CMI_investitie cabinet medical_spatiu in comodat

Articol publicat in data de: 21 Ianuarie 2022
Categorii: PFA / I.I. / I.F.
 

Situatia de fapt :

Un medic isi desfasoara activitatea intr-un cabinet medical pe forma juridica CMI. A achizitionat un spatiu comercial pe persoana fizica si doreste sa-i schimbe destinatia in cabinet medical si sa semneze contract de comodat cu CMI pentru desfasurarea activitatii medicale. Pentru inregistrarea ca punct de lucru pe CMI, dna doctor va trebui sa autorizeze spatiul la DSP. Pentru a autoriza sanitar spatiul sunt necesare mai multe investitii (schimbare gresie, faianta, asigurare circuite, etc).

Intrebare:

Pentru a deduce integral cheltuielile cu investitiile necesare obtinerii avizul DSP, este de ajuns sa sa semneze un contract de comodat pentru un an (intre persoana fizica si CMI), desigur fara a-l inregistra la Finante fiindca nu are autorizatia sanitara?

Dupa obtinerea autorizatiei DSP va merge la Finante cu scopul infiintarii punctului de lucru. Pot deduce aceste cheltuieli realizate inaintea declararii la ANAF a punctului de lucru tinand cont ca nu pot sa-l inregistrez decat daca am autorizatia? Investitiile sunt semnificative si sunt realizate special pentru a corespunde normelor DSP. Sau ce alta varianta as avea pentru a deduce aceste cheltuieli? Ne-am gandit la perioada contractului de comodat de 1 an pentru a le amortiza rapid (se amortizeaza pe perioada contractului), chiar daca investitiile in cabinete se pot inregistra integral pe cheltuieli la momentul efectuarii.

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Sa vedem prevederile Codului Fiscal referitoare la aceste investitii in cabinete medicale:

„ ART. 68 – Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 21/01/2022.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama