Prestari servcii intracomunitare, prestator neinregistrat in scopuri de TVA

Articol publicat in data de: 16 Octombrie 2020
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice , TVA
 

Situatie de fapt:

Societate nou infiintata, neinregistrata in scopuri de TVA prestreaza servicii de constructii si consultanta in constructii pentru un partener din Germania. Prestarea serviciului este efectuata la beneficiar in Germania.

Intrebare:

1. Care sunt implicatiie fiscale si cum ar trebui facturat in cele 2 situatii din punct de vedere tva si ce declaratii se depun. Ce documente justificative se anexeaza la factura?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform Conventiei de Evitare a dublei impuneri cu Germania, daca santierul societatii din Romania, aflat pe teritoriul Germaniei dureaza mai mul de 12 luni, se considera ca acesta are un sediu per

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Simona Clisu

Articol scris de catre Simona Clisu, in data de October 16, 2020.

Inca din perioada liceului am inteles ca drumul meu in viata va fi legat de contabilitate. Absolventa a unui liceu si mai apoi a unei facultati cu profil economic, activitatea mea a fost si continua sa fie legata de contabilitate, fiscalitate, domeniul financiar. Inca de pe vremea studentiei am avut norocul sa ma angajez intr-o firma de contabilitate unde am capatat experienta necesara pentru ca mai apoi sa-mi infiintez propria societate cu domeniu de activitate in contabilitate si fiscalitate.

Vezi toate articolele scrise de Simona Clisu

Prestari servcii intracomunitare, prestator neinregistrat in scopuri de TVA

Articol scris in data de: 16 Octombrie 2020

Autor: Simona Clisu

Situatie de fapt:

Societate nou infiintata, neinregistrata in scopuri de TVA prestreaza servicii de constructii si consultanta in constructii pentru un partener din Germania. Prestarea serviciului este efectuata la beneficiar in Germania.

Intrebare:

1. Care sunt implicatiie fiscale si cum ar trebui facturat in cele 2 situatii din punct de vedere tva si ce declaratii se depun. Ce documente justificative se anexeaza la factura?

Raspuns

Conform Conventiei de Evitare a dublei impuneri cu Germania, daca santierul societatii din Romania, aflat pe teritoriul Germaniei dureaza mai mul de 12 luni, se considera ca acesta are un sediu permanent acolo.

“Art.5 alin. 3. Un şantier de construcţii sau un proiect de construcţii ori de instalare constituie sediu permanent numai dacă durează mai mult de 12 luni.”

Daca santierul are o durata mai mare de 12 luni , societatea din Romania trebuie sa inregistreze sediu permanent, precum si conditiile inregistrarii ca platitor de TVA sunt cele stabilite de legislatia interna a Germaniei.

In cazul in care santierul nu dureaza mai mult de 12 luni, aveti urmatoarele obligatii:

Conform art.317 alin.1 lit. b):

“ b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;”

Pentru prestarea de servicii in UE sunteti obligati sa va inregistrati in scopuri de TVA, formularul 091.

Dupa obtinerea codului special de TVA,  stabilim locul prestarii serviciilor, dupa regula generala, conform art. 278 alin. 2:

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana își are sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. În absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită. “

Directiva 2006/112/CE, art. 47:

“ Locul de prestare a serviciilor legate de bunuri imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile şi de servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, de exemplu, serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier, este locul unde este situat bunul imobil respectiv.”

Dupa obtinerea codului special de TVA, factura va fi emisa de societatea din Romania folosind codul special de TVA obtinut la datele societatii emitente. Factura va fi emisa  (in calitatea sa de antreprenor) fara TVA, cu mentiunea “neimpozabil in Romania”.

Totusi, in situatia in care durata lucrarilor de constructii este mai mare de 12 luni, iar subantreprenorul din Romania este obligat sa se inregistreze in Germania in scopuri de TVA printr-un sediu stabil din Germania, similar prevederilor art. 316 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania, la facturarea serviciilor de catre antreprenor (societatea din Romania), subantreprenorul este obligat sa colecteze si sa plateasca TVA in Germania.

Obligatiile declarative sunt in functie de durata santierului, iar daca santierul dureaza mai mult de 12 luni, atunci trebuie sa va declarati un sediu stabil si sa aplicati prevederile legale din Germania.

In cazul in care durata santierului este mai mica de 12 luni, se va depune declaratia 390 pentru fiecare luna in care ati emis factura de prestari de servicii intracomunitare. Atentie! Declaratia 390 se va depune pe Codul Special de TVA.

Documentele justficative anexate facturii se stabilesc in functie de contractul si de serviciul prestat (documente justficative: contractul de prestari servicii de consultanta, bon de comanda, oferta , raportul de activitate, situatia de lucrari, anexa la factura in care se detaliaza serviciul prestat, locul, data,etc).

Reglementare:

Legea 227/2015, art. 317 si art.278;

Directiva 2006/112/CE, art.47