Nedeclararea si neplata TVA la Bugetul de stat

Articol publicat in data de: 29 Aprilie 2021
Categorii: TVA
 

Situatia de fapt:

In luna ianuarie 2019 o persoana fizica face schimb prin contract cu o persoana juridica de proprietati imobiliare, valoarea dintre ele fiind egala. Persoana juridica da un imobil format din teren construibil (1.268mp) + o sera (224mp) in schimbul unui teren. Asociatul firmei este acelasi cu persoana fizica cu care se face schimbul.

Persoana juridica este inregistrata in scopuri de TVA. In urma unui control de fond din luna Aprilie 2021, inspectorii au solicitat factura emisa la schimbul imobilului, mentionand obligatia de a colecta si plati TVA. Contribuabilul nu a emis factura la schimb din necunostinta de cauza.

Intrebare:

Daca se desface contractul de schimb in prezent, se poate storna factura pe care organul de control isi doreste sa o emita contribuabilul, intrucat temeiul legal nu mai exista?

Care sunt consecintele fiscale daca se emite decizia de la ANAF pentru colectarea TVA, se vor aplica penalitati si dobanzi de intarziere?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform prevederilor Art. 292, alin.2, lit.f) din Codul fiscal, scutirea de taxa pe valoarea adaugata care se aplica in cazul livrarilor de construcții/părți de construcții și

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de 29/04/2021.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU