Cota de TVA aplicabila in functie de data livrarii imobilului_ avansuri facturate cu cota standard

Articol publicat in data de: 15 Octombrie 2022
Categorii: TVA
 

Situația de fapt:

 In anul 2021 s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare intre o societate comerciala (constructor ansambluri rezidentiale) cu viitorii beneficiari pentru un apartament si loc de parcare. Intrucat la momentul respectiv beneficiarii nu indeplineau conditiile de la acea data prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3) subpunctele (i) ? (ii) din Codul fiscal, respectiv nu se incadrau la conditiile de valoare de 450.000 lei, exclusiv TVA, pretul total depasind acest plafon, a fost aplicata cota standard de TVA 19%.

Mentionam ca beneficiarii au optat pentru plata in mai multe transe, respectiv plata unei sume in avans, iar diferenta urmand a fi achitata prin credit bancar. Receptia imobilului, deci livrarea acestuia catre beneficiari, s-a efectuat in anul 2021. Insa, datorita faptului ca beneficiarii urmau a accesa un credit bancar pentru plata diferentei de pret, semnarea contractului de vanzare-cumparare s-a efectuat abia la inceputul anului 2022. Luand in considerare faptul ca data livrarii, adica data predarii, s-a efectuat in anul 2021, la contractul de vanzare-cumparare s-a aplicat TVA 19%.

Intrebare:

Intrebarea noastra este daca, prin raportare la art. 281 alin. (6) si art. 282 alin. (1) si (2) din Codul fiscal privind data livrarii, la contractul de vanzare-cumparare trebuia aplicata cota standard de TVA 19%, data livrarii fiind data predarii, sau daca ar fi trebuit efectuata regularizarea la TVA 5% (data livrarii sa fi fost considerata ca fiind data contractului de vanzare-cumparare)?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Faptul generator cf art 281 (1) intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, în conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol.

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 15/10/2022.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama