Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Monografie contabila si declaratii de depus in cazul vanzarii pe platforma Emag Ungaria a unei societati neplatitoare de TVA

Romeo Negrut
Valabil la 3 Iunie 2024
Situatie de fapt:
Societate neplatitoare de TVA, face achizitii produse din China si vinde pe platforma Emag la persoane fizice Ungaria si juridice. Primeste facturi de comision de la Emag Ungaria.
Intrebare:
Care este monografia contabila si care sunt declaratiile obligatorii lunare?
Tinand cont ca se face achizitia marfii din China si marfa ajunge in Romania, atunci acesta este un import de marfuri si va trebuie cod EORI. Codul EORI se obtine completand un formular pe site-ul vamii romane.
La primirea marfii in vama veti plati TVA si taxe vamale pentru marfa primita din China, taxe pe care le veti include in costul marfii.
Vanzarea pe platforma Emag Ungaria se face de pe codul fiscal de Romania pana cand valoarea totala a operatiunilor desfasurate ajung la nivelul de 10.000 euro sau mai exact de 46.337 lei intr-un an calendaristic. Din momentul depasirii pragului de 10.000 euro sau 46.337 lei este recomandat sa se inscrie in OSS si sa factureze pentru Ungaria cu cota de TVA aferenta produselor din Ungaria.
Aveti obligatia depunerii declaratiei D398 conform art.315 alin.6 din Legea 227 din 2015.
Pentru a putea completa declaratia D398 sunteti obligati conform art.315 alin.15 din Legea 227 din 2015, sa tineti o evidenta clara a operatiunilor care sa permita organelor fiscale din statele membre sa verifice daca declaratia D398 a fost intocmita corect.
Pasii de urmat in vederea inregistrarii in sistemul OSS ii gasiti explicati pe site ANAF.
ART. 2781 – Pragul pentru persoanele impozabile care efectuează operațiunile prevăzute la art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h)
(1) Prevederile art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, dacă nu este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită într-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii către persoane neimpozabile care sunt stabilite, își au domiciliul stabil sau reședința obișnuită în orice stat membru, altul decât statul membru prevăzut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri către un stat membru, altul decât statul membru prevăzut la lit. a); și
c) valoarea totală, fără TVA, a operațiunilor prevăzute la lit. b) nu depășește, în anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume în moneda națională și nici nu a depășit această sumă în cursul anului calendaristic precedent.
(2) Atunci când, în cursul unui an calendaristic, pragul prevăzut la alin. (1) lit. c) este depășit, prevederile art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) se aplică de la momentul depășirii pragului
(5) Valoarea echivalentă în moneda națională a statelor membre a sumei prevăzute la alin. (1) lit. c) se calculează prin aplicarea cursului de schimb publicat de Banca Centrală Europeană la data adoptării Directivei (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE și a Directivei 2009/132/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță. Pentru România, valoarea echivalentă în moneda națională este de 46.337 lei.
ART. 315 – Regimul special pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, pentru livrările de bunuri interne efectuate de interfețele electronice care facilitează aceste livrări și pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar nu în statul membru de consum
(6) Până la sfârșitul următoarei luni după încheierea fiecărui trimestru calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declarație specială de TVA, potrivit modelului stabilit în anexa III din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/194, indiferent dacă au fost sau nu efectuate livrări de bunuri sau dacă au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizează regimul special reglementat de prezentul articol.
(15) Persoana impozabilă care utilizează prezentul regim special trebuie să țină o evidență a operațiunilor pentru care se aplică acest regim special, care să permită organelor fiscale competente din statele membre de consum să determine dacă declarația prevăzută la alin. (6) este corectă. Aceste evidențe se pun la dispoziție electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum și a statelor membre de consum. Persoana impozabilă nestabilită va păstra aceste evidențe pe o perioadă de 10 ani de la încheierea anului în care s-au efectuat operațiunile.
Pentru facturile de comision primite de la Emag Ungaria aveti obligatia obtinerii codului special de TVA conform art.317 alin.1 litera c) din Legea 227 din 2015.
Pentru facturile de comision primite aveti obligatia intocmirii decontului 301 si a decontului 390 pe codul special de TVA obtinut si de plata TVA pe codul special de TVA.
