PFA _norma de venit_Cod CAEN 6202_clienti externi_impozitare

Articol publicat in data de: 23 Martie 2022
Categorii: PFA / I.I. / I.F.
 

Intrebare:

În cazul unui PFA impozitat pe normă de venit, neplătitor de TVA, cu cod CAEN 6202 (Activități de consultanță în tehnologia informației) care prestează servicii software către o societate din New York, în sumă fixă lunară, conform contractului stabilit, dar care mai beneficiază de anumite bonusuri (cum ar fi acoperirea unor cheltuieli cu mâncarea, echipamente, servicii medicale), care este modalitatea corectă de încadrare, declarare și impozitare a acestor beneficii suplimentare?

Menționez că o parte din aceste bonusuri se achită direct cu cardul virtual al companiei din New York (și nu apar pe factura lunară emisă), în timp ce altele se achită de pe contul personal al titularului PFA-ului și se facturează pe facturile de servicii (poziție specială cheltuieli rambursate). De asemenea, după un an de activitate, compania din New York acordă acțiuni în companie PFA-ului din România. Acestea cum ar trebui declarate si impozitate?

Ținând cont că plafonul pentru trecere la plătitor de TVA este de 300.000 lei și cel de trecere la sistem real este de 100.000 euro, considerați că aceste bonusuri suplimentare (inclusiv acordarea de acțiuni în cadrul companiei) ar trebui să fie incluse în cele 2 plafoane sau declarate individual ca venituri din activități independente și impozite cu 10%?

În contract se menționează statutul PFA-ului de consultant independent, care nu beneficiază de drepturile unui salariat și care are dreptul să stabilească modul și mijloacele de desfășurare a activității în vederea îndeplinirii serviciilor contractate. 

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Din informatiile suplimentare furnizate de dvs, activitatea PFA se desfasoara EXCLUSIV in Romania.

Referitor la impozitarea PFA la norma de venit avem urmatoarele reglementari in Codul Fisca

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 23/03/2022.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama