Decontari si refacturari in relatia cu subcontractantul

Articol publicat in data de: 13 Noiembrie 2020
Categorii: Contabilitate , TVA
 

Situatie de fapt:

Firma A este SRL, platitor de TVA normal si impozit pe profit.

Firma A – subcontractant obtine autorizatii de construire si avize tehnice de racordare pentru firma B – beneficiarul final. Pentru obtinerea acestor autorizatii plateste diverse taxe la autoritati, avize (de ex la mediu) , cheltuieli documente totografice, etc care ulterior sunt decontate de firma C – executantul, in baza contractului pe care A (subcontractantul) il are incheiat cu C (executantul).

O patre din facturile (unele cu TVA, altele fara TVA)/chitantele pe care le plateste A (subcontractantul) sunt emise direct pe numele lui B (beneficiarul lucrarii), o parte sunt emise pe numele lui A (subcontractantul). Pentru facturile emise direct pe numele beneficiarului intocmim un borderou centralizator si o factura de decontare, fara TVA – pe numele lui C (care deconteaza costurile – “recuperare taxe platite pentru beneficiarul final B” ), iar pentru cele emise pe numele firmei A intocmim un alt borderou si facem factura cu TVA (refacturare costuri) tot catre firma C – aici am rugamintea sa-mi confirmati daca este corect cum procedam.

Referitor la factura de decontare, firma A (subcontractantul) a intocmit o factura fiscala fara TVA (in ordinea numerelor din facturier) pe care a scris la explicatii “decontare cheltuieli cf borderou…” (noi am numit-o factura de decontare, dar ea este fizic/practic o factura fiscala iar monografia contabila in momentul de fata este:

# Primire factura pe numele B si efectuare plata in numele sau de catre A:

461(C) = 5121 119 lei

# Emitere factura de decontare (care la noi este cea fiscala fara tva – la explicatii apare mentionat decontare costuri) catre societatea C

411(C) = 461 (C) 119 lei

# Incasare factura de decontare de la societatea C

5121 = 411 (C) 119 lei

Referitor la Juranalul de vanzari, aceste facturi apar acum la rubrica operatiuni neimpozabile, nu se declara in declaratia 300 si nici 394.

Intrebare:

1. Cum este corecta inregistrarea in contabilitate a facturilor primite de catre firma A pe numele sau (pe care ulterior le refactureaza) pentru aceste taxe, costuri pe care le plateste pentru beneficiar? Prin afectarea conturilor de cheltuieli si venituri sau debitori diversi?

2. Care ar fi inregistrarile contabile la firma A? Dar la C?

3. Unele facturi primite de A pe numele sau sunt cu TVA, alte costuri sunt fara TVA (ex chitante taxe mediu). Refacturarea se face pentru toate costurile cu TVA? Mentionez ca refacturarea se face dupa o perioada de cateva luni (3,6, chiar 9), dupa acceptarea costurilor de catre C (executant).

Pentru facturile primite de A direct pe numele beneficiarului B si care sunt decontate de executantul C , care este monografia contabila atat la A cat si la B cat si la C?

4. Pentru facturile de decontare ar fi trebuit sa scrie efectiv factura de deconatare in loc de factura fiscala si sa avem alocata o serie separata si o plaja de numere separate pentru facturi de decontare? Sau si emiterea unei facturi fiscale fara TVA este o modalitate corecta de abordare?

5. Aceste facturi de decontare ar trebui sa apara in jurnalul de vanzari? Dar in declaratiile 300 si 394?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform Art.286 alin. 4 lit. e) :

“e) sumele achitate de o persoană impozabilă în numele și în contul altei persoane și care apoi se decontează acesteia, inclusiv atunci când l

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Clisu

Articol scris de catre Simona Clisu, in data de 13/11/2020.

Inca din perioada liceului am inteles ca drumul meu in viata va fi legat de contabilitate. Absolventa a unui liceu si mai apoi a unei facultati cu profil economic, activitatea mea a fost si continua sa fie legata de contabilitate, fiscalitate, domeniul financiar. Inca de pe vremea studentiei am avut norocul sa ma angajez intr-o firma de contabilitate unde am capatat experienta necesara pentru ca mai apoi sa-mi infiintez propria societate cu domeniu de activitate in contabilitate si fiscalitate.

Vezi toate articolele scrise de Simona Clisu