Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Modernizarea unui imobil închiriat: drept de preempțiune și TVA

Bianca Dolores Meze
Valabil la 9 Februarie 2025
Situație de fapt:
O societate comercială A închiriază de la societatea comercială B un spațiu și terenul imprejmuit cu destinatia unui punct de lucru unde societatea A își va desfășura activitatea comercială și de producție. Societatea B este actionara la societatea A în procent de 10%. Între cele doua societati este încheiat un contract de închiriere pe o perioada de timp nedeterminata prin care societatea A va plati o chirie lunara societatii comerciale B după finalizarea lucrărilor de modernizare făcută de societatea A. Cu acordul societății B, societatea A modernizează clădirea și terenul imprejmuit. Pe perioada modernizării nu se percepe chirie.
Menționez ca:
– valoarea cladirii si a terenului la achizitia din data de 19.04.2023 facuta de societatea B de la o alta societate C este de 730.000 euro echivalentul 3.604.156 lei .
-valoarea cheltuielilor cu modernizarea si reabilitarea cladirii facuta de societatea A este de 3.420.366 lei. Încă asupra terenului nu s-a făcut nici o reabilitare….urmează
– pe perioada modernizării s-a convenit în contractul de inchiriere sa nu se perceapa chirie.
-la finalizarea lucrărilor de modernizare a clădirii, societatea A notifica în 30 de zile societatea B; și din luna următoare recepție se percepe CHIRIE de către societatea B
– doi dintre acționarii societății A, persoane fizice cu un procent de 40 % (UNUL 35 ȘI ALTUL 5) sunt acționari și în societatea B.
-în urma discuțiilor purtate între acționari se intentioneaza vanzarea acestor imobile către societatea A.
Întrebare:
1. Ce document ar trebui sa se încheie între cele doua societati astfel incat societatea A să aibă Drept de preemptiune = dreptul unei persoane de a fi preferata la cumpararea avand in vedere valoarea foarte mare a cheltuielilor cu modernizarea și reabilitarea.
2. Locatarul are obligația să comunice locatorului valoarea lucrărilor de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere în situația în care valoarea acestora depășește cat la sută din valoarea clădirii; 25% sau 20%?
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Pentru ca societatea A să aibă un drept de preempțiune la cumpărarea imobilelor (clădire și teren) de la societatea B, ar trebui să se încheie o convenție privind
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 9 Februarie 2025.
Expert contabil si consultant fiscal, sub brandul AtelierContabilitate.