Amazon Germania: taxare inversa pentru bunuri fără transport “domestic reverse charge”

Articol publicat in data de: 28 Februarie 2022
Categorii: TVA
 

Situație de fapt:

Societatea noastra din Romania (SRL stabilit in RO) este înregistrată în scopuri de TVA în România și Germania. Societatea transfera stocuri în Germania, pentru a fi comercializate ulterior online pe Amazon, către persoane fizice și juridice. Livrarea se va face deci, de pe teritoriul Germaniei către persoane fizice și juridice din Germania. În urma transferului, se efectuează o autofactura dintre cele 2 coduri Fiscale.

După vânzare și livrare, sistemul Amazon calculeaza automat TVA-ul și emite factura fiscala în numele nostru. Pentru persoanele fizice din Germania, se emite factură fiscală cu codul nostru de Germania, și TVA de Germania pe care-l declarăm și plătim în Germania. În schimb, pentru persoane juridice, cu COD TVA valid de Germania, emite facturi fiscale cu TVA 0 (Taxare inversa) și folosește codul nostru de România.

În mod normal, ar fi trebuit sa emita factura fiscala tot cu COD TVA de Germania și TVA de Germania, tratament asemanator ca o tranzacție cu livrare locală între doua firme din Germania.

În documentația Amazon, există un articol pentru tipul acesta de tranzactie, definit ca “Domestic Reverse Charge” pe care îl prezint mai jos

Non-resident domestic reverse charge calculations;

Further information: This relates to instances where a customer is VAT registered and established in the country where the transaction takes place for VAT purposes and the seller is only VAT registered in this country (but not established).

Example of a non-resident domestic reverse charge transaction:

A French VAT registered Seller who does not have a physical presence in France lists an item at € 12.00 on Amazon.fr, ships the items from France and sells the item to a B2B Customer located in France.

VAT rate = 0% (non-resident domestic reverse charge)

VAT exclusive item price calculation: € 12.00/ (1 + 0.20) = € 10.00 (Base price on which domestic reverse charge is calculated).

Final VAT inclusive item (including applicable VAT) price calculation: € 10.00 * (1 + 0.00) = €10.00

Întrebare:

Va rugam sa ne precizati ce se intampla în acest caz intrucat noi am considerat și declarat în 390 livrarea intracomunitara prin autofactura la transferul marfii din România în Germania pentru întreaga marfa. Totuși, în final, avem facturi emise de Amazon în numele nostru, folosind codul de TVA din România, pentru care se aplica acest “non resident domestic reverse charge transaction”.

Cum este corect sa procedam și sa raportam / declarăm aceste tranzacții în declarațiile fiscale 390 / 300?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform prevederilor legale, reverse charge se aplica dacă exista și dovada transportului. Consider că sistemul Amazon Germania, nu emite corect factura către persoanele

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Bianca Dolores Meze

Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 28/02/2022.

Expert contabil și administrator al firmei de contabiliate CONTEZIA SRL, sub brandul AtelierContabilitate.

Vezi toate articolele scrise de Bianca Dolores Meze