Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Obligația de TVA pentru cursuri achiziționate din UE
Bianca Dolores Meze
Valabil la 26 August 2024
Situație de fapt:
Administratorul firmei (microintreprindere, neplatitoare de TVA prin obiectul ei de activitate 8622 Activitati de asistenta medicala specializata) face cursuri de medicina fetala necesare desfășurării activității economice la o Universitate din Spania (institutie publica).
Atat microintreprinderea cat și Universitatea din Spania nu sunt platitoare de TVA. Microintreprinderea are cod special de TVA valabil. Prima factura de la Universitatea din Spania este emisă pe CUI-ul microintreprinderii nu pe cod special de TVA.
Plata cursului se face anul acesta in 5 rate iar începerea lui este în septembrie 2025. Cursul durează 2 ani. Aceste cursuri se vor desfășura parțial online și parțial fizic la Universitatea din Spania. Plățile valoreaza în total 13.000 euro.
Întrebare:
Microintreprinderea are obligația plății TVA în România tinand cont ca ambele firme sunt neplatitoare de TVA?
Tratamentul TVA nu depinde de regimul de impozitare (microîntreprindere, impozit pe profit) sau de forma de organizare (SRL, ONG, PFA). În cazul achiziției de servicii educaționale dintr-un alt stat membru al UE, trebuie respectate prevederile din Codul Fiscal.
Conform art. 292, alin. 1, lit. f din Codul Fiscal, activitatea de învățământ este scutită de TVA doar dacă îndeplinește condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011. Această scutire se aplică pentru:
- Activitatea de învățământ efectuată de instituțiile publice sau de alte entități autorizate.
- Formarea profesională a adulților, inclusiv serviciile și bunurile strâns legate de aceste activități.
Normele metodologice precizează că scutirea de TVA se aplică doar persoanelor autorizate conform legislației române, precum Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.
În cazul specific al cursurilor de medicină fetală oferite de Universitatea din Spania:
- Firma din Spania nu este considerată o unitate de învățământ conform Legii învățământului nr. 84/1995 sau Legii educației naționale nr. 1/2011 din România.
- Scutirea de TVA conform 292 alin. (1) lit. f nu este aplicabilă deoarece serviciile educaționale furnizate de universitatea din Spania nu sunt recunoscute ca fiind efectuate de o instituție de învățământ sau entitate autorizată conform legislației române.
Deoarece cursurile nu beneficiază de scutire de TVA conform legislației române, microîntreprinderea are obligația de a plăti TVA în România pentru această achiziție de servicii.
- Locul prestării serviciilor: Conform 278 alin. 2 din Codul Fiscal, locul prestării serviciilor către o persoană impozabilă este considerat locul unde beneficiarul (microîntreprinderea) își are sediul activității economice, adică în România.
- Obligația de plată a TVA: Conform 307 alin. 2, microîntreprinderea este persoana obligată la plata TVA pentru aceste servicii, deoarece furnizorul (universitatea din Spania) nu este stabilit pe teritoriul României și serviciul nu beneficiază de scutire.
Pașii de urmat pentru conformitate fiscală
- Corectarea facturii: Solicitați furnizorului din Spania să corecteze factura și să emită factura pe codul special de TVA al microîntreprinderii, obținut conform art. 317 din Codul Fiscal. Furnizorul, de asemenea, are obligația să vă ofere un cod valid în VIES, exact cum dvs. ați avut obligația să obțineți codul special de TVA, așa are și el această obligație în țara lui. Pentru a se întâlni factura în declarația recapitulativă, ambii parteneri au nevoie de coduri valide în VIES. În cazul în care nu primiți acest cod, atunci în D390 veți declara tranzacția doar pe codul de țară.
- Declararea și plata TVA:
- Depuneți formularul 301 (Decont special de TVA) pentru a raporta TVA-ul datorat. Formularul va fi depus pe codul special de TVA.
- Completați și depuneți declarația 390 VIES (declarație recapitulativă pentru operațiuni intracomunitare).
- Respectarea scadențelor: TVA-ul trebuie achitat până la data de 25 a lunii următoare achiziției serviciului intracomunitar. Dacă nu reușiți să corectați factura în timp util, depuneți formularul 301 folosind codul de TVA obișnuit, pentru a evita penalitățile iar declarația 390 rămâne nedepusă. Alternativ, puteți declara tranzacția în D390 și D301 pe codul special de TVA, anticipând că veți primi factura corectată de la prestator, chiar și ulterior.
