Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Contabilitate gradinita privata: monografie, TVA, declarații fiscale

Bianca Dolores Meze
Valabil la 10 Iulie 2021
Situație de fapt:
O societate (SRL) își schimba domeniul de activitate și deschide un sediu secundar unde intenționează să desfășoare activitate de gradinita privata. Societatea nu are inca autorizatie de la ministerul educatiei.
Întrebare:
Cum se va ține contabilitatea respectivei societăți?
Facturile emise pentru serviciile de gradinita se emit cu TVA?
În cazul în care gradinita are bucătărie proprie, cum se v-a înregistra în contabilitate serviciul privind hrana copiilor?
De ce alte aspecte ar trebui sa se țină cont, de exemplu declarații fiscale?
Pentru a realiza activitatea de gradinita, trebuie sa aveți cel puțin autorizația provizorie de la ministerul educației.
Art. 61 – Legea 1/2011:
(1) Reţeaua şcolară este formată din totalitatea:
a) unităţilor de învăţământ acreditate, respectiv autorizate să funcţioneze provizoriu;
b) unităţilor de învăţământ preuniversitar, înfiinţate în structura universităţilor de stat;
c) furnizorilor de educaţie autorizaţi să funcţioneze provizoriu.
Contabilitatea se organizează conform OMFP 1802/2014, și nu exista particularitati la înregistrările contabile. Producția o veți înregistra în mod normal: retetare, obținere producție, dare în consum.
În ceea ce privește TVA-ul, puteți beneficia de scutire de la art. 292, alin.1, lit.f, după ce aveți cel puțin autorizația provizorie obtinuta. În mod contrar facturarea se va face cu TVA 19%.
Art. 292, alin. 1, lit. f – Legea 271/2015
(1) Următoarele operațiuni de interes general sunt scutite de taxă:
f) activitatea de învățământ prevăzută în Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, formarea profesională a adulților, precum și prestările de servicii și livrările de bunuri strâns legate de aceste activități, efectuate de instituțiile publice sau de alte entități autorizate. Scutirea se acordă în condițiile prevăzute în normele metodologice;
Prevederi norme metodologice:
42. (1) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesională a adulților se aplică de persoanele autorizate în acest scop conform Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de persoanele autorizate pentru formarea profesională a personalului aeronautic civil navigant prevăzut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru activitatea de perfecționare profesională. Sunt de asemenea scutite serviciile de formare profesională prestate de furnizorii de formare profesională în baza contractelor de parteneriat încheiate cu Institutul Național de Administrație.
(2) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu se aplică pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plată de școli, universități sau orice altă instituție de învățământ pentru alte persoane. În acest sens a fost pronunțată hotărârea Curții Europene de Justiție în Cazul C-287/00.
(3) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplică și pentru livrările de bunuri și prestările de servicii strâns legate de serviciile educaționale, precum vânzarea de manuale școlare, organizarea de conferințe legate de activitatea de învățământ, efectuate de instituțiile publice sau de alte entități autorizate pentru activitățile de învățământ sau pentru formarea profesională a adulților, prestarea de servicii de examinare în vederea obținerii accesului la serviciile educaționale sau de formare profesională a adulților.
(4) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabilă pentru achizițiile de bunuri sau servicii efectuate de instituțiile publice sau de alte entități autorizate pentru activitățile de învățământ sau pentru formare profesională a adulților, destinate activității scutite de taxă prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Așadar, scutirea de TVA se va aplica doar pentru livrările de bunuri si prestarile de servicii strâns legate de serviciile educaționale. Hrană și transportul, nu vor fi scutite de TVA.
Dacă optati pentru emiterea facturilor, vei avea o poziție fără TVA pentru serviciile educaționale, și alte doua pozitii cu TVA 19% pentru masa oferită și transportul oferit. În cazul în care masa oferita o puteti delimita astfel incat sa nu fie legata de serviciul principal (servicii educationale), atunci facturarea se poate face cu TVA 9%. În caz contrar, urmează regimul serviciului principal, respectiv TVA 19%. Personal, serviciul de acordare a mesei, îl vad un serviciu anexa serviciului educational, deci TVA 19%.
