Monografie contabila pentru lucrări de amenajare spatiu inchiriat

Articol publicat in data de: 09 Februarie 2022
Categorii: Contabilitate
 

Situație de fapt:

În cadrul unui contract pentru închiriere imobil se precizeaza urmatoarele:

1. Având în vedere că părțile decid că LOCATARUL va efectua cu acordul LOCATORULUI lucrări de amenajări interioare, și că aceste lucrări reprezintă o investiție care rămâne în clădire după încetarea contractului, LOCATORUL oferă LOCATARULUI 3 luni de gratuitate la chirie pentru a contribui la investițiile aduse de LOCATAR conform unei listei agreate de LOCATOR (Anexa 2 la contract), ca fiind lucrări considerate utile și după plecarea LOCATARULUI, urmând ca acestea să nu facă obiectul aducerii la starea inițială a clădirii la finalizarea contractului.

2. În cazul în care LOCATARUL propune LOCATORULUI lucrări de amenajare suplimentare și acesta le agreează, lucrări care rămân în clădire și aduc beneficiu acesteia, după validarea scrisă din partea LOCATORULUI, acesta va acorda pe parcursul primilor 3 ani o lună suplimentară gratuită la chirie, (a 4-a), aceasta reprezentând 50% din valoarea lucrărilor, urmând ca modul de deducere a acesteia să se decidă de comun acord.

Precizăm ca Locatorul/ Proprietarul este o persoana fizica, neinregistrata în scopuri de TVA și Locatarul/ Chiriașul este o persoana juridica, neinregistrata in scopuri de TVA.

De asemenea, precizăm ca nu se cunoaste valoarea clădirii închiriate.

Întrebare:

Avem rugămintea sa ne ajutați cu monografia contabila pe toată durata contractului de închiriere în cazul Chiriasului persoana juridica pentru:

a) cheltuielile de chirie

b) lucrările de amenajare a spațiului (atât la finalizarea acestora cât și la finalul contractului de chirie, după ce Locatorul va elibera spațiul și lucrările vor intra în proprietatea Locatarului/Proprietarului); de asemenea, dacă este posibil ca operațiunile sa intre-n sfera TVA, va rog sa ne comunicati.

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Tinand cont ca LOCATARUL este persoana impozabila neinregistrata în scopuri de TVA, operațiunile desfășurate nu intra în sfera TVA, fiind realizate de o întreprindere mica.

ART. 31

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Bianca Dolores Meze

Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 09/02/2022.

Expert contabil și administrator al firmei de contabiliate CONTEZIA SRL, sub brandul AtelierContabilitate.

Vezi toate articolele scrise de Bianca Dolores Meze