Impozit pe redevențe nerezidenți pentru închiriere de vagoane de la o firmă din Polonia

Articol publicat in data de: 09 Noiembrie 2022
Categorii: Veniturile nerezidentilor
 

Situatie de fapt:

O casa de expeditii intermediaza inchiriere de vagoane si locomotive de la o firma din Polonia, pentru beneficiari din Romania sau alte tari UE. Facturile de la furnizorul din Polonia (care si el este intermediar, nu proprietarul vagoanelor) sunt pe ”chirie vagoane”, firma din Romania factureaza la randul ei ”chirie vagoane” catre beneficiarii transportului.

Societatea noastra din Romania a considerat acest venit redevente obtinute de nerezidenti in Romania si a retinut, a declarat si a virat la Bugetul de Stat 10% din facturile pe care le-a platit in Polonia – conform conventiei de evitare a dublei impuneri cu Polonia. O alta societate din Romania efectueaza acelasi tipuri de tranzactii dar nu retine si vireaza impozit pe redevente, pe considerentul ca vagoanele si locomotivele sunt mijloace de transport, ca in definitia redeventelor mijloacele de transport nu mai sunt incluse (dupa anul 2008) si justifica si cu o hotare a instantei de judecata care a anulat impozitul pe redevente proventi din inchirierea unor mijloace de transport stabilit de o inspectie fiscala, pe acelasi motiv ca nu reprezinta redevente. Am atasat acea hotarare a instantei de judecata.

Intrebare:

Care este opinia dvs legata de aceasta speta? Considerati ca societatea din Romania trebuie sa retina sau nu impozit pe venitul din redevente

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Termenul de redevență în legislația fiscală din România este definit la art. 7 pct. 36 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal și anume:

(1) Se consideră redevență pl

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Răzvan Bălteanu

Articol scris de catre Răzvan Bălteanu, in data de 09/11/2022.

Consultant fiscal și expert fiscal judiciar din București, unul dintre fondatorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 33,000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Răzvan Bălteanu