Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Cota TVA la preparate din cafea, ceai, ciocolata calda de la automatele comerciale
Cornel Grama
Valabil la 18 Mai 2023
Situatie de fapt:
O societate vinde prin automate de cafea diverse produse respectiv: cafea, capuccino, ceai si ciocolata calda. Pentru cafea si capuccino clientul are optiunea de a alege daca doreste zahar sau nu. Pentru ceai si ciocolata zaharul este continut de materia prima. La sfarsitul lunii pe baza contorului se stabileste cate bucati s-au vandut in total in luna respectiva.
Din pacate nu avem posibilitatea de a stabili exact cate bucati s-au vandut din fiecare sortiment.
Intrebare:
In aceste conditii in opinia d-voastra ce cota de tva ar trebui sa aplicam la vanzarea prin automatele de cafea?
Sa luam strict ce prevede Codul Fiscal in legatura cu aplicarea cotei de TVA incepand cu anul 2023:
Art 291:
“ (2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri:
e) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri;
Problema cea mai controversată o reprezintă cotele de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada și ceaiurile servite la restaurant, baruri și alte unități, ca produse preparate, cu sau fără adaos de zahăr sau lapte, sau alți aromatizanți.
Și acestea sunt produse comercializate pe scară largă, iar în prezent există mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabilă, respectiv 9% sau 19%.
Apreciem că aceste produse nu se regăsesc printre cele descrise la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, pentru care cota aplicabilă ar fi cota standard de TVA de 19%, ci se regăsesc la codurile: – NC 2101 12 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de cafea), pentru cafea și derivate, respectiv – NC 2101 20 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de ceai sau mate), pentru ceai.
Ciocolata si preparatele din ciocolata sunt la codurile NC: 1806.
Ceaiurile si preparatele din ceai sunt la codul NC 2101.
În acest caz, cota aplicabilă ar fi de 9%.
Conform Dicționarului etimologic român noțiunea de preparat, ca substantiv, desemnează un produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare, iar prepara, ca verb, constă în acțiunea de a pregăti din timp ceva, a găti.
Deocamdata nu sunt norme de aplicare al acestui articol din Codul Fiscal desi chiar Camera Consultantilor Fiscali (CCF) din Romania a trimis inca din februarie 2023 o adresa pentru a clarifica Ministerul de Finante aceste aspecte, insa pana la data redactarii raspunsului nu a fost primit.
Reglementare:
- Codul fiscal art 291 alin 2;
- Adresa CCF catre MFP prin care se solicită clarificări privind modul de aplicare al cotelor de TVA, respectiv 9% sau 19%, pentru cafea, limonade și ceaiuri servite la restaurant ca produse preparate
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!
Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 18 Mai 2023.
Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 45.000 de membri.
Cota TVA la preparate din cafea, ceai, ciocolata calda de la automatele comerciale
Articol scris in data de: 18 Mai 2023
Autor: Cornel Grama
Situatie de fapt:
O societate vinde prin automate de cafea diverse produse respectiv: cafea, capuccino, ceai si ciocolata calda. Pentru cafea si capuccino clientul are optiunea de a alege daca doreste zahar sau nu. Pentru ceai si ciocolata zaharul este continut de materia prima. La sfarsitul lunii pe baza contorului se stabileste cate bucati s-au vandut in total in luna respectiva.
Din pacate nu avem posibilitatea de a stabili exact cate bucati s-au vandut din fiecare sortiment.
Intrebare:
In aceste conditii in opinia d-voastra ce cota de tva ar trebui sa aplicam la vanzarea prin automatele de cafea?
Raspuns
Sa luam strict ce prevede Codul Fiscal in legatura cu aplicarea cotei de TVA incepand cu anul 2023:
Art 291:
“ (2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri:
e) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri;
Problema cea mai controversată o reprezintă cotele de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada și ceaiurile servite la restaurant, baruri și alte unități, ca produse preparate, cu sau fără adaos de zahăr sau lapte, sau alți aromatizanți.
Și acestea sunt produse comercializate pe scară largă, iar în prezent există mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabilă, respectiv 9% sau 19%.
Apreciem că aceste produse nu se regăsesc printre cele descrise la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, pentru care cota aplicabilă ar fi cota standard de TVA de 19%, ci se regăsesc la codurile: – NC 2101 12 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de cafea), pentru cafea și derivate, respectiv – NC 2101 20 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de ceai sau mate), pentru ceai.
Ciocolata si preparatele din ciocolata sunt la codurile NC: 1806.
Ceaiurile si preparatele din ceai sunt la codul NC 2101.
În acest caz, cota aplicabilă ar fi de 9%.
Conform Dicționarului etimologic român noțiunea de preparat, ca substantiv, desemnează un produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare, iar prepara, ca verb, constă în acțiunea de a pregăti din timp ceva, a găti.
Deocamdata nu sunt norme de aplicare al acestui articol din Codul Fiscal desi chiar Camera Consultantilor Fiscali (CCF) din Romania a trimis inca din februarie 2023 o adresa pentru a clarifica Ministerul de Finante aceste aspecte, insa pana la data redactarii raspunsului nu a fost primit.
Reglementare:
- Codul fiscal art 291 alin 2;
- Adresa CCF catre MFP prin care se solicită clarificări privind modul de aplicare al cotelor de TVA, respectiv 9% sau 19%, pentru cafea, limonade și ceaiuri servite la restaurant ca produse preparate
2 comentarii
Marian Tudosie
20 Iulie 2023 la 11:44S-a clarificat de catre legiuitor/ANAF cota TVA pentru speta aceasta?
Cornel Grama
20 Iulie 2023 la 14:01Da , a fost emis un raspuns de la MFP catre Camera Consultantilor Fiscali in 30.05.2023 dupa ce s-a consultat cu Autoritatea Vamala Romana privind aceste produse si s-a precizat ca se aplica cota de 19% .
Raspunsul in detaliu aici:
https://ccfiscali.ro/content/adreseMFP_sa/2023/Raspuns%20MF%20la%20adresa%201058%20.pdf