Concluzie
Microîntreprinderea are obligația de a achita TVA în România pentru achiziția de cursuri din Spania, deoarece aceste cursuri nu beneficiază de scutire conform legislației române.
Baza legală:
Art. 292: Scutiri pentru anumite activităţi de interes general şi scutiri pentru alte activităţi
(1) Următoarele operaţiuni de interes general sunt scutite de taxă:
f) activitatea de învăţământ prevăzută în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, formarea profesională a adulţilor, precum şi prestările de servicii şi livrările de bunuri strâns legate de aceste activităţi, efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate. Scutirea se acordă în condiţiile prevăzute în normele metodologice;
Norme metodologice
- _
(1) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesională a adulţilor se aplică de persoanele autorizate în acest scop conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de persoanele autorizate pentru formarea profesională a personalului aeronautic civil navigant prevăzut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Institutul Naţional de Administraţie pentru activitatea de perfecţionare profesională. Sunt de asemenea scutite serviciile de formare profesională prestate de furnizorii de formare profesională în baza contractelor de parteneriat încheiate cu Institutul Naţional de Administraţie.
(2) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu se aplică pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plată de şcoli, universităţi sau orice altă instituţie de învăţământ pentru alte persoane. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în Cazul C-287/00.
(3) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplică şi pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii strâns legate de serviciile educaţionale, precum vânzarea de manuale şcolare, organizarea de conferinţe legate de activitatea de învăţământ, efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate pentru activităţile de învăţământ sau pentru formarea profesională a adulţilor, prestarea de servicii de examinare în vederea obţinerii accesului la serviciile educaţionale sau de formare profesională a adulţilor.
(4) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabilă pentru achiziţiile de bunuri sau servicii efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate pentru activităţile de învăţământ sau pentru formare profesională a adulţilor, destinate activităţii scutite de taxă prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Art. 278: Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile, în absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
Art. 307: Persoana obligată la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6).
Reglementare:
Codul Fiscal – 291, alin.1, lit. f; art. 278, alin.2; art.307, alin.2.
Acest răspuns vă este util?
Vă rugăm să ne lăsați o recenzie pe google:
Mulțumim!
Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 26 August 2024.
Expert contabil si consultant fiscal, sub brandul AtelierContabilitate.
Obligația de TVA pentru cursuri achiziționate din UE
Articol scris in data de: 26 August 2024
Autor: Bianca Dolores Meze
Situație de fapt:
Administratorul firmei (microintreprindere, neplatitoare de TVA prin obiectul ei de activitate 8622 Activitati de asistenta medicala specializata) face cursuri de medicina fetala necesare desfășurării activității economice la o Universitate din Spania (institutie publica).
Atat microintreprinderea cat și Universitatea din Spania nu sunt platitoare de TVA. Microintreprinderea are cod special de TVA valabil. Prima factura de la Universitatea din Spania este emisă pe CUI-ul microintreprinderii nu pe cod special de TVA.
Plata cursului se face anul acesta in 5 rate iar începerea lui este în septembrie 2025. Cursul durează 2 ani. Aceste cursuri se vor desfășura parțial online și parțial fizic la Universitatea din Spania. Plățile valoreaza în total 13.000 euro.
Întrebare:
Microintreprinderea are obligația plății TVA în România tinand cont ca ambele firme sunt neplatitoare de TVA?
Raspuns
Tratamentul TVA nu depinde de regimul de impozitare (microîntreprindere, impozit pe profit) sau de forma de organizare (SRL, ONG, PFA). În cazul achiziției de servicii educaționale dintr-un alt stat membru al UE, trebuie respectate prevederile din Codul Fiscal.
Conform art. 292, alin. 1, lit. f din Codul Fiscal, activitatea de învățământ este scutită de TVA doar dacă îndeplinește condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011. Această scutire se aplică pentru:
- Activitatea de învățământ efectuată de instituțiile publice sau de alte entități autorizate.
- Formarea profesională a adulților, inclusiv serviciile și bunurile strâns legate de aceste activități.
Normele metodologice precizează că scutirea de TVA se aplică doar persoanelor autorizate conform legislației române, precum Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.
În cazul specific al cursurilor de medicină fetală oferite de Universitatea din Spania:
- Firma din Spania nu este considerată o unitate de învățământ conform Legii învățământului nr. 84/1995 sau Legii educației naționale nr. 1/2011 din România.
