Inregistrarea negativa a rezervei din reevaluare

Articol publicat in data de: 18 Februarie 2022
Categorii: Contabilitate
 

Situatie de fapt:

O societate care aplica IFRS are pe sold la 105 suma de 1000 lei, din care a fost impozitata suma de 273 lei (ca element asimilat veniturilor in D101). Conform politicii contabile a societatii sumele impozitate din 105 nu se trec pe 1175 pe masura amortizarii, ci doar la iesirea din patrimoniu a mijlocului fix. La final de an 2021 societatea efectueaza evaluarea la valoarea justa, rezultand o diferenta din reevaluare negativa de 2727 lei (valoare justa mai mica decat valoarea neta).

Intrebare:

Se anuleaza intreaga valoare din contul 105 de 1000 lei si diferenta se trece pe chelt nedeductibile de 1727 lei sau se anuleaza doar 105 neimpozabil de 727 lei si se trec pe cheltuieli 2000 lei (urmand ca suma de 273 din contul 105 impozitat sa fie trecuta pe 1175 la momentul scoaterii din gestiune?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform art.26 alin.6 din Legea 227 din 2015, rezervele din reevaluare deduse la calculul impozitului pe profit prin intermediul amortizarii fiscale, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortiz

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Romeo Negrut

Articol scris de catre Romeo Negrut, in data de 18/02/2022.

Membru fondator al grupului Tax Advisors si Larrom Expert cu o vasta experienta profesionala. Ne propunem sa oferim cele mai bune solutii în domeniul financiar-contabil, politicii manageriale si resurselor umane, astfel încât sa asiguram partenerilor nostri un background solid în realizarea obiectivelor.

Vezi toate articolele scrise de Romeo Negrut