Login
Inregistrare
Recuperare parola
In caz ca ai uitat parola, introdu in campul de mai jos adresa de email si se va trimite un email cu link pentru resetarea parolei.
Abonare newsletter zilnic!
Preluare creanțe prin contract cesiune de creanță
Răzvan Bălteanu
Valabil la 24 August 2021
Situatie de fapt:
O societate cu obiect de activitate 7711- inchirieri auto colaboreaza cu societati de asigurari si preia pe baza unor contracte de cesiune drepturi de creanta, astfel:
Art. 1. Obiectul contractului.
1.1. Obiectul prezentului contract consta in transmiterea cu titlu oneros de catre CEDENT catre CESIONAR a creantei in valoare totala de ______________ lei pe care o detine CEDENTUL asupra DEBITORULUI CEDAT, la care se adauga garantiile si accesoriile sale, inclusiv cu penalitatiile de intarziere/majorarile/ dobanzile/ cheltuielile de judecata ce vor cadea in sarcina debitorului cedat pentru creanta principala.
1.2. Creanta mentionata la pct. 1.1. este detinuta de CEDENT conform dosarului de dauna nr._______________________ , deschis la debitorul cedat in temeiul dispozitiilor legale incidente. Cedentul declara ca datele si documentele din care rezulta intinderea dreptului de creanta cedate sunt reale si conforme cu realitatea prezentata, orice neconcordanta descoperita ulterior cade in raspunderea cedentului.
1.3. Creanta prevazuta la art 1.1. se transmite cesionarului, in totalitate, definitiv astazi, data semnarii prezentului contract, cu toate garantiile si accesoriile sale, inclusive cu penalitatiile de intarziere/majorarile/ dobanzile/ cheltuielile de judecata ce vor cadea in sarcina debitorului cedat pentru creanta principala, asa cum exista in patrimoniul CEDENTULUI.
In baza acestui contract societatea achita debitorului cedat o suma (sa zicem 1000 lei) iar la finalul procesului incaseaza o alta suma care poate fi mai mica sau mai mare decat suma achitata in baza contractului de cesiune.
Intrebare: :
Care este monografia contabila pentru aceste tranzactii si cu se trateaza din punct de vedere fiscal (impozit, tva etc)? Societatea este platitoare de TVA.
Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!
Din punct de vedere contabil, cesiunea de creanță este reglementată în OMFP 1802/2014 privind reglementările contabile, pct. 333:
“333. – (1) Creanțele pre
Înregistrează-te pentru răspunsul complet
● Alerte Fiscale scrise si video!
● Consultant AI disponibil 24 din 24
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate
Articol scris de catre Răzvan Bălteanu, in data de 24 August 2021.
Consultant fiscal și expert fiscal judiciar din București, unul dintre fondatorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 33,000 de membri.