Daca se fac foi de parcurs, se pot deduce integral cheltuielile cu autovehiculele?

Articol publicat in data de: 26 Februarie 2019
Categorii: Impozitul pe profit
 

Situatie de fapt:

O microintreprindere platitoare de TVA si impozit pe profit deține un autoturism mai mic de 3500 kg si cu mai putin de 9 scaune. Acest autoturism este condus de administrator, care este și unul din acționari si are contract de munca încheiat cu firma pe funcția de Director general. Autoturismul este cumparat in leasing.

Administratorul face foaie de parcurs prin care demonstreaza ca autoturismul este folosit strict in scopul afacerii: merge la banca, merge la punctele de lucru pentru rezolvarea diverselor probleme, merge la finante, la vama, la întâlniri de afaceri etc.

Exista interpretări ale legii potrivit cărora foaia de parcurs este valabila pentru deducerea integrală a cheltuielilor doar pentru acele categorii enumerate la art. 25 Cod Fiscal (Urgenţe, pază, curierat; Agenţi de vânzare; Transport de persoane, taxi; Prestări de servicii cu plată, închiriere) iar administratorul nu isi poate deduce integral cheltuielile chiar si cu foaie de parcurs care demonstrează ca face km doar in scopul afacerii.

Intrebare:

1. Care este regimul fiscal al tuturor cheltuielilor legate de acest autoturism (combustibil, impozite locale, asigurări, rata leasing, reparatii auto etc), din punct de vedere al TVA, impozitului pe profit, cheltuielilor sociale?

2. Care ar fi regimul fiscal al cheltuielilor daca firma ar fi fost platitoare de TVA si impozit pe venitul microintreprinderilor?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Consideram ca interpretarea invocata de dumneavoastra este eronata.

In opinia noastra Codul Fiscal pevede ca o societate isi poate deduce cheltuielile astfel:

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Ioana – Camelia Predescu

Articol scris de catre Ioana – Camelia Predescu, in data de 26/02/2019.

Avand la baza studii juridice si o specializare in fiscalitate, practic o abordare a spetelor din doua puncte de vedere, fapt ce imi permite o intelegere mai buna in special in cazul spetelor complexe care nu necesita doar cunostinte in domeniul fiscalitatii. In decursul ultimilor 3 ani am avut ocazia sa particip la diferite cursuri si seminarii sustinute de specialisti recunoscuti in domeniul fiscalitatii, ajungand astazi sa pot rezolva o gama variata de spete si sa pot raspunde cu promptitudine la intrebarile clientilor.

Vezi toate articolele scrise de Ioana – Camelia Predescu