Emiterea facturii fiscale nu este obligatorie, se va emite factura doar la cerere, dar pentru incasare cash, veti emite obligatoriu bon fiscal. Deci trebuie sa detineti casa de marcat.
Art. 1, alin. 1 și 2 – OUG 28/1999
(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevăzuți la alin. (1), denumiți în continuare utilizatori, au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii vor elibera acestora și factură.
În ceea ce privește impozitul datorat: impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor, consider ca pana la respectarea prevederilor art. 47, veți calcula impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Art. 47 – Legea 271/2015
(1) În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Însă puteți opta pentru impozitul pe profit, dacă respectate cumulativ condițiile de la art. 48, alin. 3 indice 1:
(31) Prin excepție de la prevederile art. 47 alin. (1), microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și-au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1). În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.
Declarațiile fiscale care aveți obligația sa le depuneți sunt cele recurente:
1. Platitor de TVA: declaratia 300, 394, 390 cand este cazul
2. Microintreprindere: declaratia 100 pentru fiecare trimestru
3. Impozit pe profit: declaratia 100 pentru trimestrele 1 la 3 și declarația 101
4. Salariații: declaratia 112
Totuși vreau sa atrag atenția la prevederile art. 5, alin. 1 și art. 60, alin. 1 din Legea educației nr. 1/2011:
ART. 5 (1) În domeniul educaţiei şi al formării profesionale prin sistemul naţional de învăţământ, dispoziţiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea se aplică dispoziţiile prezentei legi.
ART. 60 (1) Învăţământul particular şi confesional se organizează conform principiului non profit în unităţi de învăţământ preuniversitar, la toate nivelurile şi formele, conform legislaţiei în vigoare
Interesati-va, mai intai daca activitatea de gradinita particulara, se poate organiza pe un SRL, sau trebuie sa fiti organizați sub forma unui ONG. Sfatul meu, este sa nu demarați până nu aveți obținută autorizația provizorie.
Reglementare:
- Legea 1/2011;
- OUG 28/1999;
- Legea 271/2015.
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!

Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 10 Iulie 2021.
Expert contabil si consultant fiscal, sub brandul AtelierContabilitate.

Contabilitate gradinita privata: monografie, TVA, declarații fiscale
Articol scris in data de: 10 Iulie 2021
Autor: Bianca Dolores Meze
Situație de fapt:
O societate (SRL) își schimba domeniul de activitate și deschide un sediu secundar unde intenționează să desfășoare activitate de gradinita privata. Societatea nu are inca autorizatie de la ministerul educatiei.
Întrebare:
Cum se va ține contabilitatea respectivei societăți?
Facturile emise pentru serviciile de gradinita se emit cu TVA?
În cazul în care gradinita are bucătărie proprie, cum se v-a înregistra în contabilitate serviciul privind hrana copiilor?
De ce alte aspecte ar trebui sa se țină cont, de exemplu declarații fiscale?
Raspuns
Pentru a realiza activitatea de gradinita, trebuie sa aveți cel puțin autorizația provizorie de la ministerul educației.
Art. 61 – Legea 1/2011:
(1) Reţeaua şcolară este formată din totalitatea:
a) unităţilor de învăţământ acreditate, respectiv autorizate să funcţioneze provizoriu;
b) unităţilor de învăţământ preuniversitar, înfiinţate în structura universităţilor de stat;
c) furnizorilor de educaţie autorizaţi să funcţioneze provizoriu.
Contabilitatea se organizează conform OMFP 1802/2014, și nu exista particularitati la înregistrările contabile. Producția o veți înregistra în mod normal: retetare, obținere producție, dare în consum.
În ceea ce privește TVA-ul, puteți beneficia de scutire de la art. 292, alin.1, lit.f, după ce aveți cel puțin autorizația provizorie obtinuta. În mod contrar facturarea se va face cu TVA 19%.
