Justificarea scutirii de taxa pentru exportul de bunuri

Articol publicat in data de: 06 August 2020
Categorii: TVA
 

Situatia de fapt:

O casa de expeditii efectueaza in numele clientilor sai transport intracomunitar de bunuri si transport NON UE.

Intrebare:

Avand in vedere noile reglementari in materie de TVA 2020, va rugam sa ne precizati care sunt documentele care sa justifice aplicarea scutirii de TVA in cazul transportului  NON UE de marfuri.

Similar, in cazul transportului intracomunitar de bunuri, se schimba ceva, va fi in continuare facturat cu TVA?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Prin ordinul 2148/2020 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i),

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de August 6, 2020.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU

Justificarea scutirii de taxa pentru exportul de bunuri

Articol scris in data de: 06 August 2020

Autor: ADINA VLAICU

Situatia de fapt:

O casa de expeditii efectueaza in numele clientilor sai transport intracomunitar de bunuri si transport NON UE.

Intrebare:

Avand in vedere noile reglementari in materie de TVA 2020, va rugam sa ne precizati care sunt documentele care sa justifice aplicarea scutirii de TVA in cazul transportului  NON UE de marfuri.

Similar, in cazul transportului intracomunitar de bunuri, se schimba ceva, va fi in continuare facturat cu TVA?

Raspuns

Prin ordinul 2148/2020 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) şi art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se aduc modificari instructiunilor aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 103/2016, astfel:

► In cazul livrarilor de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de furnizor sau de altă persoană în contul său (transportator sau casa de expeditii), scutirea de taxa se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:

“a) factura, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;

b) unul dintre următoarele documente:

1. Certificarea încheierii operaţiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declaraţiei vamale de export pe cale electronică; sau

2. Exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaraţie de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieşire; sau3

3. In cazul produselor accizabile deplasate în regim suspensiv de accize utilizând EMCS, raportul de export înaintat expeditorului prin care se atestă faptul că produsele accizabile au părăsit teritoriul UE.

 (3)       În cazul în care furnizorul nu este stabilit în Uniunea Europeană şi nu poate avea calitatea de exportator din punct de vedere vamal, pentru justificarea scutirii de TVA este necesar ca acesta să deţină declaraţia vamală de export, în care datele sale de identificare şi seria şi/sau numărul facturii emise de acesta pentru livrarea bunurilor transportate în afara Uniunii Europene să fie menţionate în caseta 44.

(4)       În cazul în care furnizorul este stabilit în Uniunea Europeană, dar nu are calitatea de exportator din punct de vedere vamal, pentru justificarea scutirii de TVA este necesar ca acesta să deţină declaraţia vamală de export, în care datele sale de identificare şi seria şi/sau numărul facturii emise de acesta pentru livrarea bunurilor transportate în afara Uniunii Europene să fie menţionate în caseta 44.

(5)       În situaţia în care ieşirea bunurilor de pe teritoriul Uniunii Europene nu poate fi justificată cu documentele prevăzute la alin. (2) lit. b), exportatorul poate să dovedească ieşirea efectivă a bunurilor de pe teritoriul Uniunii Europene prin alte mijloace de probă, astfel cum s-a pronunţat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în Cauza C-275/18 «Milan Vins».”

In ceea ce priveste prestarea de servicii intracomunitare transport marfa, se va aplica in continuare  regula de la Art. 278, alin. (2) din Codul fiscal, potrivit careia locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice, facturile emitandu-se de catre transportatori cu TVA.

Reglementare:

– Art. 278 – Cod fiscal
– Art. 2 – Ordin 2148/2020