Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Deductibilitate dobanda imprumut actionar
Bianca Dolores Meze
Valabil la 28 Aprilie 2021
Situație de fapt:
Un IFN cu activitate de creditare, s-a finanțat de la bănci până în anul 2018. Incepand cu anul 2019 finanțarea activității de creditare o asigura actionarii (acționarul majoritar persoana fizica si un actionar persoana juridica, societate detinuta de actionarul majoritar) pe baza de contract cu dobanda de 4,2%/an. Împrumuturile acordate de persoana fizica sunt în cea mai mare parte în euro (în contract este prevăzută restituirea imprumutului si plata dobanzii in euro) și în mica masura în lei.
Actionarul persoana juridica a imprumutat IFN in lei. În anul 2020 acest împrumut este rambursat integral, singurul care finanțează IFN este persoana fizica (acționarul majoritar). Dobânda percepută de actionari pentru împrumuturile acordate IFN este sub nivelul dobanzii pe care societatea a platit-o în relație cu banca și sub nivelul dobânzii percepute clienților.
În calculul impozitului pe profit, IFN mareste baza de impozitare cu cheltuială cu dobanda platita considerata nedeductibila, raportandu-se la prevederile OG 13/2011 aprobată prin Legea 43/2012, Art. 5 (1)În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobanda nu poate depăși dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Concret, societatea face următorul calcul: compara rata dobanzii platite cu rata dobânzii legale stabilita de BNR (valabilă în fiecare perioada) și diferenta de arta aplicata la dobanda datorata (atat pentru lei cat și pentru valută) este considerata cheltuiala nedeductibila și se impoziteaza.
Întrebare:
Care este prevederea fiscală care limitează la deducere cheltuieli cu dobanda platita la împrumuturile acordate de actionari, în condițiile în care societatea are ca obiect de activitate, creditarea persoanelor fizice și juridice?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
În codul fiscal la art. 11, alin. 4, este prevăzut ca tranzacțiile între persoanele afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
(4) Tranzacțiile între persoan
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 28 Aprilie 2021.
Expert contabil si consultant fiscal, sub brandul AtelierContabilitate.