Art. 292, alin. 1, lit. f – Legea 271/2015
(1) Următoarele operațiuni de interes general sunt scutite de taxă:
f) activitatea de învățământ prevăzută în Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, formarea profesională a adulților, precum și prestările de servicii și livrările de bunuri strâns legate de aceste activități, efectuate de instituțiile publice sau de alte entități autorizate. Scutirea se acordă în condițiile prevăzute în normele metodologice;
Prevederi norme metodologice:
42. (1) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesională a adulților se aplică de persoanele autorizate în acest scop conform Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de persoanele autorizate pentru formarea profesională a personalului aeronautic civil navigant prevăzut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru activitatea de perfecționare profesională. Sunt de asemenea scutite serviciile de formare profesională prestate de furnizorii de formare profesională în baza contractelor de parteneriat încheiate cu Institutul Național de Administrație.
(2) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu se aplică pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plată de școli, universități sau orice altă instituție de învățământ pentru alte persoane. În acest sens a fost pronunțată hotărârea Curții Europene de Justiție în Cazul C-287/00.
(3) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplică și pentru livrările de bunuri și prestările de servicii strâns legate de serviciile educaționale, precum vânzarea de manuale școlare, organizarea de conferințe legate de activitatea de învățământ, efectuate de instituțiile publice sau de alte entități autorizate pentru activitățile de învățământ sau pentru formarea profesională a adulților, prestarea de servicii de examinare în vederea obținerii accesului la serviciile educaționale sau de formare profesională a adulților.
(4) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabilă pentru achizițiile de bunuri sau servicii efectuate de instituțiile publice sau de alte entități autorizate pentru activitățile de învățământ sau pentru formare profesională a adulților, destinate activității scutite de taxă prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Așadar, scutirea de TVA se va aplica doar pentru livrările de bunuri si prestarile de servicii strâns legate de serviciile educaționale. Hrană și transportul, nu vor fi scutite de TVA.
Dacă optati pentru emiterea facturilor, vei avea o poziție fără TVA pentru serviciile educaționale, și alte doua pozitii cu TVA 19% pentru masa oferită și transportul oferit. În cazul în care masa oferita o puteti delimita astfel incat sa nu fie legata de serviciul principal (servicii educationale), atunci facturarea se poate face cu TVA 9%. În caz contrar, urmează regimul serviciului principal, respectiv TVA 19%. Personal, serviciul de acordare a mesei, îl vad un serviciu anexa serviciului educational, deci TVA 19%.
Emiterea facturii fiscale nu este obligatorie, se va emite factura doar la cerere, dar pentru incasare cash, veti emite obligatoriu bon fiscal. Deci trebuie sa detineti casa de marcat.
Art. 1, alin. 1 și 2 – OUG 28/1999
(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevăzuți la alin. (1), denumiți în continuare utilizatori, au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii vor elibera acestora și factură.
În ceea ce privește impozitul datorat: impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor, consider ca pana la respectarea prevederilor art. 47, veți calcula impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Art. 47 – Legea 271/2015
(1) În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Însă puteți opta pentru impozitul pe profit, dacă respectate cumulativ condițiile de la art. 48, alin. 3 indice 1:
(31) Prin excepție de la prevederile art. 47 alin. (1), microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și-au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1). În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.
Declarațiile fiscale care aveți obligația sa le depuneți sunt cele recurente:
1. Platitor de TVA: declaratia 300, 394, 390 cand este cazul
2. Microintreprindere: declaratia 100 pentru fiecare trimestru
3. Impozit pe profit: declaratia 100 pentru trimestrele 1 la 3 și declarația 101
4. Salariații: declaratia 112
Totuși vreau sa atrag atenția la prevederile art. 5, alin. 1 și art. 60, alin. 1 din Legea educației nr. 1/2011:
ART. 5 (1) În domeniul educaţiei şi al formării profesionale prin sistemul naţional de învăţământ, dispoziţiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea se aplică dispoziţiile prezentei legi.
ART. 60 (1) Învăţământul particular şi confesional se organizează conform principiului non profit în unităţi de învăţământ preuniversitar, la toate nivelurile şi formele, conform legislaţiei în vigoare
Interesati-va, mai intai daca activitatea de gradinita particulara, se poate organiza pe un SRL, sau trebuie sa fiti organizați sub forma unui ONG. Sfatul meu, este sa nu demarați până nu aveți obținută autorizația provizorie.
Reglementare:
- Legea 1/2011;
- OUG 28/1999;
- Legea 271/2015.