Impact inregistrare venituri din an anterior

Articol publicat in data de: 05 Noiembrie 2020
Categorii: Contabilitate
 

Situatie de fapt:

Am preluat incepand cu luna februarie 2020 contabilitatea unei microintreprinderi, platitoare de TVA,cu cod CAEN 6201:”Activitati de realizarea a softului”.

=> La data preluarii, societatea emitea lunar in data de 5 ale lunii > facturile pentru serviciile prestate luna anterioara si tot atunci se inregistrau si pe venituri (de exemplu in 5 ianuarie 2020 au fost facturate serviciile prestate in luna decembrie 2019 si au fost inregistrate pe venituri tot in ianuarie 2020.
=> In cursul anului, s-a reglat acest lucru, in sensul ca la sfarsitul lunii sunt inregistrate pe venituri, serviciile prestate in luna curenta.

Problema va interveni in luna decembrie 2020 pentru ca inregistrandu-se 13 luni pe venituri (inclusiv decembrie 2019) microintreprinderea va depasi plafonul de 1.000.000 EUR si va trebui sa treaca la platitor de impozit pe profit, ceea ce din punctul meu de vedere ar fi o greseala. Daca serviciile lunii decembrie 2019 ar fi fost inregistrate in anul 2019, microintreprinderea se incadra sub plafon.

Intrebare:

Cum considerati ca ar trebui procedat in acest caz?

Veniturile lunii decembrie 2019, inregistrate in ianuarie 2020 sa fie inregistrate in 1174 si depusa rectificativa la luna decembrie 2019 si astfel sa ramana la microintreprindere?

Penalitatile calculate in urma acestei rectificative se pot anula (intra sub incidenta acei legi conform careia daca se depune cerere de anulare pana la luna decembrie se pot anula)?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform OMFP 1802/2014:

“SUBSECTIUNEA 27:Venituri din prestarea de servicii

446.

(1)Veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitat

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Clisu

Articol scris de catre Simona Clisu, in data de 05/11/2020.

Inca din perioada liceului am inteles ca drumul meu in viata va fi legat de contabilitate. Absolventa a unui liceu si mai apoi a unei facultati cu profil economic, activitatea mea a fost si continua sa fie legata de contabilitate, fiscalitate, domeniul financiar. Inca de pe vremea studentiei am avut norocul sa ma angajez intr-o firma de contabilitate unde am capatat experienta necesara pentru ca mai apoi sa-mi infiintez propria societate cu domeniu de activitate in contabilitate si fiscalitate.

Vezi toate articolele scrise de Simona Clisu