Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Plata impozitului pe salariu in cazul detasarii transnationale
Romeo Negrut
Valabil la 17 August 2022
Situatie de fapt:
Un SRL cu obiect de activitate instalare, service si mentenanta a turbinelor eoliene in state membre UE si NON EU. SRL-ul din RO are unic asociat un nerezident persoana juridica din Danemarca. La randul ei nerezidentul din DK detine mai multe companii in mai multe tari – companii de sine statatoare care functioneaza in baza legilor din respectivele tari unde sunt infiintate (Ex. Germania, Olanda, Franta, Spania, Marea Britanie, Australia, Polonia, Serbia).
In baza unui contract intre toate aceste companii salariatii din RO sunt detasati transnational in tarile unde se desfasoara proiectele si unde este nevoie de personal. Detasarea se transmite in revisal, salariatilor li se plateste cel putin salariul minim din tarile unde sunt detasati iar contributiile si impozitul pe venit se declara si se platesc in RO conform CIM in vigoare. Pentru orele efectiv lucrate in santier SRL din RO factureaza cu o rata orara catre firma care a contractat proiectul (catre una din cele mentionate mai sus ca si ex).
In acest caz avem 2 situatii:
1. Cand salariatii sunt detasati si pe masura detasarii se depasesc cele 183 de zile de sedere in statul respectiv si trebuie sa platim impozit pe venit dupa ce ne dam seama de acest lucru. In tot acest timp s-a platit impozit in RO.
2. Stim de la inceput ca salariatul va depasi cele 183 de zile si platim din prima luna de detasare impozitul pe venit in tara respectiva. In acelasi timp se plateste si in RO impozit de venit.
Intrebare:
Corelat cu cele 2 situatii de mai sus:
1. Tinand cont ca se plateste impozit in ambele tari (cu care RO are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri ) care este procedura de recuperare a impozitului si din ce tara : din RO sau din statul membru?
2. Exista posibilitatea ca atunci cand stim de la inceput ca trebuie sa platim impozit in statul membru sa nu mai platim in RO?
3. Care este nivelul impozitului de care trebuie sa tinem seama pentru plata? In cazul de fata RO are 10% dar sunt si tari unde nivelul impozitului este de 19%.
M-ar interesa o procedura generala pentru cele 2 situatii descrise in situatia de fapt, pentru ca este dificil de urmarit pe fiecare tara in parte.
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Conform art.7 pct.28 litera c) din Legea 227 din 2015, o persoana fizica rezidenta este persoana care este prezenta in Romania pentru o perioada ce depaseste 183 de zile intr-un an calendaristic.
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Romeo Negrut, in data de 17 August 2022.
Membru fondator al grupului Tax Advisors si Larrom Expert cu o vasta experienta profesionala.
Ne propunem sa oferim cele mai bune solutii în domeniul financiar-contabil, politicii manageriale si resurselor umane, astfel încât sa asiguram partenerilor nostri un background solid în realizarea obiectivelor.