspect reglementat prin art.  288,alin.  (2)  “Baza de impozitare cuprinde si accizele datorate sau achitate in Romania de persoana care efectueaza achizitia intracomunitara a unui produs supus accizelor. Atunci cand dupa efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri, persoana care a achizitionat bunurile obtine o rambursare a accizelor achitate in statul membru in care a inceput expedierea sau transportul bunurilor, baza de impozitare a achizitiei intracomunitare efectuate in Romania se reduce corespunzator.”

In concluzie, societatea din Romania trebuie sa se inregistreze in scop  de TVA pentru realizarea unei achizitii intracomunitare de bun accizabil, operatiunea fiind impozabila in Romania.

Achizitia intracomunitara de produse accizabile este scutita de plata TVA daca bunurile sunt   plasate in regim de antrepozit de TVA, definit conform prevederilor art. 336 pct. 3 de la titlul VIII din Codul fiscal, si anume orice locatie situata in Romania, care este definita ca antrepozit fiscal – locul în care produsele accizabile sunt produse, transformate, deținute, primite sau expediate în regim suspensiv de accize de către un antrepozitar autorizat în cadrul activității sale.

Pe de alta parte, o persoana care intenționeaza sa primeasca, în cadrul activitatii sale, produse accizabile care se deplaseaza în regim suspensiv de accize dintr-un alt stat membru trebuie să se autorizeze în calitate de destinatar înregistrat.

Destinatarul înregistrat nu are dreptul de a detine sau de a expedia produse accizabile în regim suspensiv de accize.

In concluzie, pentru a avea o abordare corecta asupra TVA-ului la achizitii intracomunitare de produse accizabile, trebuie mai intai sa se stabileasca sub ce forma circula acele produse intre societatile din statele membre UE diferite, si anume in regim de taxare sau in regim de suspendare temporara de la plata accizelor, sa se stabileasca care este statul membru unde produsele accizabile au fost eliberate spre consum, fapt care duce la obligativitatea platii accizelor, deoarece baza de calcul a TVA-ului la aceste produse include si accizele aferente.

Reglementare:

Cod fiscal

– Art 317 , alin (1), (2)
– Art 268, alin (3), pct. c
– Art 339