ART. 317 – Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate și care nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) – d) ori alin. (2) sau (21), care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul pentru achiziții intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori alin. (2) sau (21), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care își are stabilit sediul activității economice în România, care nu este înregistrată și nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), dacă primește de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective;
d) persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 3151, care nu este deja înregistrată conform lit. a) – c) ori alin. (2) sau (21), dacă efectuează livrări intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 3151 (8) lit. c) sau d), înainte de livrarea bunurilor.
Monografia contabila in acest caz este urmatoarea:
1. Achizitie marfa din China pe baza de factura
371 = 401 2. Costuri de transport pentru marfa din China pe care o sa le includeti in pretul marfii, asa este recomandat.
371 = 401 3. TVA si taxe vamale platit in vama
371 = 446 analitic distinct pentru TVA si pentru taxe vamale 4. Plata TVA si taxe vamale
446 = 5121 5. Vanzare marfuri pe platforma Emag
411 = % 707 analitic distinct pe tari, in cazul in care o sa vindeti pentru mai multe tari 446 analitic distinct pe fiecare tara in parte pentru fiecare cota de TVA aferenta marfii vandute in acea tara 6. Plata TVA aferent tarilor catre care s-a facut vanzarea, asta in cazul in care o sa vindeti in mai multe tari
446 = 5121 7. Primirea facturii de comision de la Emag Ungaria
628 = 401 8. Calculul si plata TVA aferent facturii de prestari servicii primita de la Emag Ungaria.
635 = 446 analitic distinct 19% TVA pe care il patiti pe codul special de TVA prin depunerea declaratiei 301 9. Plata 19% TVA pentru factura de comision primita de la Emag Ungaria.
446 = 5121
Reglementare:
- Legea 227 din 2015.
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!

Articol scris de catre Romeo Negrut, in data de 3 Iunie 2024.
Membru fondator al grupului Tax Advisors si Larrom Expert cu o vasta experienta profesionala.
Ne propunem sa oferim cele mai bune solutii în domeniul financiar-contabil, politicii manageriale si resurselor umane, astfel încât sa asiguram partenerilor nostri un background solid în realizarea obiectivelor.

Monografie contabila si declaratii de depus in cazul vanzarii pe platforma Emag Ungaria a unei societati neplatitoare de TVA
Articol scris in data de: 3 Iunie 2024
Autor: Romeo Negrut
Situatie de fapt:
Societate neplatitoare de TVA, face achizitii produse din China si vinde pe platforma Emag la persoane fizice Ungaria si juridice. Primeste facturi de comision de la Emag Ungaria.
Intrebare:
Care este monografia contabila si care sunt declaratiile obligatorii lunare?
Raspuns
Tinand cont ca se face achizitia marfii din China si marfa ajunge in Romania, atunci acesta este un import de marfuri si va trebuie cod EORI. Codul EORI se obtine completand un formular pe site-ul vamii romane.
La primirea marfii in vama veti plati TVA si taxe vamale pentru marfa primita din China, taxe pe care le veti include in costul marfii.
Vanzarea pe platforma Emag Ungaria se face de pe codul fiscal de Romania pana cand valoarea totala a operatiunilor desfasurate ajung la nivelul de 10.000 euro sau mai exact de 46.337 lei intr-un an calendaristic. Din momentul depasirii pragului de 10.000 euro sau 46.337 lei este recomandat sa se inscrie in OSS si sa factureze pentru Ungaria cu cota de TVA aferenta produselor din Ungaria.
Aveti obligatia depunerii declaratiei D398 conform art.315 alin.6 din Legea 227 din 2015.
Pentru a putea completa declaratia D398 sunteti obligati conform art.315 alin.15 din Legea 227 din 2015, sa tineti o evidenta clara a operatiunilor care sa permita organelor fiscale din statele membre sa verifice daca declaratia D398 a fost intocmita corect.
Pasii de urmat in vederea inregistrarii in sistemul OSS ii gasiti explicati pe site ANAF.
