Intreprindere individuala suspendata la ORC. Vanzari din patrimoniu in aceasta perioada

Articol publicat in data de: 13 Ianuarie 2020
Categorii: PFA / I.I. / I.F.
 

Situatie de fapt:

O intreprindere individuala are activitatea suspendata din 2018 (pentru 3 ani-suspendarea) si are masina pe intreprindere. Acum doreste sa vanda masina la o persoana fizica. Mentionez ca intreprinderea individuala a fost platitoare de tva, dar fiscul l-a scos dupa suspendarea activitatii.

Intrebare:

Ce are de platit in urma acestei vanzari? Vrea sa inchida intreprinderea individuala de tot.
Daca o inchide si nu face vanzarea masinii, se poate? Ce se intampla in cazul acesta?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Intreprinderea indiduala fiind suspendata la Registrul Comertului a devenit inactiva la ANAF din punct de vedere fiscal si in conformitate cu art 11 alin (6) au obligatii din punct de vedere fiscal

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Acces gratuit timp de 7 zile!
● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de January 13, 2020.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama

Intreprindere individuala suspendata la ORC. Vanzari din patrimoniu in aceasta perioada

Articol scris in data de: 13 Ianuarie 2020

Autor: Cornel Grama

Situatie de fapt:

O intreprindere individuala are activitatea suspendata din 2018 (pentru 3 ani-suspendarea) si are masina pe intreprindere. Acum doreste sa vanda masina la o persoana fizica. Mentionez ca intreprinderea individuala a fost platitoare de tva, dar fiscul l-a scos dupa suspendarea activitatii.

Intrebare:

Ce are de platit in urma acestei vanzari? Vrea sa inchida intreprinderea individuala de tot.
Daca o inchide si nu face vanzarea masinii, se poate? Ce se intampla in cazul acesta?

Raspuns

Intreprinderea indiduala fiind suspendata la Registrul Comertului a devenit inactiva la ANAF din punct de vedere fiscal si in conformitate cu art 11 alin (6) au obligatii din punct de vedere fiscal daca deruleaza activitati economice.

Insa odata cu inactivarea, automat organele fiscale anuleaza codul de TVA in baza art . 316 alin (11) din Codul fiscal:

„(11) Organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) dacă este declarată inactivă conform prevederilor Codului de procedură fiscală, de la data declarării ca inactivă;”

iar art 11 alin (6) prevede ca:

„(6) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declarați inactivi conform Codului de procedură fiscală, care desfășoară activități economice în perioada de inactivitate, sunt supuși obligațiilor privind plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale obligatorii prevăzute de prezentul cod, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate. 

Prin urmare in ipoteza in care ar vinde masina repectiva ar fi obligata sa colecteze TVA la vanzarea acesteia cu toate ca are codul de TVA anulat si va avea obligatia depunerii Declaratiei 311 si plata TVA in urma acestei vanzari.

Declaratia 311:

„ Se depune, după cum urmează:
– potrivit art. 324 alin. (10) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) – e) sau h) din Codul fiscal și care efectuează, după anularea înregistrării în scopuri de TVA, livrări de bunuri/prestări de servicii și/sau achiziții de bunuri și/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care există obligația plății taxei colectate în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) și (8) din Codul fiscal;”

Daca in schimb vrea sa inchida intreprinderea individuala de tot si sa fie in regula si ANAF atunci va trebui sa urmeze pasii de mai jos:

1. La Registrul Comertului sa solicite activarea mai repede dat fiind faptul ca a suspendat intreprinderea pe 3 ani .

2. Cu rezolutia emisa de Registrul Comertului si cu Declaratia 099 (Se completează și se depune de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA în conformitate cu dispozițiile art. 316 alin. (11) lit. a) – e) și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.” se merge la ANAF unde se solicita activarea din punct de vedere fiscal si inregistrarea in scop de TVA asa cum era initial inainte de suspendare.

3. Se emite factura catre persoana fizica cu TVA.

4. ATENTIE la pretul tranzactiei! Daca se vinde catre o persoana afiliata ( de ex chiar titularul intreprinderii individuale ) pretul de vanzare va trebui sa respecte pretul de piata in conformitate cu art 11 alin (4)

„(4) Tranzacțiile între persoane afiliate se realizează conform principiului valorii de piață. În cadrul unei tranzacții, al unui grup de tranzacții între persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, în cazul în care principiul valorii de piață nu este respectat, sau pot estima, în cazul în care contribuabilul nu pune la dispoziția organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili dacă prețurile de transfer practicate în situația analizată respectă principiul valorii de piață””Se emite factura catre persoana fizica cu TVA .

5. Se depune decont de TVA si se face plata la bugetul de stat ( acel TVA colectat la vanzarea masinii) si Declaratia unica pe anul 2020 daca rezulta ( un eventual          impozit pe venit se achita si acela sau contributii sociale daca venitul net este peste plafonul de 26760 lei)

6. Apoi se poate solicita la Registrul Comertului inchiderea Intreprinderii individuale si la ANAF.

Sa raspundem si la intrebarea „daca o inchide si nu face vanzarea ce se intampla cu masina?”

ART 270 alin (5) Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile către asociații sau acționarii săi, inclusiv o distribuire de bunuri legată de lichidarea sau de dizolvarea fără lichidare a persoanei impozabile, cu excepția transferului prevăzut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuată cu plată, dacă taxa aferentă bunurilor respective sau părților lor componente a fost dedusă total sau parțial. 

Masina trece in patrimoniul titularului iar in in conformitate cu art 319 (8) am ajunge din nou la TVA colectat :

(8) Persoana înregistrată conform art. 316 trebuie să autofactureze, în termenul prevăzut la alin. (16), fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii către sine.

Reglementare:

Codul Fiscal:

  • Art 11 alin (6);
  • Art 316 (11) lit a);
  • Art 270 alin (5)