Care este termenul de depunere al declaratiei de benficiar real pentru ONG-uri?

Articol publicat in data de: 23 Octombrie 2020
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice , ONG
 

Intrebare:

Un ONG infiintat in anul 2015 mai are obligatia depunerii declaratiei de beneficiar real in anul 2020? Care este termenul?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Anterior starii de urgenta legislatia prevedea urmatoarele, referitor la beneficiarii reali, in cazul asociațiilor și fundațiilor:

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Ioana – Camelia Predescu

Articol scris de catre Ioana – Camelia Predescu, in data de October 23, 2020.

Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostiinte in domeniul fiscalitatii. In decursul ultimilor 3 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.

Vezi toate articolele scrise de Ioana – Camelia Predescu

Care este termenul de depunere al declaratiei de benficiar real pentru ONG-uri?

Articol scris in data de: 23 Octombrie 2020

Autor: Ioana – Camelia Predescu

Intrebare:

Un ONG infiintat in anul 2015 mai are obligatia depunerii declaratiei de beneficiar real in anul 2020? Care este termenul?

Raspuns

Anterior starii de urgenta legislatia prevedea urmatoarele, referitor la beneficiarii reali, in cazul asociațiilor și fundațiilor:

A. Beneficiarii reali sunt fondatorii/persoanele care beneficiază efectiv de activitatea acestor entități. Daca nu pot fi identificate astfel de persoane, grupul beneficiarilor reali va fi constituit din persoanele în al căror interes principal se constituie persoana juridică (de exemplu victime ale violenței domestice, persoane cu dizabilități etc.).

B. Consiliul director împuternicește o persoană fizică să dea pe proprie răspundere o declarație încheiată în formă autentică privind beneficiarii reali.

C. Declarația se depune:

a) Pana pe 21 iulie 202 pentru asociațiile/fundațiile deja existente;

b) Anual, pana pe 15 ianuarie;

c) Ori de câte ori se modifică beneficiarul real sau datele de identificare ale acestuia, în termen de 30 de zile de la modificare;

d) La înființare de către entitățile inființate după data intrării în vigoare a legii.

D. Declarația trebuie dată în formă autentica, în fața notarului. Poate fi comunicată către Ministerul Justiției personal sau prin împuternicit.

E. Sancțiuni:

a) Nedepunerea declarației se sancționează cu amendă cuprinsă între 200 și 5.000 lei;

b) Nedepunerea declarației în termen de 30 zile de la aplicarea sancțiunii de la litera a) se sancționează cu dizolvarea asociației/fundației.

Avand in vedere situatia generata de COVID-19 si starea de urgenta instituita, termenul de depunere mentionat la litera C, a), a fost prelungit pana la implinirea a 3 luni de la incetarea starii de urgenta, noul termen de depunere fiind 14 august 2020. Si acest termen a fost insa modificat, prelungindu-se pana la 1 noiembrie 2020.

In concluzie, un ONG infiintat in 2015 este obligat sa depuna declaratia de beneficiar real pana pe 1 noiembrie 2020 (avand in vedere ca 1 noiembrie este duminica, consideram ca se poate depune si pe 2 noiembrie).

Reglementare: 

  • Legea 129/2019 art. 53
  • OUG 29/2020 art XI alin. (2)
  • OUG 142/2020