Bauturi non alcoolice vandute la o sala de sport. Tratament TVA

Articol publicat in data de: 13 Februarie 2020
Categorii: TVA
 

Intrebare:

Cu ce cota de TVA vinde o sala de sport bauturile non alcoolice? 5% sau 9%?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform reglementarilor Codului fiscal, Art. 291, alin. (2), lit. e), pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de February 13, 2020.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Bauturi non alcoolice vandute la o sala de sport. Tratament TVA

Articol scris in data de: 13 Februarie 2020

Autor: ADINA VLAICU

Intrebare:

Cu ce cota de TVA vinde o sala de sport bauturile non alcoolice? 5% sau 9%?

Raspuns

Conform reglementarilor Codului fiscal, Art. 291, alin. (2), lit. e), pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman se aplică cota de TVA de 9% pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți.

Art. 291 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, stabileste obligativitatea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%

“pentru serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, care se încadrează la codul NC 22 03 00 10.”

Prin OMFP 3659/2018 se definesc conditiile in care pentru servicii de restaurant si catering se poate aplica cota redusa de 5% deoarece,  pentru încadrarea operațiunilor efectuate de o persoană impozabilă ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant sau catering nu are relevanță codul CAEN atribuit activității sale si nici complexitatea preparării mâncării.

Astfel, in conformitate cu prevederile pct. 18 alin. (1) din Normele metodologice, în sensul TVA, serviciile de restaurant și de catering reprezintă:

servicii care constau în furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman;

obligatoriu insotita de servicii conexe suficiente, care să permită consumul imediat al acestora.

In conformitate cu prevederile pct. 18 alin. (2) din Normele metodologice, în sensul TVA, furnizarea de produse alimentare și/sau de băuturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fără, dar fără vreun alt serviciu conex, nu se consideră a fi servicii de restaurant sau catering în sensul pct. 18 alin. (1) din Normele metodologice.

Astfel de servicii conexe includ, fără a se limita la acestea: furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispoziție de personal de servire, de bucătari sau de personal pentru curățenie, punerea la dispoziție a veselei sau a tacâmurilor, punerea la dispoziție a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele și scaunele, curățarea sau debarasarea meselor, consultanță individuală privind alegerea alimentelor, consilierea clienților cu privire la compoziția și cantitatea mâncării pentru anumite evenimente.

Punerea la dispoziție a unor elemente de mobilier într-o zonă a cărei destinație principală nu este facilitarea consumului de alimente nu constituie un element de natură a conduce la încadrarea operațiunii drept prestare de servicii de restaurant.

Punerea la dispoziția clienților a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clienților să ia loc, nu constituie decât prestații minore, accesorii livrării de alimente, care nu sunt de natură să conducă la calificarea operațiunii drept prestare de servicii de restaurant.

In OMFP 3659/2018 sunt date si cateva exemple pentru intelegerea mai bine a prevederilor referitoare la incadrarea  activitatii ca fiind servicii de restaurant sau catering si aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, astfel:

“Un hipermarket/supermarket oferă posibilitatea clienților de a consuma în cadrul locației sale produse alimentare și băuturi, prin punerea la dispoziție a unei zone de mese și scaune, însoțită de posibilitatea de a utiliza tăvi, farfurii/recipiente și tacâmuri de unică folosință, precum și servicii de debarasare și curățare a meselor.

În situația în care clientul își exprimă opțiunea de a consuma alimentele la fața locului, se consideră că hypermarketul/supermarketul realizează prestări de servicii pentru care se aplică cota de TVA de 5%, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea la draft.”

 In concluzie, daca sala de sport pe langa livrarea de bauturi non alcoolice nu efectueaza si alte servicii conexe de natura celor descrise mai sus, nu va putea aplica cota redusa de TVA de 5 %, ci 9%.

Reglementare:

  • Art. 291, alin. (2) – Cod fiscal
  • OMFP 3659/2018