- Scutirea de TVA conform 292 alin. (1) lit. f nu este aplicabilă deoarece serviciile educaționale furnizate de universitatea din Spania nu sunt recunoscute ca fiind efectuate de o instituție de învățământ sau entitate autorizată conform legislației române.
Deoarece cursurile nu beneficiază de scutire de TVA conform legislației române, microîntreprinderea are obligația de a plăti TVA în România pentru această achiziție de servicii.
- Locul prestării serviciilor: Conform 278 alin. 2 din Codul Fiscal, locul prestării serviciilor către o persoană impozabilă este considerat locul unde beneficiarul (microîntreprinderea) își are sediul activității economice, adică în România.
- Obligația de plată a TVA: Conform 307 alin. 2, microîntreprinderea este persoana obligată la plata TVA pentru aceste servicii, deoarece furnizorul (universitatea din Spania) nu este stabilit pe teritoriul României și serviciul nu beneficiază de scutire.
Pașii de urmat pentru conformitate fiscală
- Corectarea facturii: Solicitați furnizorului din Spania să corecteze factura și să emită factura pe codul special de TVA al microîntreprinderii, obținut conform art. 317 din Codul Fiscal. Furnizorul, de asemenea, are obligația să vă ofere un cod valid în VIES, exact cum dvs. ați avut obligația să obțineți codul special de TVA, așa are și el această obligație în țara lui. Pentru a se întâlni factura în declarația recapitulativă, ambii parteneri au nevoie de coduri valide în VIES. În cazul în care nu primiți acest cod, atunci în D390 veți declara tranzacția doar pe codul de țară.
- Declararea și plata TVA:
- Depuneți formularul 301 (Decont special de TVA) pentru a raporta TVA-ul datorat. Formularul va fi depus pe codul special de TVA.
- Completați și depuneți declarația 390 VIES (declarație recapitulativă pentru operațiuni intracomunitare).
- Respectarea scadențelor: TVA-ul trebuie achitat până la data de 25 a lunii următoare achiziției serviciului intracomunitar. Dacă nu reușiți să corectați factura în timp util, depuneți formularul 301 folosind codul de TVA obișnuit, pentru a evita penalitățile iar declarația 390 rămâne nedepusă. Alternativ, puteți declara tranzacția în D390 și D301 pe codul special de TVA, anticipând că veți primi factura corectată de la prestator, chiar și ulterior.
Concluzie
Microîntreprinderea are obligația de a achita TVA în România pentru achiziția de cursuri din Spania, deoarece aceste cursuri nu beneficiază de scutire conform legislației române.
Baza legală:
Art. 292: Scutiri pentru anumite activităţi de interes general şi scutiri pentru alte activităţi
(1) Următoarele operaţiuni de interes general sunt scutite de taxă:
f) activitatea de învăţământ prevăzută în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, formarea profesională a adulţilor, precum şi prestările de servicii şi livrările de bunuri strâns legate de aceste activităţi, efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate. Scutirea se acordă în condiţiile prevăzute în normele metodologice;
Norme metodologice
- _
(1) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesională a adulţilor se aplică de persoanele autorizate în acest scop conform Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de persoanele autorizate pentru formarea profesională a personalului aeronautic civil navigant prevăzut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Institutul Naţional de Administraţie pentru activitatea de perfecţionare profesională. Sunt de asemenea scutite serviciile de formare profesională prestate de furnizorii de formare profesională în baza contractelor de parteneriat încheiate cu Institutul Naţional de Administraţie.
(2) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu se aplică pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plată de şcoli, universităţi sau orice altă instituţie de învăţământ pentru alte persoane. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în Cazul C-287/00.
(3) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplică şi pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii strâns legate de serviciile educaţionale, precum vânzarea de manuale şcolare, organizarea de conferinţe legate de activitatea de învăţământ, efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate pentru activităţile de învăţământ sau pentru formarea profesională a adulţilor, prestarea de servicii de examinare în vederea obţinerii accesului la serviciile educaţionale sau de formare profesională a adulţilor.
(4) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabilă pentru achiziţiile de bunuri sau servicii efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate pentru activităţile de învăţământ sau pentru formare profesională a adulţilor, destinate activităţii scutite de taxă prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Art. 278: Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile, în absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
Art. 307: Persoana obligată la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6).
Reglementare:
Codul Fiscal – 291, alin.1, lit. f; art. 278, alin.2; art.307, alin.2.