Ce fel de impozit platesc cooperativele agricole?

Articol publicat in data de: 28 Mai 2020
Categorii: Impozitul pe profit , Veniturile microintreprinderilor
 

Situatie de fapt:

O Cooperativa agricola este infiintata in anul 2019 conform Legilor 1/2005, 26/1990, 359/2004 si are CAEN principal 4632.

Intrebare:

Se inregistreaza ca platitor de impozit pe profit sau impozit micro?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform Codului Fiscal, persoanele juridice care nu indeplinesc conditiile necesare pentru a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor vor plati in impozit p

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile!
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Ioana-Camelia Sprivac

Articol scris de catre Ioana-Camelia Sprivac, in data de May 28, 2020.

Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostiinte in domeniul fiscalitatii. In decursul ultimilor 3 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.

Vezi toate articolele scrise de Ioana-Camelia Sprivac

Ce fel de impozit platesc cooperativele agricole?

Articol scris in data de: 28 Mai 2020

Autor: Ioana-Camelia Sprivac

Situatie de fapt:

O Cooperativa agricola este infiintata in anul 2019 conform Legilor 1/2005, 26/1990, 359/2004 si are CAEN principal 4632.

Intrebare:

Se inregistreaza ca platitor de impozit pe profit sau impozit micro?

Raspuns

Conform Codului Fiscal, persoanele juridice care nu indeplinesc conditiile necesare pentru a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor vor plati in impozit pe profit.

Sunt exceptate:

a) Trezoreria Statului;

b) Instituția publică, înființată potrivit legii, cu excepția activităților economice desfășurate de aceasta;

c) Academia Română, precum și fundațiile înființate de Academia Română în calitate de fondator unic, cu excepția activităților economice desfășurate de acestea;

d) Banca Națională a României;

e) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;

f) Fondul de compensare a investitorilor, înființat potrivit legii;

g) Fondul de garantare a pensiilor private, înființat potrivit legii;

g1) Fondul de garantare a asiguraților, constituit potrivit legii;

h) Persoana juridică română care plătește impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în conformitate cu prevederile titlului III;

i) Fundația constituită ca urmare a unui legat; Norme metodologice

j) Entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică ce nu se află în cazul prevăzut la alin. (1) lit. g).

k) Asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari, cu excepția celor care obțin venituri din exploatarea proprietății comune, potrivit legii.

l) Unitatea locală de cult, definită potrivit art. 7 pct. 48, în măsura în care veniturile obținute sunt utilizate, în anul curent și/sau în anii următori, pentru întreținerea și funcționarea unității de cult, pentru lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ, pentru furnizarea, în nume propriu și/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condițiile legii, pentru acțiuni specifice și alte activități nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată.

Acelasi act normativ prevede ca din categoria persoanelor juridice române fac parte companiile naționale, societățile naționale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică, cooperativele agricole, societățile cooperative, instituțiile financiare și instituțiile de credit, fundațiile, asociațiile, organizațiile, precum și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.

Se constata ca si cooperativa din speta va avea aceasta obligatie.

Astfel cooperativa va fi platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

1. A realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile; Norme metodologice

2. Capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;

3. Nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

De asemenea trebuie sa aveti invedere ca la infiintare cooperativa va fi in mod obligatoriu platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor

Ca orice persoana juridica, cooperativa care indeplineste conditiile necesare platii impozitului pe veniturile microintreprinderilor poate opta o singura data pentru a deveni platitor de impozit pe profit daca:

1. Au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei 

și

2. Au cel puțin 2 salariați

Reglementare: 

Codul Fiscal art. 13 alin. (1), alin. (2) lit. h), art. 47, art. 48

Norme Metodologice de Aplicare a titlului II din Codul Fiscal pct. 1 alin. (1)