ART. 2781 – Pragul pentru persoanele impozabile care efectuează operațiunile prevăzute la art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h)
(1) Prevederile art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, dacă nu este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită într-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii către persoane neimpozabile care sunt stabilite, își au domiciliul stabil sau reședința obișnuită în orice stat membru, altul decât statul membru prevăzut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri către un stat membru, altul decât statul membru prevăzut la lit. a); și
c) valoarea totală, fără TVA, a operațiunilor prevăzute la lit. b) nu depășește, în anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume în moneda națională și nici nu a depășit această sumă în cursul anului calendaristic precedent.
(2) Atunci când, în cursul unui an calendaristic, pragul prevăzut la alin. (1) lit. c) este depășit, prevederile art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) se aplică de la momentul depășirii pragului
(5) Valoarea echivalentă în moneda națională a statelor membre a sumei prevăzute la alin. (1) lit. c) se calculează prin aplicarea cursului de schimb publicat de Banca Centrală Europeană la data adoptării Directivei (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE și a Directivei 2009/132/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță. Pentru România, valoarea echivalentă în moneda națională este de 46.337 lei.
ART. 315 – Regimul special pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, pentru livrările de bunuri interne efectuate de interfețele electronice care facilitează aceste livrări și pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar nu în statul membru de consum
(6) Până la sfârșitul următoarei luni după încheierea fiecărui trimestru calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declarație specială de TVA, potrivit modelului stabilit în anexa III din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/194, indiferent dacă au fost sau nu efectuate livrări de bunuri sau dacă au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizează regimul special reglementat de prezentul articol.
(15) Persoana impozabilă care utilizează prezentul regim special trebuie să țină o evidență a operațiunilor pentru care se aplică acest regim special, care să permită organelor fiscale competente din statele membre de consum să determine dacă declarația prevăzută la alin. (6) este corectă. Aceste evidențe se pun la dispoziție electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum și a statelor membre de consum. Persoana impozabilă nestabilită va păstra aceste evidențe pe o perioadă de 10 ani de la încheierea anului în care s-au efectuat operațiunile.
Pentru facturile de comision primite de la Emag Ungaria aveti obligatia obtinerii codului special de TVA conform art.317 alin.1 litera c) din Legea 227 din 2015.
Pentru facturile de comision primite aveti obligatia intocmirii decontului 301 si a decontului 390 pe codul special de TVA obtinut si de plata TVA pe codul special de TVA.
ART. 317 – Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate și care nu au obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) – d) ori alin. (2) sau (21), care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul pentru achiziții intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori alin. (2) sau (21), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care își are stabilit sediul activității economice în România, care nu este înregistrată și nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), dacă primește de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective;
d) persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 3151, care nu este deja înregistrată conform lit. a) – c) ori alin. (2) sau (21), dacă efectuează livrări intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 3151 (8) lit. c) sau d), înainte de livrarea bunurilor.
Monografia contabila in acest caz este urmatoarea:
1. Achizitie marfa din China pe baza de factura
371 | = | 401 |
2. Costuri de transport pentru marfa din China pe care o sa le includeti in pretul marfii, asa este recomandat.
371 | = | 401 |
3. TVA si taxe vamale platit in vama
371 | = | 446 analitic distinct pentru TVA si pentru taxe vamale |
4. Plata TVA si taxe vamale
446 | = | 5121 |
5. Vanzare marfuri pe platforma Emag
411 | = | % |
707 analitic distinct pe tari, in cazul in care o sa vindeti pentru mai multe tari | ||
446 analitic distinct pe fiecare tara in parte pentru fiecare cota de TVA aferenta marfii vandute in acea tara |
6. Plata TVA aferent tarilor catre care s-a facut vanzarea, asta in cazul in care o sa vindeti in mai multe tari
446 | = | 5121 |
7. Primirea facturii de comision de la Emag Ungaria
628 | = | 401 |
8. Calculul si plata TVA aferent facturii de prestari servicii primita de la Emag Ungaria.
635 | = | 446 analitic distinct 19% TVA pe care il patiti pe codul special de TVA prin depunerea declaratiei 301 |
9. Plata 19% TVA pentru factura de comision primita de la Emag Ungaria.
446 | = | 5121 |
Reglementare:
- Legea 227 din 2015.