Anularea prin instanta a unei decizii de poprire emisa in urma unui control ANAF. Implicatiile fiscale pentru a doua societate participanta la tranzactie.

Articol publicat in data de: September 20, 2019
Categorii: TVA
 

Situate de fapt:

Societatea X a vandut un imobil societatii Y in suma de 100.000 euro, cele doua firme formand grup (conducere comuna). In urma unui control fiscal s-a considerat ca tranzactia a fost realizata la un pret sub pretul pietii si a fost realizata o evaluare (fara dosar preturi de transfer) de catre un evaluator ANEVAR la solicitarea ANAF, valoarea de piata fiind conform raportului 300.000 euro.

Pentru diferenta de pret de 200.000 euro societatea X a fost obligata la plata TVA si impozit profit pentru diferenta de 200.000 euro iar societatea Y a putut deduce TVA-ul aferent diferentei de pret. Prin urmare , societatii X i s-au poprit TVA si impozit pe profit iar societatea Y a depus decont de TVA cu rambursare si l-a recuperat.

Intre timp, societatea X a facut actiune in instant, a castigat procesul cu ANAF si dreptul la recuperarea sumelor achitate pentru diferenta de 200.000 euro.

Intrebare:

1. Daca decizia judecatoreasca este finala, societatea Y va trebui sa achite suma ce a incasat-o prin rambursare? Cum se va realiza acest fapt? ANAF va face actiune in instanta in acest sens?

2. Se poate prescrie suma tinand cont ca actul de control / decizia de impunere si decontul de TVA sunt din 2011?

3. Oare instanta poate decide ca societatea X sa atace in instanta firma Y, tinand cont ca formeaza grup?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Pentru a aveau un raspuns corect si argumentat la intrebarile dumneavoastra nr. 1 si nr. 3, consideram ca este oportuna consultarea unui avocat.

Din punctul nostru de vedere este foarte i

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile și posibilitatea de a ne trimite o speță!
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de September 20, 2019.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU