Locul prestarii de servicii

Articol publicat in data de: 28 Februarie 2022
Categorii: TVA
 

Situația de fapt:

SRL ce desfasoara activitati economice conform cod CAEN 479 “Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet” mai exact vanzare bunuri pe platforma Amazon din Germania. SRL- ul are cod TVA de Romania si Germania.

SRL-ul achizitioneaza marfa din Cehia pe cod TVA de Germania si o trimite la un centru de control si preparare (Prep Center) din Germania pentru ambalare, etichetare si control. Dupa acest proces, marfa este trimisa la depozitul Amazon din Germania. Prep Center-ul are cod TVA valid de Germania si emite o factura de servicii ( pentru etichetare, ambalare, control calitate) catre SRL-ul romanesc (pe codul TVA de Romania) cu cota TVA 0. Art. 278 din CF, punctul 2, defineste “Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice”.

Întrebare:

Tinand cont de faptul ca prestarea serviciilor propriu zisa si “sediul activitatii economice” este in afara Romaniei (depozitul de marfa si vanzarile se fac din Germania) se poate considera ca locul de prestare a serviciilor este in Germania si nu in Romania?

Poate emite Prep Center-ul factura pe cod TVA de Germania in loc de cel romanesc? Daca da, cu ce implicatii fiscale?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Transpunerea Directivei europene de TVA nr. 112 la nivelul Romaniei, cu privire la problema stabilirii locului unei prestari de servicii catre o persoana impozabila, o regasim la Art. 278 alin.

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Monica Predescu

Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 28/02/2022.

Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.

Vezi toate articolele scrise de Monica Predescu