Despăgubiri primite pentru nerespectarea contractului din partea unui dezvoltator imobiliar

Articol publicat in data de: 05 Aprilie 2022
Categorii: Contabilitate , TVA , Veniturile microintreprinderilor
 

Situatie de fapt:

Un SRL platitor de TVA si impozit micro incheie in 2019 un contract cu un dezvoltator pentru inchirierea unui spatiu comercial intr-un centru comercial care urma sa se deschida la mijlocul anului 2020. In baza contractului, dezvoltatorul factureaza servicii de chirie in avans, cheltuieli de amenajare spatiu, taxe marketing (facturile contin TVA). In contabilitatea SRL-ului aceste facturi se inregistreaza in conturile 231 si 4711.

Ca urmare a pandemiei Covid 19 dezvoltatorul nu respecta contractul, deschiderea nu are loc, iar SRL-ul cheama in instanta ulterior dezvoltatorul pentru recuperarea sumelor platite. SRL-ul castiga procesul si i se restituie:

– contravaloarea facturilor achitate catre dezvoltator, valoarea totala inclusiv TVA (chirii, cheltuieli de amenajare spatiu, taxe marketing), facturi de cheltuieli cu serviciile arhitectului si ale agentiei imobiliare (inclusiv TVA)

– taxe si cheltuieli de judecata

– dobanzi se penalitati

Intrebare:

1. Care este modul corect de inregistrare al sumelor incasate in urma procesului, avand in vedere ca facturile initiale au fost inregistrate in conturile 4711 si 231?

2. Pentru TVA aferenta acestor facturi despagubite se va face ajustare de TVA? O parte din TVA aferenta acestor facturi a facut obiectul unei solicitari de rambursare a TVA in anul 2019.

3. Toate sumele despagubite (cv. facturi, taxe/cheltuieli judecata, dobanzi/penalitati) se cuprind in calculul impozitului micro?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Care este modul corect de inregistrare al sumelor incasate in urma procesului, avand in vedere ca facturile initiale au fost inregistrate in conturile 4711 si 231?

Pentru sumele

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Răzvan Bălteanu

Articol scris de catre Răzvan Bălteanu, in data de 05/04/2022.

Consultant fiscal și expert fiscal judiciar din București, unul dintre fondatorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 33,000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Răzvan Bălteanu