Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Documente si inregistrare in gestiune ulei alimentar uzat – Monografie –

Monica Predescu
Valabil la 11 Septembrie 2018
Situatie de fapt:
O societate colectează ulei alimentar uzat (în special de la restaurante) pe care îl vinde. Societatea are o promoție în cadrul căreia pentru 10 litri de ulei uzat predat oferă la schimb 2 litri de ulei nou. Uleiul nou este cumpărat din supermarket pentru a fi dat cu titlu gratuit în schimbul uleiului uzat.
Intrebare:
Care sunt documentele justificative care trebuie întocmite de cei doi parteneri pentru introducerea în gestiune a uleiului și pentru realizarea înregistrărilor contabile?
Care este monografia contabila care trebuie utilizata de cei 2 parteneri?
Uleiul uzat se va colecta pe baza de proces verbal de predare – primire. Uleiul nou se preda în baza unei facturi cu valoare 0. Intre cei 2 parteneri recomandam sa se încheie și un contract / acord / protocol în baza căruia se colectează respectiv preda uleiul uzat și se oferă respectiv primește la schimb uleiul nou.
In acest document se vor stipula toate detaliile înțelegerii, cum ar fi :
– Data la care se colectează uleiul uzat
– Recipientul în care trebuie pus în vederea predării
– O eventuala cantitate minima
– In sarcina cui cade transportul
– Condițiile promoției menționateSocietatea care colectează uleiul uzat va trebui sa stabilească, printr-un document intern, care este costul de achiziție al uleiului (valoarea cu care intra în gestiune).
In aceasta va include toate cheltuielile generate de colectarea uleiului, cum ar fi:
– Costul transportului
– Cheltuieli salariale
– Cheltuieli administrative
– Costuri recipienteRestaurant va trebui sa stabilească o valoare a uleiului uzat. Sugeram sa considere ca 10 litri ulei uzat = 2 litri ulei bun deci un litru de ulei uzat este echivalentul a 20% din prețul unui litru de ulei. Valoarea la care introduce uleiul nou în gestiune și care va sta la baza calculului menționat este cel de piața, practicata în general de supermarket-uri.
Monografia contabila este:
1. Pentru societatea care colectează uleiul uzat:
2. Pentru restaurant:
Reglementare:
Legea 82/1991:
– art 6, alin. (1)
Ordinul Ministrului Finantelor Publice 1802/2014
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!

Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 11 Septembrie 2018.
Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.

Documente si inregistrare in gestiune ulei alimentar uzat – Monografie –
Articol scris in data de: 11 Septembrie 2018
Autor: Monica Predescu
Situatie de fapt:
O societate colectează ulei alimentar uzat (în special de la restaurante) pe care îl vinde. Societatea are o promoție în cadrul căreia pentru 10 litri de ulei uzat predat oferă la schimb 2 litri de ulei nou. Uleiul nou este cumpărat din supermarket pentru a fi dat cu titlu gratuit în schimbul uleiului uzat.
Intrebare:
Care sunt documentele justificative care trebuie întocmite de cei doi parteneri pentru introducerea în gestiune a uleiului și pentru realizarea înregistrărilor contabile?
Care este monografia contabila care trebuie utilizata de cei 2 parteneri?
Raspuns
Uleiul uzat se va colecta pe baza de proces verbal de predare – primire. Uleiul nou se preda în baza unei facturi cu valoare 0. Intre cei 2 parteneri recomandam sa se încheie și un contract / acord / protocol în baza căruia se colectează respectiv preda uleiul uzat și se oferă respectiv primește la schimb uleiul nou.
In acest document se vor stipula toate detaliile înțelegerii, cum ar fi :
– Data la care se colectează uleiul uzat
– Recipientul în care trebuie pus în vederea predării
– O eventuala cantitate minima
– In sarcina cui cade transportul
– Condițiile promoției menționate
Societatea care colectează uleiul uzat va trebui sa stabilească, printr-un document intern, care este costul de achiziție al uleiului (valoarea cu care intra în gestiune).
In aceasta va include toate cheltuielile generate de colectarea uleiului, cum ar fi:
– Costul transportului
– Cheltuieli salariale
– Cheltuieli administrative
– Costuri recipiente
Restaurant va trebui sa stabilească o valoare a uleiului uzat. Sugeram sa considere ca 10 litri ulei uzat = 2 litri ulei bun deci un litru de ulei uzat este echivalentul a 20% din prețul unui litru de ulei. Valoarea la care introduce uleiul nou în gestiune și care va sta la baza calculului menționat este cel de piața, practicata în general de supermarket-uri.
Monografia contabila este:
1. Pentru societatea care colectează uleiul uzat:
2. Pentru restaurant:
Reglementare:
Legea 82/1991:
– art 6, alin. (1)
Ordinul Ministrului Finantelor Publice 1802/2014